mirela741 a scris:
@darie tudor
Dupa vechiul cod Partea renuntatorului - atat activ cat si pasiv - va reveni prin acrescamant comostenitorilor sau se va deferi mostenitorilor subsecventi acceptanti , indiferent ca au acceptat succesiunea inainte sau dupa momentul renuntarii, care o vor dobandi din momentul deschiderii mostenirii, direct de la defunct, nu de la renuntator.
Oare?
Stimata domnisoara
In primul rand tin sa va multumesc pentru faptul ca mi-ati raspuns la intrebare, chiar daca eu asteptam un raspuns, nu teoretic, ci unul la speta acestui topic, adica ca mostenitori legali ai defunctului sotia si fiica renuntatoare la mostenire.
In al doilea rand mi-a placut intodteanua de L. Feuerbach care considera contradictia este forta motrice a dezvoltarii, pentru ca numai asa poate sa apara ceva nou.
Eu sunt om, deci supus greselilor si nu detin adevarul absolut.
Totusi, cred ca este bine sa revedeti codul civil pentru ca nu cred ca interpretarea dvs. este corecta. Astfel:
Partea renuntatorului sporeste prin acrescamant partile cuvenite comostenitorilor, iar in ipoteza in care
renuntatorul este singurul chemat la succesiune, acesta revine succesibililor subsecventi, ceea ce in speta prezentata in acest topic.
Apoi, unul din efectele renuntarii la mostenire este si acela potrivit caruia renuntatorul nu poate fi reprezentat. Este adevarat ca descendentii sai vor putea culege mostenirea, dar numai in nume propriu.
Partea renuntatorului profita coerezilor sai, adica mamei nu fiicei.
Iata ce scrie in vechiul meu cod civil:
Art. 698. Eredele renuntãtor nu poate fi reprezentat niciodatã. Dacã renuntãtorul este singur în gradul sãu, sau dacã toti coerezii sãi renuntã, copiii lor vin la succesiune în virtutea propriului lor drept, pentru pãrti egale. (C. civ. 664 si urm., 668).
Un week-end fain si poate imi spuneti si punctul dvs. de vedere privind art.1.121 alin. (2), pe care eu il consider...nedrept!