avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 431 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Apometre
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Apometre

Se poate lua vreo masura legala impotriva celor care si-au schimbat pozitia apometrelor (le-au remontat in pozitie verticala)?Conform specialistilor si a legislatiei in vigoare : "Poziţia de montaj este foarte importantă deoarece aceasta influenţează precizia de măsură a contorilor, ducând la diferenţe de înregistrare.
• Între suma consumurilor înregistrate de aparatele de măsură montate în apartament şi consumul înregistrat de contorul de energie termică pentru apa caldă menajeră montat la baza blocului pot să apară diferenţe de 10 - 20% şi chiar mai mult. Aceste diferenţe sunt cauzate de calitatea apei (suspensii, nisip,
rugină,...) sau de poziţia de montaj a contorilor (verticală în loc de orizontală).În funcţie de sensibilitatea lor, contoarele se încadrează în 4 clase de precizie, de la A la D (D fiind cel mai performant). Prin sensibilitate se înţelege debitul minim de la care va porni înregistrarea contorului.
Un exemplu simplu va lămuri problema: contorul de clasă A "porneşte" înregistrarea de la 60 l/oră, în timp ce contorul de clasă D porneşte de la 11,5 l/oră."
Deci cei care au contoarele pe verticala ne vor pacali la consum.Si avem diferente semnificative fata de contoarul principal.

Practica demonstreaza ca intre contoarele individuale clasa B si cel de bransament clasa D exista diferente semnificative
Exista diferente semnificative inclusiv intre diferitele marci de apometre
Masura legsla de respectare si aplicare unitara a normelor o reprezinta montarea tuturor contoarelor individuale prin unitate autorizata angajata de catre asociatia de proprietari
Si in cazul in care instalarea contoarelor a fost realizata succesiv de catre proprietari,associatia de proprietari are dreptul legsal sa solicite verificarea montajului si bunei functionari a apometrelor si unde este cazul sa dispuna interventia pentru corectarea deficientei
De regula,datorita diferentei de clasa metrologica intre contoarele individuale si cel de bransament,imposibilitatea faptica de comunicare consum individual apa a tuturor consumatorilor,apar valori supliment de consum care se repartizeaza proprietarilor conform hotararii comitetului executiv
Conteaza si nu prea pozitia de montare a contorului, orizontala respectiv verticala. Ce conteaza cu adevarat este de cine este produs, de aceasta depinzand calitatea produsului, clasa lui de precizie, etc. Nu-i totuna o chinezarie de doi lei sau un stift turcesc si un produs german. Producatorul pt. Apometru apa rece ZENNER ETK cls.B DN15 - 1/2 (date suplimentare gasiti pe net), o companie germana, spune in specificatii ca apometrul poate fi montat oricum, vertical/orizontal/inclinat, importanta fiind pozitia doar in sensul unei citiri facile a cadranului.
Ultima modificare: Miercuri, 19 Iunie 2013
e4c5, utilizator
Intrebarea era daca se poate lua vreo masura legala impotriva celor care si-au schimbat pozitia apometrelor in instalatie.
Pentru a se putea lua masuri legale de sanctionare impotriva proprietarilor dintr-o as. de proprietari, comitetul executiv trebuie sa conceapa si sa decida regulamente si reguli de functionare - conform prevederilor legale.
Daca ai un regulament intern unde sunt prevazute regulile de functionare, precum si sanctiunile pe care as. prop. poate sa le i-a impotriva unor proprietari care nu respecta aceste regui, atunci nu este nici-o problema.
La noi in asociatie, in momentul in care s-au montat apometrele, fiecare proprietar si-a luat angajamentul in scris ca nu are permisiunea sa faca modificari in instalatia de furnizare a AR sau AC (prevazute cu apometre), fara sa anunte si sa aiba permisiunea as. prop. Proprietarului nu-i este permis sa deterioreze sigiliile metrologice si cele care sigileaza apometrul in instalatie. Sanctiunea este simpla: trecerea la consumul in pausal pentru o anumita perioada de timp. Daca actiunea se repeta, modificarea sau ruperea sigiliilor constituie infractiune si as. prop. poate face plangere penala...
...........................
Cand discutam de apometre, discutam de apometrele obisnuite, de clasa B, cele pentru care producatorul garanteaza functionarea numai in pozitie orizontala - adica cele pe care le au majoritatea proprietarilor din RO. Sigur, sunt si apometre mult mai performante, pe care le poti monta oricum, insa cand auzi costul, te lasi pagubas din prima (peste 150 euro + TVA).
Ba conteaza,asa cum am dat si citatele.Vedeti si Norma de metrologie legală CEE "NML CEE - 75/33 Contoare de apă rece" din 07.05.2002.Acelasi lucru e valabil si pentru cele de apa calda.
Cine s-ar fi gandit sa treaca in regulament,treaba cu apometrele?Da,ar fi buna!

Alte discuții în legătură

Pierderi apa Ionuț. Ionuț. Locuiesc intr-un bloc nou si deja sunt pierderi de apa...am inteles ca este vorba de clasa contuarelor....cat este diferența de la clasa \"A\" la clasa \"C\" ... (vezi toată discuția)
Repartizare pierderi de apa la bloc ivanvintilica ivanvintilica Cum se reparizeaza pierderile de apa cat mai corect, la un bloc unde toate apartamentele au apometre dar de clase diferite si unde nu exista contorizare ... (vezi toată discuția)
Verificare apometre liliana iordache liliana iordache cine este raspunzator pt dif mare de metri cubi de apa rece si calda din lista la asociatie? (vezi toată discuția)