Doamnelor, domnisoarelor si domnilor, inca o data va multumesc pentru timpul acordat, subiectul se poata inchide. Odata ajuns pe meleagurile natale ale Bucurestilor (de altadata), probabil ca am sa ma bat cu morile de vant. Asta, daca nu voi fi pus sub arest preventiv din Otopeni - SosiriB-)
romascanu a scris:
Eu zic ca nu se poate.
Pe de o parte pentru ca
Art. 70. - (1) În actele de transmisiuni sau constituiri de drepturi reale imobiliare notarul public este obligat să verifice situaţia proprietăţii şi sarcinile bunului. În acest scop, notarul public va pretinde prezentarea titlurilor de proprietate ale înstrăinătorului şi, după caz, extrasul de carte funciară sau certificatul de sarcini, precum şi certificatul de atestare fiscală. (Regulamentul de punere in aplicare a legii 36/1995)
si pe de alta parte pentru ca actul va trebui inscris apoi in CF, dar Legea 7/1996 a cadastrului si publicitatii imobiliare zice ca:
Art. 48. - (1) În cazul în care registratorul admite cererea, dispune intabularea sau înscrierea provizorie prin încheiere, dacă înscrisul îndeplineşte următoarele condiţii:
a) este încheiat cu respectarea formelor prescrise de lege;
b) indică numele părţilor;
c) individualizează imobilul printr-un identificator unic;
d) este însoţit de o traducere legalizată, dacă actul nu este întocmit în limba română;
e) este însoţit, după caz, de o copie a extrasului de carte funciară pentru autentificare sau a certificatului de sarcini ce a stat la baza întocmirii actului.
Art. 26. - (1) Dreptul de proprietate şi celelalte drepturi reale sunt opozabile faţă de terţi, fără înscrierea în cartea funciară, când provin din succesiune, accesiune, vânzare silită şi uzucapiune. Aceste drepturi se vor înscrie, în prealabil, dacă titularul înţelege să dispună de ele.
In plus, oricum am coafa realitatea, o declaratie din care sa rezulte ca \\\"nu am detinut in proprietate nici o locuinta\\\" tot un fals ramane pentru ca, repet, mostenitorul este socotit proprietar retroactiv de la data decesului autorului sau, asa incat o instrainare la acest moment nu-l scuteste de fosta-i calitate de proprietar.
Iertata-mi fie ignoranta, dar uitati ce-am gasit pe Word Wide Web.
...
"
Codul civil stabileste in cadrul articolelor 695 - 703 reglementari privind renuntarea la succesiune.
Despre renuntarea la succesiune *)
________________
A se vedea si Legea nr. 36 din 12 mai 1995 - Legea notarilor publici si a activitatii notariale - publicata in Monitorul Oficial nr. 92 din 16 mai 1995.
Art. 695. - (Abrogat prin art. 25 al Decretului nr. 40 din 22 ianuarie 1953 privitor la procedura succesorala notariala).
Art. 696. - Eredele ce renunta este considerat ca n-a fost niciodata erede.
Art. 697. - Partea renuntatorului profita coerezilor sai; daca este singur, succesiunea trece la gradul urmator."
....
Cred ca nu-mi ramane decat posibilitatea "injunghierii lui El Zorab" cum ar spune George Cosbuc, adica punerea in vanzare a aprtamentului, dar in acord cu ceea ce dvs. afirmati, tot nu voi scapa de "sigma" de propietar... Paradoxal,
Elis, iti sunt dator "o bere" =D>si doua daca e cazul, deasemenea multumesc tuturor.
Deci,sa recapitulam, sunt SINGURUL MOSTENITOR, aprtamentul a apartinut bunicilor mei (din partea tatalui)decedati, tatal meu este deasemenea decedat, am doua fice (mostenitoare), intre bunicii mei si subsemnatul nu se mai interpun nici un fel de alti mostenitori, deja sunt in posesia actului de proprietate, procedura de succesiune find incheiata, desi nu locuiesc in Romania. Cu riscul de a ma repeta, Exista posibilitatea legala de a transfera actul de propietate, mostenitorilor mei, fara ca eu sa figurez CA PROPIETAR "de facto" in baza de date a institutilor competente? Scopul find irelevant.
Ce ma distreaza pe mine cand dezbatem un anumit subiect si, de fapt, pe cel care a deschis topicul nici nu-l intereseaza ce discutam noi, ci cu totul altceva.
Intr-adevar, cu totii am fost pe langa subiectul adevarat pana acum.
Chiar n-am inteles legatura cu intrebarea din topic, mai ales ca sunt convinsa ca ati citit Legea 341/2004.
De ex, NU puteti beneficia de prioritate la dobandirea unei locuinte sociale, insa puteti beneficia de alte avantaje conferite de lege.
Da, e intr-adevar "funny":D, dar nu cred ca in cazul celor care mi-au raspuns e ceva "pe langa"( I got the idea,thank you very much!). Care e diferenta intre a beneficia de facilitati legale cand vine vorba de legea din Romania,ambele stipuland faptul "de a nu fi detinut o propietate" respectiv 341/2004 sau 15/2003...? Din punctul meu de vedere (APLICAREA LEGII) va asigur, ca nici una. Sau in limbajul omului simplu... "SE DA SAU NU SE DA CE S-A PROMIS"?... IA SA VEDEM! Desigur ca "problema" mea nu se opreste aici, SIGUR CA AS PUTEA DA STATUL ROMAN IN JUDECATA PENTRU DEMOLAREA ABUZIVA A UNEI VILE IN 1986 PENTRU CARE NU MI S-AU ACORDAT DREPTURILE BANESTI CUVENITE, SIGUR CA AS PUTEA DA STATUL ROMAN IN JUDECATA PENTRU MUNCA FORTATA (DE SCLAV) PRESTATA IN CADRUL ARMATEI ROMANE SI PENTRU CARE NU AM FOST RETRIBUIT NICIODATA, SIGUR CA AS PUTEA DA IN JUDECATA STATUL ROMAN PENTRU ETC, dar ma rezum doar la o problema
juridica "neasteptata" ca sa zic asa....
Din pacate, (pentru mine) aveti perfecta dreptate, aparent lucrulile stau exact cum dvs.le-ati mentionat, insa cunosc cazuri izolate ce e drept, prin care diferite persoane au obtinut nu numai locuinte, terenuri vilane sau intravilane ci si spatii comerciale, care prin asociere sau subinchiriere le aduc un venit demn de invidiat chiar si din partrea asta de lume. Desigur, nu toti ranitii, sau participantii cu merite deosebite la Revolutie se bucura de toate aceste drepturi, insa aici unde traiesc, mai toti "veteranii" intorsi din zonele de confict actuale, primesc din partea guvernului, o rata mica a dobanzii la achizitionarea unei locuinte, sau prioritate la angajare in companii mari cu o salarizare excelenta, nemaivorbind de asigurarea medicala gratuita. Asta m-a detreminat sa incerc a obtine ceea ce mi se cuvine prin lege, si probabil stiti si dvs. ca speranta moare ultima. Si ca sa indulcesc putin spirtul discutiei ma aflu in pozitia lui "Don Quixote de la Mancha" stand la coada..
OK, va multumest tutor pentru timpul acordat, poate nu am prezentat problema in toata "frumusetea" ei, este vorba despre Legea nr 341/2004. Subiectul este inca delicat, vis a vis de abuzurile ce s-au facut, de aceea am incercat sa fiu cat se poate de "discret" si am folosit cuvinte ca "facilitate". Deci cu inima'n dinti cam asta e problema mea.
Temerea mea, este ca daca voi aplica vreodata pentru o locuinta, mi se va imputa faptul ca mai detin o alta. Ceeace este putin ridicol, dat find faptul ca eu nu am beneficiat niciodata de nici o locuinta in Romania.
Multumesc Elis, replay-ul era pentru Veronica. Deci sa inteleg ca exista vre-o procedura legala prin care eu ca cetatean roman repatriat sa pot beneficia totusi de vre-o facilitate pentru achizitionarea unei locuinte....