avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 502 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Apometre
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Apometre

Se poate lua vreo masura legala impotriva celor care si-au schimbat pozitia apometrelor (le-au remontat in pozitie verticala)?Conform specialistilor si a legislatiei in vigoare : "Poziţia de montaj este foarte importantă deoarece aceasta influenţează precizia de măsură a contorilor, ducând la diferenţe de înregistrare.
• Între suma consumurilor înregistrate de aparatele de măsură montate în apartament şi consumul înregistrat de contorul de energie termică pentru apa caldă menajeră montat la baza blocului pot să apară diferenţe de 10 - 20% şi chiar mai mult. Aceste diferenţe sunt cauzate de calitatea apei (suspensii, nisip,
rugină,...) sau de poziţia de montaj a contorilor (verticală în loc de orizontală).În funcţie de sensibilitatea lor, contoarele se încadrează în 4 clase de precizie, de la A la D (D fiind cel mai performant). Prin sensibilitate se înţelege debitul minim de la care va porni înregistrarea contorului.
Un exemplu simplu va lămuri problema: contorul de clasă A "porneşte" înregistrarea de la 60 l/oră, în timp ce contorul de clasă D porneşte de la 11,5 l/oră."
Deci cei care au contoarele pe verticala ne vor pacali la consum.Si avem diferente semnificative fata de contoarul principal.

Toate ”vin” pe rand, din necesitatea lucrului de zi cu zi. Apoi, mai invatam de aici, de pe forum - desi unii nu ca nu recunosc acest lucru, dar mai si blameaza unii useri care vin cu ”idei” dintr-astea...
Pana acum noi nu am avut un Regulament intern - legea nici nu obliga as. prop. sa aiba un asemenea document. Deci nu ne obliga legea, dar, observati, este nevoie de acesta. In prezent avem doua regulamente, unul pentru aceste probleme cu AR si AC, apometre, repartizarea diferentelor si inca unul pentru aplicarea si gestionarea penalizarilor.
La ”Documente utile” puteti gasi exemple in acest sens.
Succes!
Stimati domni, nu vreau sa polemizez cu d-voastra, precis ca va pricepeti mai bine decat mine la apometre, dar...
Dar daca producatorul imi garanteaza ca precizia citirii nu este influentata de pozitia de montare a contorului, ce angajament pioneresc sa mai semnez la asociatie ?! Maine vreau sa-mi schimb apometrele, contactez o firma autorizata si le schimb ! Se va intocmi un pv in care se va nota consumul inregistrat de vechile contoare si se va nota de la cat pornesc noile contoare (de la 0, etc). Eventual, pt. ca sunt un membru disciplinat al asociatiei, invit la citire si pe un membru din nu stiu ce comisie de scara/bloc.
@AdamGrecu
Apometrul nominalizat de mine mai sus poate fi montat in orice pozitie si costa 69 de lei, cu tva inclus (produs german). Unul de clasa C, adica mult prea precis pt. ce discutam, costa de la 150 de lei in sus.
@danuttan
Stimate domn, actul pomenit de d-voastra este caduc, a fost inlocuit de Norma de metrologie legala NML 003-05 “Contoare de apa” publicat in Monitorul Oficial, partea I nr.664 bis din 26/07/2005
Ultima modificare: Vineri, 21 Iunie 2013
Admin, administrator
1. Am pus o intrebare,deoarece avem diferente semnificative intre masuratori.Mare branza nu aduce in plus NML 003-05,asa ca nu vad unde ar fi update-ul.Daca ai un contor clasa C care consuma mai mult la pornire (in sensul ca intra in functiune la un debit de,spre exemplu,15l/ora,fata de unul de clasa B care "porneste",tot exemplu la 40l/ora e treaba celui care va plati mai mult fata de ceilalti.Intr-o asociatie de proprietari,pentru ca cheltuielile se calculeaza dintr-un total comun,este normal ca aparatura sa fie de aceeasi clasa la toata lumea.Daca ma uit pe ecranul contorului meu,vad specificatii diferite pentru pozitonarea montarii,in sensul ca pozitia verticala declaseaza contorul din B in A.
2.Este normal ca membrii comitetului sa stie,pentru ca in cazul evidentierii unor probleme deosebite,cum ar fi o diferenta mare intre contorul principal si citirile locatarilor,legea ii da dreptul sa efectueze verificari in apartamente.Chiar nu e nimeni de capul lui intr-un condominiu,cu toata bruma de idee de proprietate privata pe care ne-o da contractul de vanzare-cumparare a apartamentului.
Ultima modificare: Vineri, 21 Iunie 2013
Admin, administrator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pierderi apa Ionuț. Ionuț. Locuiesc intr-un bloc nou si deja sunt pierderi de apa...am inteles ca este vorba de clasa contuarelor....cat este diferența de la clasa \"A\" la clasa \"C\" ... (vezi toată discuția)
Repartizare pierderi de apa la bloc ivanvintilica ivanvintilica Cum se reparizeaza pierderile de apa cat mai corect, la un bloc unde toate apartamentele au apometre dar de clase diferite si unde nu exista contorizare ... (vezi toată discuția)
Verificare apometre liliana iordache liliana iordache cine este raspunzator pt dif mare de metri cubi de apa rece si calda din lista la asociatie? (vezi toată discuția)