avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 438 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Proprietate provenita prin mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Proprietate provenita prin mostenire

Howdy! Sunt un oarecare cetatean roman, care are domiciliul stabil intr-un alt colt al lumii. Prin decesul bunicilor mei, am intrat in posesia unui apartament in Bucuresti. Actele succesiorale specifica clar acest lucru. Problema mea rezida in faptul ca odata intrat in posesia acestui apartament, imi pierd "calitatea" de non-propietar, asta in eventualitatea prin care as dori sa obtin un credit bancar cu o dobanda mai redusa, sau orice fel de alta facilitate pentru si in scopul obtinerii unei locuinte, in cazul in care as dori sa ma intorc in Romania. Exista vre-o forma legala prin care titlul de propietate al aprtamentului poate fi transferat catre mostenitorii mei, fara ca eu sa figurez ca detinator (PROPIETAR) al unui imobil ?

Multumesc pentru timpul dvs.
Cel mai recent răspuns: Mr. Smith , utilizator 20:31, 4 Mai 2008
Raspuns NU.
In Legea nr. 15/2003 privind sprijinul acordat tinerilor pentru construirea unei locuinte proprietate personala
Art. 2: De prevederile art. 1 beneficiaza, o singura data, tinerii care indeplinesc urmatoarele conditii: a) au implinit varsta de 18 ani la data depunerii cererii; b) nu au avut sau nu detin in proprietate o locuinta sau un teren destinat construirii unei locuinte proprietate personala, atat in localitatea in care se solicita atribuirea in folosinta a unui teren, cat si in alte localitati; c) parintii acestora nu detin sau nu au detinut in ultimii 10 ani in proprietate un teren in suprafata mai mare de 500 m2 in mediul urban sau de 5.000 m2 in mediul rural, indiferent de localitatea in care este situat terenul.
:oops:
cred ca ai dat un alt raspuns ... era vorba de mostenirea unui apartament , care nu are nicio legatura cu legea invocata de tine.

Puteti face un contract de donatie sau de vanzare-cumparare al apartamentului.
Paradoxal, nu? Eu nu am locuit niciodata in acel apartament si de peste o decada traiesc in afara granitelor Romaniei. Mostenire cu doua taisuri... Si daca as transfera titlul de proprietate copiilor mei? Asta din coltul celalalt de lume.... copiii mei nu au cetatenie romana. Probabil ca si daca l-as fi donat "saracilor" dupa decesul bunicilor tot nu as fi putut beneficia de Legea nr. 15/2003. Deci nu-mi ramane decat alternativa vinzarii acestuia...
Multumesc Elis, replay-ul era pentru Veronica. Deci sa inteleg ca exista vre-o procedura legala prin care eu ca cetatean roman repatriat sa pot beneficia totusi de vre-o facilitate pentru achizitionarea unei locuinte....
Legea nr.15/2003 reglementează regimul atribuirii, la cerere, tinerilor cu vârsta cuprinsă între 18 şi 35 de ani a unei suprafeţe de teren, din terenurile aflate în domeniul privat al unităţilor administrativ-teritoriale, pentru construirea unei locuinţe proprietate personală.
De prevederile legii beneficiază, o singură dată, tinerii în vârstă de până la 35 de ani, care îndeplinesc următoarele condiţii:
a) au împlinit vârsta de 18 ani;
b) nu au avut sau nu deţin în proprietate o locuinţă sau un teren destinat construirii unei locuinţe proprietate personală, atât în localitatea în care se solicită atribuirea în folosinţă a unui teren, cât şi în alte localităţi.

Dvs doriti sa scapati de apartamentul mostenit, asa reiese din mesajul initial, atunci puteti sa faceti un act de instrainare al acestuia catre cine doriti.

:offtopic:
Legea nr.15/2003 a fost republicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 44 din 18/01/2008

Alte discuții în legătură

Inscrierea in cf, intabulare, cetatean strain drumxx drumxx Apelez la profesionalitatea dvoastra pt. urmatoarea situatie: Am cumparat un apartament aferent unui ansamblu de locuinte aflate inca in curs de edificare. ... (vezi toată discuția)
Titlu de proprietate melchior melchior doresc sa mostenesc de la mama decedata un teren langa Bucuresti am avut 2 frati decedati si ei eu as fi mostenitorul terenului, dar fratii mei au copii ce ... (vezi toată discuția)
Succesiune allexandru83 allexandru83 Buna ziua, Se doreste dezbaterea succesiunii dupa defunct. Pe langa partea din mostenire de care beneficiaza sotia, daca fiica defunctului renunta la ... (vezi toată discuția)