avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 413 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... verificare apometre
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

verificare apometre

cine este raspunzator pt dif mare de metri cubi de apa rece si calda din lista la asociatie?
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 19:35, 24 Ianuarie 2021
e vorba de o proasta organizare : nu aveti un sistem bine gandit !
Suplimentul de apa rece si calda inregistrat intre factura si total indexi comunicati de catre proprietari,poate fi generat de mai multi factori intre fare
-diferenta de clasa de precizie intre contorul de bransament si contoarele individuale
-nefunctionarea corecta a contoarelor individuale
-existenta de consumuri gen fir sau picatura care nu sunt inregistrate de catre contoarele individuale clasa de precizie scazuta dar sunt inregistrate de contorul de bransament care are clasa crescuta de precizie
Sesizati oficial presedintele de asociatie care poate dispune masura verificarii periodice a tututror consumatorilor,verificarea vaklabilitatii contoarelor individuale
multumesc pt raspuns. Din punct de vedere legal apropo de noua lege 196/2018 este corect ca apometrele proprietarilor sa se verifice de catre firma care face admin tehnica sau firma care are mentenanta pe sanitare impreunaa cu presedintele sau un membru din comitet?
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu exista nici o obligatie legala pentru verificarea metrologica a contorilor de apa din apartament. Nu mai vorbesc de o firma anume. Norma metrologica in acest sens (NML-003-05) spune clar ca:
"1.3. Prezenta norma nu se aplica in cazul contoarelor de apa utilizate:
- la masurarea apelor brute sau uzate;
- la masurarea apei de irigatii;
- ca traductoare de debit, in compunerea contoarelor de energie termica;
- ca repartitoare de costuri pentru apa consumata in locuintele colective."
Cauza principala a diferentelor dintre contorul de bransament si suma contorizarilor individuale o constituie hotia. Aveti vecini hoti, asta e, si-i puteti regasi in lista afisata lunar. Veti descoperi acolo apartamente unde consumul lunar e de 1 mc/persoana. Oamenii aia nu se spala, nu maninca, nu folosesc apa la toaleta ?!

P.S. Povestea cu picatura care o vede contorul de bransament si n-o vede apometrul din casa e folclor, n-o vede nici cel, chipurile, de precizie mai mare, pentru ca debitul minim masurabil e cu mult mai mare decit la cel mic din casa. Unul e DN50,celalalt e DN15. Raportul suprafetelor de trecere este de 2500/225=11,11, si cum debitul este o functie (de viteza de curgere) dependenta de diferenta de presiune si suprafata de trecere, este evident ca o picatura e mai usor sesizabila de apometrul de apartament (o picatura mai "mare" ce-i drept :-) ).
Ultima modificare: Marți, 16 Octombrie 2018
latka, utilizator
Buna ziua. Multumesc inca odata pt raspuns, da, este adevarat cu tot ce mi- ati raspuns dar tot nu stiu cum se poate rezolva problema! O hotărâre AGA cu privire la verif apometrelor din apartamente, pt a stabili cine da consum mic sau cine nu da deloc ar fi suficient.?. Va multumesc, astept raspuns.

Alte discuții în legătură

Problema - verificarea metrologica a contoarelor larrablue larrablue Tatal meu este administrator de bloc si i s-a cerut de la primarie sa se verifice metrologic contuarele in bloc. Problema este ca multi nu sunt de acord, ... (vezi toată discuția)
Lnlocuire apometre motanila motanila In urma cu 15 ani am hotarat ca bransarea la apa rece si calda sa fie facuta de pe coloanele de la baie cele de la bucatarie sa fie anulate. Pe coloana de apa ... (vezi toată discuția)
Pierderi apa Ionuț. Ionuț. Locuiesc intr-un bloc nou si deja sunt pierderi de apa...am inteles ca este vorba de clasa contuarelor....cat este diferența de la clasa \"A\" la clasa \"C\" ... (vezi toată discuția)