avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 471 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Exista temei legal pentru a se aplica corectiile de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Exista temei legal pentru a se aplica corectiile de apa rece pe principiul cine consuma mai mult plateste mai mult?

Buna seara,

Am rugamintea sa imi spuneti daca exista un temei legal in baza caruia se calculeaza corectiile de apa rece pe principiul: cine consuma mai mult plateste mai mult. Situatia concreta este urmatoarea: un bloc cu 40 de apartamente, contorizate in proportie de 90% cu apometre, indexurile sunt declarate de catre proprietari, neverificate de catre reprezentantii legali ai Asociatiei, rezultand astfel corectii de apa foarte mari (100 m.c. de apa pe luna ca pierderi de apa) impartite conform principiului: cine consuma mai mult plateste mai mult. Adica, cel care declara corect consumul de apa ajunge sa plateasca cu 50% mai mult fata de consumul real. Exista un temei legal in acest sens conform noii legi 196/2018 si normele si regulamentului aferent?

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:00, 10 August 2019
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu exista temei legal.

Se aplica art. 82 din legea 196/2018:
ART. 82
(1) Cheltuielile repartizate proporțional cu numărul de persoane reprezintă cheltuielile asociației pentru asigurarea serviciilor de utilități publice de care beneficiază persoanele care locuiesc sau desfășoară activități în mod curent în condominiu și care nu pot fi individualizate pe fiecare unitate de proprietate individuală în parte pe baza unor dispozitive de măsurare/înregistrare, fie datorită naturii și caracteristicilor anumitor servicii, fie din lipsa dispozitivelor de măsurare/înregistrare.
(2) Cheltuielile repartizate după numărul de persoane reprezintă cheltuielile asociației pentru:
apă rece,
caldă și canalizare; combustibil pentru prepararea apei calde de consum; energia
electrică utilizată pentru funcționarea instalațiilor comune, inclusiv a ascensoarelor; colectarea
deșeurilor menajere, vidanjare.
(3) Modul de repartizare a cheltuielilor prevăzute la alin. (1) se stabilește printr-un regulament
aprobat de comitetul executiv al asociației de proprietari.

Daca nu s-au constatat cauze bine determinate ale acestora care sa poata fi imputate individual, sau colectiv pe CPI-pierderi pe parte comuna (furt, instalatii individuale defecte, nedeclarare corecta) pierderile se considera drept utilitate care nu poate fi masurata. Deci se incadreaza la descrierea de la aliniatul 1.

Se imparte diferenta respectiva la numarul de persoane din acel condominiu (va iesi un consum / persoana) si fiecare proprietar va plati diferenta de apa dupa numarul de persoane din apartament.
Ultima modificare: Joi, 8 August 2019
latka, utilizator
In principiu, @latka are dreptate, insa:
- discutam acest lucru in conditiile cand toate locuintele sunt dotate cu apometre; mai mult, la nivelul fiecarei as. prop. trebuie sa existe un regulament intern (partea legala, daca vreti), asa cum se arata si mai sus;
Ce ar putea stipula acest regulament intern, discutat si aprobat de catre com. ex. al asociatiei ?
- in condintiile aratate (90% apartamente contorizate), celorlalte apartamente cum/cat le repartizati?
- adunand consumurile declarate de catre prop. contorizati + consumurile repartizate prop. necontorizati, tot mai apar diferente?
- acest RI ar trebui sa "spuna" cum procedati pentru a "inchide" factura;
In practica s-au gasit trei metode de a repartiza aceste diferente:
- proportional cu nr. curent de persoane din bloc/scara;
- proportional cu consumul declarat de catre proprietari;
- proportional cu suprafata utila a locuintei (doar in cazul unor avarii);
Sigur, asa cum s-a mai scris, proprietarii trebuie sa fie convinsi ca pe partile comune (subsol, etc., nu sunt pierderi). Mai mult, periodic, se vor face verificari ale instalatiilor interioare, a apometrelor, a sigiliilor, etc.
Acum, nu mai vreau sa detaliez fiecare metoda (de ce asa si nu altfel), dar daca este nevoie, discutam - cu toate ca daca dati o cautare , doar aici in forum s-a discutat pe sute de pagini aceasta chestiune.
Stima!
Unde au acoperire legala ultimele două metode? Nu găsesc echivalent în legea 196 /2018. As fi curios cel puțin cum se justifica aia pe CPI, care n-are nici logica.

Ce am expus eu e prevazut de lege și are logica, oamenii consuma apa, nu suprafețele.

E clar ca trebuie sa existe un regulament. Însă nu e clar de ce mai exista apartamente necontorizate, legea 196 nu mai permite din septembrie anul trecut asa ceva.
Ultima modificare: Joi, 8 August 2019
latka, utilizator


latka a scris:




Se aplica art. 82 din legea 196/2018:

Legiuitorul a prevazut reguli generale si nu a materializat si multele solicitari ale acelora care au inteles sa se implice in modificarea si completarea legislatiei care guverneaza infiintarea ,organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari
Supliment consum apa exista in multe asociatii de proprietari
Nu exista procedura legala de reprartizare supliment consum
La nivelul asociatiilor de proprietari se uziteaza 3 variante de repartizare supliment apa ,variante care nu sunt perfecte si care de multe ori genereaza dispute intre consumatori
Repartizarea pe numar de persoane poate fi o varianta dar are inconvenientul ca realitatea demonstreaza ca familie formata din 4 persoane 2 adulti 2 copii pot consuma mult mai putina apa fata de o familie 2 persoane Familia formata din 4 memebrii 2 sunt la serviciu copii la scoala pe cand familia formata din 2 persoane pensionari care stau permanent in imobil consuma mai mult
apometrele din apartamente sunt considerate repartitoare.Au o precizie de +/- 10...20% fata de cel oficial. Si daca un proprietar consumă ,de ex 10 mc cititi pe apometre,el a consumat 11 mc.
Cel cu 1 mc a consumat doar 010 mc.E normal ca cel ce consuma mai mult să plăteasca mai mult

Alte discuții în legătură

Pierderi apa Ionuț. Ionuț. Locuiesc intr-un bloc nou si deja sunt pierderi de apa...am inteles ca este vorba de clasa contuarelor....cat este diferența de la clasa \"A\" la clasa \"C\" ... (vezi toată discuția)
În ce condiții legale se pot schimba vechile apometre de apartament ... Cojocaru mihai Cojocaru mihai În ce condiții legale se pot schimba vechile apometre de apartament cu unele cu radiocitire wireless (asa dorește presedintele ). Specific: la prima ... (vezi toată discuția)
Ce cantitate de apa calda si apa rece se plateste la pausal gurita1809 gurita1809 Buna ziua, Locuiesc la bloc si asociatia de proprietari a hotarat sa se faca verificarea apometrelor cu o firma, contra cost, iar cei care nu efectueaza ... (vezi toată discuția)