avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 279 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Buna ziua. In conditiile in care, intr-un condominiu, ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Buna ziua. In conditiile in care, intr-un condominiu, majoritatea ...

Buna ziua. In conditiile in care, intr-un condominiu, majoritatea apartamentelor au apometre cu citire radio (acestea fiind de tip B+), iar o parte dintre apartamente au apometre vechi, de tip A, cum se repartizeaza pierderile de apa? Totodata, exista apartamente care au contoare de tip C, mai performante, care sunt de aceeasi categorie cu apometrul general, de bloc, tot de tip C. In acest caz, aceste apartamente platesc diferentele de apa dintre suma evidentiata in factura si suma tuturor citirilor apometrelor individuale (citire prin radio sau comunicata de proprietari)? Exista o baza legala? Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: dirina2 , utilizator 13:35, 4 Septembrie 2020
Nu mai exista apometre de clasa A, B, C, A+, B+, C+ de vreo 15 ani. Toate apometrele au si sunt obligate sa aiba aceeasi precizie , pentru a fi puse in vinzare, conform normei metrologice legale NML 003 din 2005. Precizia unui apometru este de maxim 2% din valoarea instantanee, in intervalul de baza Q2 - Q4 si maxim 5% in intervalul Q1 -Q2 (putin peste debitul minim masurabil cu precizie).

Nu exista nici o baza legala pentru ce sustineti dvs. Nu veti gasi pe apometrul dvs, indicatiile A, B, C ,samd
Clasele inca se folosesc, desi nu sunt trecute pe aceste apometre. De exemplu, clasei C ii corespunde R160, clasei B ii corespunde R100 si tot asa. Aveti mai jos cateva exemple: [ link extern ]
Clasele se refera de fapt la timpul de declansare a apometrelor. Cu cat sunt mai precise, inregistreaza si o picatura, gel cele de clasa C.
Clasa A – cea mai slaba precizie – declanseaza la 60L/ora

Clasa B – precizie medie – declanseaza la 30L/ora

Clasa C – precizie buna – declanseaza la 15L/ora
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Legiuitorul in inteleapta lui misiune a dispus reguli generale de respectat si de aplicat pentru administrarea partii comune de condominiu
Legiuitorul nu a dispus procedura de repartizare supliment consum utilitati
Se uziteaza 3 variante de repartizare supliment consum apa care nu sunt perfecte si care deseori genereaza dispute intre locatari
Este deosebit de interesanta discutia referitoare la existenta sau nu de clase de precizie aparate de contorizat individual,in conditiile in care manualul de utilizare insotitor al fiecarui apometru comercializat in ziua de azi precizeaza concret ca face parte din categoria A,B,C
Exista inclusiv studii de specialitate care justifica diferentele de inregistrare consum tocmai prin clasa diferita de precizie a fiecarui aparat de contorizat consum utilitati
Oare cui sa mai dam crezare????
Daca ni se comunica "Nu mai exista apometre de clasa A, B, C, A+, B+, C+ de vreo 15 ani" inseamna ca noi achizitionam produse care nu exista?
Ultima modificare: Vineri, 28 August 2020
ynocentta, utilizator
Doamna, puteți crede ce doriți, nu exista absolut nimic din ce spuneți dvs. Lucrez de vreo 30 de ani în domeniul aparatelor de măsură, dar nu e nimic adevărat din ce prezentați dvs. Apometrele nu declanșează, ca nu-s întrerupătoare sau bombe.

Cine v-a spus toate prostiile astea e vreunul care vinde apometre, dar nu știe ce vinde. Am mai auzit asemenea povesti.

Absolut toate apometrele din UE sunt obligatoriu de aceeași precizie, e o directiva europeana MID din 2006.

Intrați pe site-ul oricărui fabricant de apometre și citiți fisele tehnice. La Zenner, dacă nu ma înșel, găsiți și directiva MID.

dirina2 a scris:

Clasele se refera de fapt la timpul de declansare a apometrelor. Cu cat sunt mai precise, inregistreaza si o picatura, gel cele de clasa C.
Clasa A – cea mai slaba precizie – declanseaza la 60L/ora

Clasa B – precizie medie – declanseaza la 30L/ora

Clasa C – precizie buna – declanseaza la 15L/ora

Ultima modificare: Vineri, 28 August 2020
latka, moderator

Alte discuții în legătură

Pierderi apa Ionuț. Ionuț. Locuiesc intr-un bloc nou si deja sunt pierderi de apa...am inteles ca este vorba de clasa contuarelor....cat este diferența de la clasa \"A\" la clasa \"C\" ... (vezi toată discuția)
Bună ziua! cum procedez dacă suspectez că plătesc mai multă ... giullianna giullianna Bună ziua! Cum procedez dacă suspectez că plătesc mai multă apă decât înregistrează apometrul radio? În evidența asociației de proprietari figurez ... (vezi toată discuția)
Repartizare pierderi de apa la bloc ivanvintilica ivanvintilica Cum se reparizeaza pierderile de apa cat mai corect, la un bloc unde toate apartamentele au apometre dar de clase diferite si unde nu exista contorizare ... (vezi toată discuția)