avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 430 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Ce cantitate de apa calda si apa rece se plateste la ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Ce cantitate de apa calda si apa rece se plateste la pausal

Buna ziua,
Locuiesc la bloc si asociatia de proprietari a hotarat sa se faca verificarea apometrelor cu o firma, contra cost, iar cei care nu efectueaza verificarea apometrelor, vor plati la pausal 9 mc apa rece/persoana si 3,5 mc apa calda/persoana.
As vrea sa stiu care este cantitatea de apa (calda si rece) care se plateste la pausal, daca nu fac verificarea la apometre.
Exista un cadru legal prin care se stabilesc aceste cantitati?
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 14:26, 25 Septembrie 2019
ORDINUL Nr. 29/N al Ministerului Lucrarilor Publice si Amenajarii Teritoriului din 23 decembrie 1993 pentru aprobarea Normativului-cadru privind contorizarea apei si a energiei termice... a fost publicat in MO 25/1994.
In ANEXA 1 la normativul-cadru se publica LISTA de baremuri orientative pentru determinarea in sistem pausal a consumurilor de apa pe categorii de consumatori:
1. Pentru imobilele care se alimenteaza cu apa din cismele publice amplasate la o distanta de pina la 500 m - 1,2 mc/persoana/luna.

2. Pentru imobilele bransate si racordate la reteaua de apa si canalizare, cu cismele amplasate in curti - 2,4 mc/persoana/luna.

3. Pentru imobilele cu instalatii interioare de apa si canalizare, cu preparare locala a apei calde menajere - 6,3 mc/persoana/luna.

4. Pentru imobilele cu instalatii centrale de incalzire a apei (puncte si centrale termice) in care este inclus si consumul de apa calda - 8,4 mc/persoana/luna.

[ link extern ] ...

Ordinul 343/2010, ANRSC la art.28(3) precizeaza ca la apartamentele considerate fara contorizare se calculeaza norma de 3,3 mc/persoana

[ link extern ]

@ynocentta

Aceste baremuri erau pentru furnizori pe vremea cand blocurile nu erau contorizate la nivel de scara sau bloc si cand nu exista nici o posibilitate de masurare a consumului real la o scara de bloc sau chiar la un bloc.

Dupa contorizare, aceste baremuri nu mai sunt nici macar orientative deoarece pe o scara de bloc in care exista si necontorizati sau considerat necontorizati (nu declara consumul, nu fac verificarea metrologica, si-au desigilat apometrele, si-au scos apometrele si nu le-au mai montat, nu permit vericarea periodica a indexului etc) se poate consuma si deci inregistra consum mai mult decat baremurile descrise mai sus.
Singurul barem care poate fi luat in calcul este cel inscris in Ordinul ANRSC 343/2010 referitor la apa calda de 3.3 mc / persoana.

Furnizorul factureaza atat cat citeste pe contorul de bransament, iar asociatia isi face propriul Regulament de impartire a acestui consum, bazat in special pe apometre. Restul de repartizeaza in conformitate numai cu acest Regulament.

@gurita1809

Cadrul legal, in cazul dv., este chiar Regulamentul sau decizia comitetului executiv in caz de refuz de a face verificarea metrologica.
Dupa cum ne aratati impunerea de 3.5 mc / persoana la AC este aproape de reglementarea legala din Ordinul ANRSC nr. 343/2010.
Aceasta verificare este necesar de facut deoarece apometrele au o perioada de garantie metrologica de la o montare / verificare la urmatoarea verificare, iar iesirea din aceasta perioada de garantie nu mai asigura masurarea corecta a consumului.
Dar de ce nu vreti sa faceti aceasta verificare metrologica? Va costa mult mai putin deoarece se face o data, in schimb plata unui consum la pausal destul de mare se face luni la rand?
Ultima modificare: Vineri, 20 Septembrie 2013
elga50, moderator
Buna ziua,

Dupa ce luni intregi am platit la pausal in 2012 si 2013 si partial din acele cantitati au fost regularizate, acum presedintele imi refuza regularizarea pe motiv ca vecinii il acuza de favoruri. Sustine ca in adunarea generala a fost aprobat ca regularizarea sa nu se poata face pentru mai mult de 3 luni/an. Ce pot face? Acum figurez cu aprox. 60 mc apa rece si 50 mc gaz achitati in avans. Nu pot trece cu vederea, la un calcul simplu reiese ca le-am platit 550 lei pe care nu vor sa mi-i regularizeze.

Multumesc!
andreea8036 a scris:
Ce pot face?

Aduceti indexul luna de luna la asociatie si/sau permiteti administratorului sa citeasca indexul lunar. O sa platiti conform consumului si nu o sa mai aveti nevoie de regularizari.

Am inteles cum trebuie evitata situatia, dar intrebarea este cum il constrang pe administrator sa imi permita regularizarea acelor cantitati de apa si gaz achitate de mine deja, dar neconsumate?

Alte discuții în legătură

Problema - verificarea metrologica a contoarelor larrablue larrablue Tatal meu este administrator de bloc si i s-a cerut de la primarie sa se verifice metrologic contuarele in bloc. Problema este ca multi nu sunt de acord, ... (vezi toată discuția)
Verificare metrologica apometre apa rece - solutii florin555 florin555 Buna ziua, Avem o asociatie de proprietari mica (14 apartamente). Am avut pierderi mari la apa si s-a decis efectuarea verificarii metrologice a ... (vezi toată discuția)
Facturare apa contoare verificate si neverificate metrologic belfegor belfegor La o scara de bloc o parte din proprietari au contoare noi sau verificate metrologic iar alta parte nu.Cum facturez apa potabila si pierderile de apa? (vezi toată discuția)