avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 367 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Problema - verificarea metrologica a contoarelor
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Problema - verificarea metrologica a contoarelor

Tatal meu este administrator de bloc si i s-a cerut de la primarie sa se verifice metrologic contuarele in bloc. Problema este ca multi nu sunt de acord, spunand ca tariful este prea mare ( 20 lei pe contoar), lipesc afise pe usile de la bloc cu fragmente din lege in care spun ca nu este obligatoriu...Este sau nu obligatoriu? Ma lamureste si pe mine cineva? Eventual cu un fragment dintr-o lege ca sa le pot arata dovezile...multumesc mult si astept ajutorul vostru.
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 19:08, 20 Februarie 2011
Fiecare apometru are o fisa proprie in care e trecuta perioada de garantie metrologica (4-5 ani). Dupa trecerea acestei perioade trebuie facuta verificarea metrologica. Sigur ca ea costa, ca doar e un serviciu prestat.
Ca sa aflati un raspuns corect, de la sursa, cred ca ar fi bine sa solicitati acest raspuns la ANRSC, intrati pe site-ul lor si de-acolo lansati intrebarea. Va vor raspunde in 2-3 zile.
Eu apelez la logica.
Daca vreti sa platiti atat cat consumati, trebuie sa masurati acel consum.
Cu ce se masoara cantitatea de apa consumata? Cu ajutorul apometrelor!
Cum stim daca acele apometre indica un consum corect?
Numai daca le verificam la un laborator metrologic.
Altfel, daca nu sunt verificte sau in termen de valabilitate a verificarii metrologice, consumul se poate estima conform reglementarilor furnizorului sau ale asociatiei.
In Ordinul 107/2005 al BRML privind aprobarea Normei de metrologie legala NML 003-05 "Contoare de apa" la punctul 1.3 este mentionat: "Prezenta normă nu se aplică în cazul contoarelor de apă utilizate ca repartitoare de costuri pentru apa consumată în locuinţele colective."
Apometrele nu mai sunt considerate debitmetre, ci alocatoare de costuri.
Si in Ordinul 343/2010 se face referire la repartizarea costurilor functie de numarul de unitati de consum inregistrate in fiecare ap, deci nu de m³.
Si ANRSC-ul in unele situatii mentioneaza 3,3 unităţi de consum/persoană/lună pentru apa caldă ( deci nu m³ ) şi 5,1 unităţi de consum/persoană/lună pentru apa rece ( deci nu m³ ).
Daca la apometrele fiscale verificarea metrologica se face la 5 ani conform NML 003-05, la cele din ap se poate la acelasi interval functie si de hotararea AG.
Daca blocul este al primariei atunci verificati, daca nu atunci interesati-va sa nu fie o actiune concentrata.
Recomandabil: in loc de verificare sa se faca inlocuirea aparatelor intr-un interval de timp cat mai mic si cu aceasi firma, functie de hotararea AG.
Cum se calculeaza o asemenea unitate de consum in apartament si cum se face legatura cu suma unitatilor de consum (?) de la contorul de bransament?
Factura de la furnizor vine in mc. La contorul de bransament nu sunt unitati de consum.

Iata ce spune Ordinul 343/2010 (care se refera numai la masurarea caldurii si a apei calde, nu si a apei reci) la capitolul Dispozitii finale si tranzitorii:
Art. 34. Verificarea repartitoarelor de costuri pentru apă caldă se face de regulă direct în instalaţie, utilizând vase gradate. După verificare, comitetul executiv al asociaţiei poate solicita efectuarea verificării repartitorului de costuri pentru apă caldă la un laborator autorizat. Costurile de verificare sunt suportate de către asociaţia de proprietari/locatari şi se recuperează de la proprietarul repartitorului, dacă în urma verificării se constată că acesta nu mai întruneşte condiţiile tehnice avute în vedere la montare. Pentru a fi reintrodus în instalaţie repartitorul de costuri pentru apă caldă supus verificării trebuie însoţit de un document care să ateste că acesta îndeplineşte condiţiile tehnice impuse de reglementările în vigoare.


Aici se vorbeste despre verificarea unui apometru in cazul in care se constata anomalii de consum. Dar comitetul executiv poate comanda o asemenea verificare a tuturor apometrelor daca considera ca diferentele de consum individual fata de consumul facturat de furnizor sunt prea mari si daca certificatul de garantie metrologica a expirat. Costurile sunt suportate, evident, de proprietari.
In cadrul unor asemenea verificari globale se pot constata sigilii desfacute, apometre al caror filtru e infundat sau defect, apometre care nu mai functioneaza deloc si proprietarul da "din burta" lunar un anumit consum ca sa "nu bata la ochi", apometre care chiar au defecte de functionare. Asa ca verificarea, in interesul general, este foarte necesara la cativa ani o data, chit ca unora li se pare enorm sa plateasca 20 lei / apometru. Atunci sa plateasca 50 sau mai mult ca sa-si puna unul nou!
Ultima modificare: Joi, 10 Februarie 2011
elga50, moderator
Doamna@elga50, excelent raspuns!!
Pentru autorul topic-ului; verificati ca in oras sunt mai multe firme autorizate sa faca verificarea metrologica a acestor apometre. Sunt convins ca veti gasi si preturi mai convenabile, daca nu, chiar la jumatate de pret!
Referitor la ce ne mai spun domnii de la ANRSC: dom'le astia sunt asa de destepti ca nu mai stiu cum sa imbarlige un text sa nu mai intelegem nimic, dar din care sa ne faca pe noi sa zicem, uite dom'le, unitati de consum, ce mai muream de-a prostii daca nu ne spuneau astia ce consumam, cu toate ca : apometru de bransament, ca este de apa calda sau rece, da indicatii de consum in metri cubi(scrie fabricantul pe el), factura furnizorului, este tot in mc, indicatiile apometrelor din casa sunt tot in mc (asa scrie pe el), toata lumea invata la scoala ca unitatea de masura a volumului unui lichid se masoara in mc (cu toate unitatile derivate), dar ei nu, acestea sunt unitati de consum - deci toata lume este tampita dar ei sunt intregi la minte! Uitati-va cum incepe art. 34 in legatura cu verificarea acestora si cum fac ei trimitere la vase gradate. Vase gradate in ce, in unitati de consum? De ce nu au continuat ca acele vase gradate masoare unitati de consum? Bravos inventatorii ANRSC.
Sigur ca gogorita aceasta cu unitati de costuri am "inghitit-o" mai demult, de cand prin ANRSC a aparut un guru, dar i-am lasat in pace, ca altceva ce poti face?
Si inca ceva, poti sa zici ca ai consumat 3,555 unitati de consum cad de fapt tu ai consumat 3,555 mc de apa calda si nu te deranjeaza prea tare, dar parca prea dau cu stang'n-dreptu' meseriasii...

Alte discuții în legătură

Obligativitatea verificarii apometrelor danuca_dana danuca_dana Buna ziua! Ma numesc Dana și locuiesc într-un apartament tip ANL dat în folosința în anul 2003. Ma ocup de citirea lunara a contoarelor de apa ... (vezi toată discuția)
Ce cantitate de apa calda si apa rece se plateste la pausal gurita1809 gurita1809 Buna ziua, Locuiesc la bloc si asociatia de proprietari a hotarat sa se faca verificarea apometrelor cu o firma, contra cost, iar cei care nu efectueaza ... (vezi toată discuția)
Montare apometre cu citire radio petricadracea petricadracea Poate au mai fost astfel de situatii si am dori un sfat. Lunar sunt pierderi de apa rece/calda, desi la subsol este totul uscat iar la verificarea in ... (vezi toată discuția)