avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 879 soluții astăzi
Forum Activitate Alina_Sorina

Activitate Alina_Sorina

Multumesc foarte mult pentru raspunsuri!
Revin daca nu se clarifica si rezolva situatia.

O zi frumoasa
Alina

latka a scris:

Pai sa le luam pe rind:
1. Pentru ca nu va raspunde la contestatii presedintele risca amenda de la 2500 la 5000 de lei. La fel si pentru ca nu prezinta baza legala sau acel act prin care au hotarit acea impartire:
Articolul 102
(1)Urmatoarele fapte constituie contraventii, daca nu au fost savarsite in astfel de conditii incat sa constituie, potrivit legii penale, infractiuni:

e)nerespectarea statutului, a acordului de asociere, precum si neindeplinirea sau depasirea atributiilor de catre presedinte, membrii comitetului executiv, cenzor/comisia de cenzori sau de catre administrator;

Aceleasi atributii , cu aceeasi amenda, pentru presedinte si comitetul executiv se poate imputa pentru nerespectarea art. 31 alin 1, . Trebuie sa inspecteze apartamentele pentru descoperirea cauzei acelei diferente.

2. Locatarii apartamentelor cu pricina sunt obligati sa-si monteze apometre de art. 32 din legea 196/2018.

Pot fi amenintati cu amenda de la 5000 la 10000 de lei pentru nerespectarea art. 102 litera h
h)neexecutarea de catre proprietar a lucrarilor de intretinere, reparatii sau de inlocuire a elementelor de constructii aflate in proprietatea sa individuala, daca aceasta este de natura sa aduca prejudicii celorlalti proprietari.

E fortata incadrarea dar legea are lacune aici si nu prevede sanctiune pentru nerespectarea art. 32.

Trebuie inlocuite liniile de alimentare cu apa pentru fiecare punct de consum, cu unele care sa includa si elementele de masura (apometrele). Nu se poate descoperi cauza acelor neinchideri de bilant pe apa si ei neavind masuratoare pot consuma nestingheriti si de citeva ori in plus cantitatea repartizabila prin pausal, care e una de bun simt.

Va multumesc foarte mult pentru raspunsuri!
Ma ajuta foarte mult pentru ca va trebui sa clarific situatia aceasta cu cei din Comitet, Administrator, Presedeinte si Cenzor.
Aveti perfecta dreptate ca aceste cheltuieli pentru corectii apa, atat timp cat nu sunt bine determinate cauzele, nu pot fi imputate individual.

Mai precizez cateva aspecte: apartamentul meu are centrala, a.i. este normal sa fie un consum de apa rece mult mai mare decat al celorlalte apartamente.
Nu este normal sa mi se aloce la plata o valoare atat de mare din corectiile de apa, care de altfel sunt nejustificate si neverificate (de ex: in ultimele 3 luni mi s-au alocat pentru "corectii apa rece": 8 mc, 9 mc si 7.4 m.c.). De ex in luna precedenta, consumul real de apa rece pentru apartamentul meu a fost de 18 m.c., iar "corectiile de apa rece" au fost de 9.1 m.c., adica peste 50% din consumul real de apa - adica proape 10% din totalul "corectiilor de apa" pentru intregul bloc.
Mentionez ca indexurile sunt predate lunar de catre proprietari (existand situatii in care unii proprietari le predau si dupa mai mult de o saptamana), fara a fi efectuate verificari in apartamente (cel putin nu in ultimii 5 ani) daca sunt transmise corect sau nu, daca sunt pierderi in vreun apartament sau nu.
Pierderile de care mentionam sunt aprox de 100 m.c. in fiecare luna si sunt cele care se impart ca si "corectii de apa rece" , probabil rezultand dupa ce au fost scazute toate consumurile individuale predate si de asemenea consumul pentru apartamentele necontorizate (si care refuza contorizarea) carora li se aplica tratamentul pausal.
Exista cateva apartamente care nu au apometre (si refuza sa isi puna apometre), a.i. acestor apartamente li se aplica sistemul pausal. iar la aceste apartamente precizez ca nu li se mai pun in plus si corectii de apa rece.

Alocarea acestor corectii de apa rece mi s-a spus ca este facuta in baza unei decizii a Comitetului Executiv, in urma unei sedinte (la care nu se stie cati membrii au participat si nici nu a fost afisat la vizier niciun anunt referitor la deciziile adoptate in respectiva sedinta si nici nu am fost instiintati in vreun fel de aceste decizii - efectiv nu am primit pana in acest moment nicio informare referitoare la deciziile adoptate), decizie pe care Administratorul mi-a comunicat ca nu a semnat-o.
In aceasta situatie mai am o intrebare: este posibil sa se aplice o decizie, neafisata public la vizier (de care nu am fost instiintati in niciun fel), cu atat mai mult cu cat nu stiu nici macar cu cati membrii a fost votata (si de asemenea nesemnata de catre Administrator)?

Mai mentionez si faptul ca nu exista (cel putin nu in acest moment) un regulament al asociatiei adoptat.

Am facut doua contestatii (una recenta si una luna trecuta, neprimind inca niciun raspuns scris - nici macar la cea depusa in 04.07).
Am rugat sa stabilim o intalnire cu Comitetul Executiv, cu Administratorul, Presedintele si Cenzorul pentru a clarifica situatia apartamentului meu (intalnire care sper sa aiba loc curand).

Va multumesc mult inca odata pentru raspunsurile si clarificarile transmise!
Toate cele bune,
Alina



latka a scris:

Un specialist ca dvs. ar trebui sa stie ce sunt Q2 si Q4, la un asemenea aparat de masura.
Sfatul meu e sa va documentati temeinic inainte de a raspunde,
Eu nu fac verificarea la apometre, pentru ca de aia se numesc repartitoare de costuri, nu repartitoare. Aceasta denumire are sens, o sa-l descoperiti cind veti binevoi sa cititi.
Legea nu obliga sa le verifici. Le verifici (si nu se mai numesc atunci repartitoare de costuri), daca ai contract individual cu furnizorul de apa.

Am scris mult pe acest forum despre apometre, precizia lor si temeiuri legislative. Nu ma bag in discutie degeaba, asta e meseria mea, ma ocup de aparate de masura si control.
[ link extern ]
[ link extern ] /

Buna seara,

Am rugamintea sa imi spuneti daca exista un temei legal in baza caruia se calculeaza corectiile de apa rece pe principiul: cine consuma mai mult plateste mai mult. Situatia concreta este urmatoarea: un bloc cu 40 de apartamente, contorizate in proportie de 90% cu apometre, indexurile sunt declarate de catre proprietari, neverificate de catre reprezentantii legali ai Asociatiei, rezultand astfel corectii de apa foarte mari (100 m.c. de apa pe luna ca pierderi de apa) impartite conform principiului: cine consuma mai mult plateste mai mult. Adica, cel care declara corect consumul de apa ajunge sa plateasca cu 50% mai mult fata de consumul real. Exista un temei legal in acest sens conform noii legi 196/2018 si normele si regulamentului aferent?

Va multumesc