avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 745 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenitori rezervatari
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenitori rezervatari

Buna dimineata!
Daca o femeie are 2 copii, acestia sunt mostenitori rezervatari. Daca unul din copii decedeaza inaintea femeii, avand la randul lui copii, copiii acestuia sunt tot mostenitori rezervatari ai bunicii lor ?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: bianca.bonnie , utilizator 10:52, 13 Mai 2011
Asa cum am raspuns intr-un subiect anterior, va precizez urmatoarele:

Potrivit dispozitiilor legale, sunt mostenitori rezervatari si au dreptul la rezerva urmatoarele persoane :
- Descendentii defunctului de orice grad (art. 841-842 Cod civil), deci toate persoanele care fac parte din clasa I de mostenire legala: copii defunctului si urmasii lor in linie dreapta la infinit;
- Parintii defunctului (art. 843 Cod civil), deci ascendentii privilegiati din clasa a II-a de mostenitori legali;
- Sotul supravietuitor al defunctului, prin efectul legii 319/1944, fie ca va veni in concurs cu alti mostenitori rezervatari, fie ca este singurul mostenitor rezervatar si vine in concurs cu ascendentii ordinari, colateralii ordinari sau privilegiati sau cu persoane straine gratificate de defunct.

Citeste mai mult: www.avocatnet.ro/content/for...
Eu cred ca da, deoarece art. 664 c civ spune "(...)a pune pe reprezentanti in locul, in gradul si in dreptul reprezentatului"
Deci, capata aceleasi drepturi ca si parintele sau, prin urmare si rezerva.
...sigur ca da insa rezerva va fi tot de 2/3 (fiind 2 fii) si nu de 3/4 ...
Multumesc.
Daca femeia ar lasa un testament in favoarea fiului in viata, la dezbaterea succesiunii, fiul trebuie sa informeze notarul ca exista mostenitori rezervatari, ii convoaca la dezabatere pe nepoti, iar acestia trebuie sa renunte la rezerva lor pt ca fiul sa beneficieze de bunurile trecute in testament ? cam asa?
Daca nepotii nu ar renunta la rezerva, cat la suta din bunuri ar avea acestia, daca ar exista testamentul asta ?
Renuntarea la mostenire este o manifestare de vointa unilaterala. Ea poate fi tacita (implicita), atunci când succesibilul lasa sa treaca termenul de prescriptie prevazut de lege fara a face acte de acceptare a mostenirii, sau expresa, atunci când rezulta dintr-un act facut in forma ceruta de lege din care rezulta vointa de a repudia mostenirea.
Prin renuntarea la mostenire, succesibilul pierde dreptul la activul succesoral, fiind eliberat totodata si de obligatia de plata a pasivului succesoral.

Renuntarea la mostenire trebuie facuta cu respectarea unor conditii de forma

Potrivit dispozitiilor art. 696 c. civ., „eredele ce renunta este considerat ca nu a fost niciodata erede”, adica strain de mostenire cu efecte retroactive, de la data deschiderii 81 mostenirii. Pe cale de consecinta, pe de o parte, acesta este lipsit de orice drept asupra activului mostenirii, iar pe de alta parte este degrevat de orice obligatie de plata a datoriilor succesorale.
Partea de mostenire care ar fi revenit renuntatorului daca ar fi acceptat mostenirea revine comostenitorilor sau mostenitorilor subsecventi, dupa caz, care au acceptat mostenirea (art. 697 C. civ.). Acestia sunt avânzi-cauza ai defunctului, iar nu ai renuntatorului.

Renuntatorul nu poate fi reprezentat de descendentii sai, acestia putând veni la mostenire doar in nume propriu atunci când sunt intrunite conditiile cerute de lege (art. 698 C. civ.).
Obligatia de raport a donatiilor nu mai subzista pentru renuntator, acesta putând pastra bligatiile/liberalitatile primite in limitele cotitatii disponibile a mostenirii (art. 752 C. civ.).
Spre deosebire de acceptarea mostenirii care este intotdeauna irevocabila, renuntarea la mostenire poate fi retractata (revocata) in anumiete conditii (art. 701 C. civ.). Ratiunea este aceea de a evita ca succesiunea sa ramâna vacanta. Din dispozitiile art. 701 C. civ. rezulta ca retractarea renuntarii poate surveni numai daca:
1) nu s-a implinit in raport cu renuntatorul termenul de prescriptie a dreptului de optiune succesorala prevazut de art. 700 C. civ.;
2) succesiunea nu a fost acceptata de alti mostenitori. Retractarea nu poate opera daca mostenirea a fost acceptata de alti succesibili, inainte sau dupa renuntarea la mostenire, fiind indiferent daca aceasta acceptare a fost expresa sau tacita, daca emana de la un coerede sau de la un mostenitor subsecvent, oricare ar fi rangul in care acesta vine la mostenire (imediat dupa rentator sau in alt grad), ori daca apartine unui mostenitor legal sau testamentar.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum se imparte o mostenire? corina30 corina30 ]Avand testament, la sase luni de la decesul proprietarului (tata) am facut o declaratie de acceptare a mostenirii. Acum, dupa 2 ani si jumatate ceilalti frati ... (vezi toată discuția)
Testament perrla perrla Am citit astazi pe forum cateva spete si raspunsurile date acestora, insa nu prea am vazut consens in elaborarea acestora.#-o#-o As dori sa ma luminati in ... (vezi toată discuția)
Dezbatere succesiune dupa decesul unuia dintre soti popc popc Buna seara, Situatia este urmatoarea: dupa moartea tatalui ramane in viata sotia supravietuitoate si 3 copii. Ce procent de mostenire primeste sotia ... (vezi toată discuția)