avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 882 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Programul meu de lucru nu corespunde cu cel din ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Programul meu de lucru nu corespunde cu cel din contractul individual de muncă, am zile libere doar din două în două săptămâni. Este legal așa ceva?

Buna ziua,am si eu o curiozitate in ceea ce priveste programul de munca legal conform CIM. De cateva luni m am angajat la o firma care isi are punctul de lucru in incinta unui Mall. Asadar programul de munca este 10-22 de luni pana duminica. In CIM pe care l am semnat scrie ca sunt angajata la program de 8 ore zi/5 zile pe sapt. Programul de lucru pe care eu il prestez nu este cel de 8 ore care mi e stipulat in CIM ci lucrez 6 ore/zi de luni pana vineri,sambata 12 ore,duminica 8 ore si din nou de luni pana vineri 6 ore/zi a cate doua schimburi(10-16 si 16-22)fara nici un pic de pauza. Deci practic lucrez 2 sapt zi de zi inclusiv weekendu dintre ele si abia dupa cele 2 sapt lucrate consecutiv beneficiez de 2 zile libere. As dori sa stiu daca este legal asa ceva?! Tin sa mentionez ca turele acestea se fac de catre sefa de magazin la mica intelegere nu in scris pe vreun act.Daca am venit cu propunerea sa lucram 12 ore cu 12 ore libere mi s a spus ca nu se poate ca se fac prea multe ore si firma nu e dispusa sa plateasca orele suplimentare. Plus de asta ni s a spus ca nu avem voie sa facem ore suplimentare decat in zilele cu inventar sau cazuri exceptionale. Intrebarea mea este: daca eu le spun ca nu mai vin 6 ore cum am facut o pana acum ci vin asa cum e trecut in CIM pot sa mi faca ceva? Adica nu mi se pare normal sa ma duci atatea zile fara nici un pic de pauza cand eu legal am dreptul la zile libere! Eu consider ca legal as putea sa merg 8 ore de luni pana vineri program 10-18 si restu programului sa se descurce daca la mica intelegere nu se poate ajunge la un compromis!
Ultima modificare: Vineri, 12 Iulie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: CrysNico1971 , utilizator 09:22, 14 Iulie 2019
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
mi s a spus ca nu se poate ca se fac prea multe ore si firma nu e dispusa sa plateasca orele suplimentare.

Trebuia sa ii fi spus ca faceti oricum ore suplimentare, ca in loc de 40 de ore pe saptamana , lucrati exact 50, asta insemnand o medie de 5 ore in plus pe saptamana si sa faca in asa fel turele incat sa va respecte orele si programul din contract.
Plus ca aveti ore suplimentare si din faptul ca lucrati si in weekend care ar trebui platit separat, cu un spor la salariu...
Le puteti propune sa veniti la programul stipulat in contract si sa vedeti ce spun,.. Este posibil sa accepte daca duc lipsa de personal...
Art. 113- Codul muncii
(1) Repartizarea timpului de muncă în cadrul săptămânii este, de regulă, uniformă, de 8 ore pe zi timp de 5 zile, cu două zile de repaus.
(2) În funcţie de specificul unităţii sau al muncii prestate, se poate opta şi pentru o repartizare inegală a timpului de muncă, cu respectarea duratei normale a timpului de muncă de 40 de ore pe săptămână.
rt. 137. [repausul saptamanal]
(1) Repausul saptamanal este de 48 de ore consecutive, de regula sambata si duminica.
(2) In cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
(3) In situatia prevazuta la alin. (2) salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.

(4) In situatii de exceptie zilele de repaus saptamanal sunt acordate cumulat, dupa o perioada de activitate continua ce nu poate depasi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de munca si cu acordul sindicatului sau, dupa caz, al reprezentantilor salariatilor.
(5) Salariatii al caror repaus saptamanal se acorda in conditiile alin. (4) au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. (2).
Ultima modificare: Miercuri, 10 Iulie 2019
Ionut.ion, utilizator
Codul Muncii
art.112
(1) Pentru salariaţii angajaţi cu normă întreagă durata normală a timpului de muncă este de 8 ore pe zi şi de 40 de ore pe săptămână.
....

Art.260 C.mun.
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
....
j) nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului saptamanal, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
.....
(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.
....

Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.
Da,exact,aveti dreptate! Va multumesc frumos pentru raspuns!

gi-jane2 a scris:

mi s a spus ca nu se poate ca se fac prea multe ore si firma nu e dispusa sa plateasca orele suplimentare.

Trebuia sa ii fi spus ca faceti oricum ore suplimentare, ca in loc de 40 de ore pe saptamana , lucrati exact 50, asta insemnand o medie de 5 ore in plus pe saptamana si sa faca in asa fel turele incat sa va respecte orele si programul din contract.


Munca suplimentara nu poate fi efectuata fara acordul salariatului, cu exceptia cazului de forta majora sau pentru lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor unui accident.

Alte discuții în legătură

Program de lucru inegal rocriss rocriss Buna ziua, Am o situatie cu care nu m-am mai intalnit si nu stiu cum se procedeaza: O societate noua trebuie sa faca angajari. Oamenii vor lucra intr-un ... (vezi toată discuția)
Codul muncii - timpul liber Ana 2007 Ana 2007 Buna ziua. Am o intrebare legata de programul de lucru. Daca un angajat lucreaza 7 ore de luni- vineri in prima saptamana si urmatoarea saptamana lucreaza 7 ... (vezi toată discuția)
Ore lucrate in weekend - ore suplimentare Anaj Anaj Buna ziua, Va rog sa imi spuneti parerea dvs. despre urmatoarea afirmatie: \\"Orele lucrate in weekend, indiferent cate sunt, nu se considera ore ... (vezi toată discuția)