Nu mai exista de mult timp aceasta clasificare legata de eroarea contorilor de apa, respectiv, A, B, C. La noi de prin 2005 de cind exista norma metrologica tehnica NML-003. Astfel ne-am aliniat, anticipativ, la MID (measurment instrument directive), valabila, din 30 oct. 2006 in UE. Daca nu ma insel a fost o perioada de gratie, de vreo 5 ani, in care puteau coexista din punct de vedere metrologic aparate noi si vechi.
Eroarea de masura nu depinde de pozitia de montaj, e un mit perpetuat de tot felul de persoane in afara domeniului.
Despre MID (in rezumat) aici:
[ link extern ]
Contorul de apa folosit in locuintele noastre are o turbina care transmite miscarea printr-un cuplaj magnetic la tamburii mecanici de afisare (de la compartimentul umed la cel uscat)..
Conform MID (NML este un pic mai relaxata la erori) se definesc 2 erori de masura pe 2 intervale de masurare, respectiv 2% din valoarea masurata in domeniul uzual de functionare a aparatului si 5% in partea de jos a scalei de masura. Sunt 4 valori ce definesc plaja de amasura a unui aparat:
Q1 - debitul minim garantat, peste care avem eroarea de 5%, sub aceasta valoare aparatul mai misca, dar nu se poate garanta un grad de precizie
Q2- debit de tranzitie (Q2=1,6 X Q1), debit pina la care este garantata valoarea de 5% din valoarea masurata a erorii
Q3 - debitul nominal la care este proiectat contorul de apa
Q4 - debitul maxim pina la care se garanteaza precizia de 2%
Intre Q2 inclusiv si Q4 se garanteaza de catre prosucator acea valoare a erorii de 2%
Ce diferentiaza totusi contorii: exista un asa numit raport Q3/Q1 notat cu R (probabil de la englezescul rangeability) prin care se calculeaza acel debit minim Q1 de la care se garanteaza 5% eroare
Contorii mai mici (pe care ii folosim in locuintele individuale) au un R100 sau R80 uzual si pentru ca turbina este montata transversal pe sensul de curgere, la montajul vertical R se injumatateste, adica R100 pe orizontala devine R50 pe verticala. Asta arata ca debitul minim Q1 de la care se garanteaza eroarea de 5% este de doua ori mai mare in pozitia verticala si atit.
Contorii mai mari, de bransament pot fi si cu turbina axiala pe sensul de curgere si au acelasi R, in orice pozitie de functionare. Exista R400, R200, R160, R80.
Care este mitul: contorii pornesc in functionare mai greu in pozitie verticala si ca nu inregistreaza corect. E o prostie, am auzit si eu de oameni bolnavi mintal, care-si umplu cazi, galeti sau alte recipiente lasind apa sa picure, dar asta se poate regla indiferent de pozitia de montaj a contorului, Oamenii din aceasta specie nu pot fi opriti. Da, exista un debit mai mic decit Q1 la care turbina nu se mai invirte, dar e extrem de mic, de ordinul a citorva litri (10-15) pe ora. Asta ar insemna 0,16 - 0,25 de litri pe minut, intelegeti ce putin reprezinta ( o cana) ? In functionare normala, pentru oameni sanatosi la cap,
contorul se afla intotdeauna in plaja cu eroare de 2%..
De altfel, conform NML-003/2005 e foarte clar:
3.4.1. Contorul trebuie sa poata fi instalat astfel incat sa poata functiona in orice pozitie, cu exceptia cazurilor cand exista o indicatie contrara, marcata clar pe contor.
Eu (inca) n-am vazut vreun apometru sa aiba o astfel de contraindicatie.
Si ca sa inchei cu o precizare tot din NML-003/2005:
1. Domeniu de aplicare
1.1. Prezenta norma de metrologie legala stabileste cerintele metrologice si tehnice si modalitatile de atestare a legalitatii, specifice contoarelor de apa destinate masurarii volumului apei curate, reci sau calde, utilizate in aplicatii rezidentiale, comerciale si de mica industrie.
..............................
1.3.
Prezenta norma nu se aplica in cazul contoarelor de apa utilizate:
- la masurarea apelor brute sau uzate;
- la masurarea apei de irigatii;
- ca traductoare de debit, in compunerea contoarelor de energie termica;
- ca repartitoare de costuri pentru apa consumata in locuintele colective.
Cu alte cuvinte, apometrele din condominiu sunt scutite de obligativitatea verificarii metrologice, trebuie doar sa fie insotite la achizitionarea de noua de buletinul initial de verificare metrologica. Stiu ca asta doare pe presedintii de asociatie, dar asta e legea si norma tehnica.
Exista cred si o solutie pentru asta, schimbarea lor la fiecare 7 ani (cele de apa rece) cu altele noi, prin hotarire pe asociatie. Iar taxa pentru cele noi sa fie colectata lunar (o suma derizorie de 1-2 lei).
Norma metrologica:
[ link extern ]