avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 699 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Testament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Testament

Am citit astazi pe forum cateva spete si raspunsurile date acestora, insa nu prea am vazut consens in elaborarea acestora.#-o#-o
As dori sa ma luminati in aceasta problema, daca se poate :worthy:
Asadar, in cazul in care cineva lasa un testament perfect valabil unei persoane straina de familie, ce se intampla, cine are deci dreptul sa mosteneasca?

Art. 653

Descendentii si ascendentii au de drept posesiunea succesiunii din momentul mortii defunctului.
Ceilalti mostenitori intra in posesia succesiunii cu permisiunea justitiei.


Potrivit dispozitiilor legale, sunt mostenitori rezervatari si au dreptul la rezerva urmatoarele persoane :
- Descendentii defunctului de orice grad (art. 841-842 Cod civil), deci toate persoanele care fac parte din clasa I de mostenire legala: copii defunctului si urmasii lor in linie dreapta la infinit;
- Parintii defunctului (art. 843 Cod civil), deci ascendentii privilegiati din clasa a II-a de mostenitori legali;
- Sotul supravietuitor al defunctului, prin efectul legii 319/1944 (fie ca va veni in concurs cu alti mostenitori rezervatari, fie ca este singurul mostenitor rezervatar si vine in concurs cu ascendentii ordinari, colateralii ordinari sau privilegiati sau cu persoane straine gratificate de defunct.)

Apoi, tot din Codul Civil:

Art. 887

Se poate dispune prin testament de toata sau de o fractiune din starea cuiva, sau de unul sau mai multe obiecte determinate.

Art. 888

Legatul universal este dispozitia prin care testatorul lasa dupa moarte-i, la una sau mai multe persoane, universalitatea bunurilor sale.

Art. 889

Cind testatorul are erezi rezervatari, legatarul universal va cere de la acestia punerea in posesiune a bunurilor cuprinse in testament. (C. civ. 653, 895, 899).

Art. 890

Legatarul universal are drept a pretinde fructele bunurilor cuprinse in testament, din ziua cererii in judecata, sau din ziua in care eredele a consimtit a-i da legatul.


Aceste articole din cod mi s-au parut mie a fi mai semnificative.
Asadar, in cazul in care exista si mostenitori (erezi) rezervatari insa exista si un testament in favoarea unei persoane straina de familie, cui va reveni asadar succesiunea?

De ce in practica lumea se fereste de testament, foloseste cu totul alte cai?
Sincera sa fiu, sunt in ceata...:-/

Cel mai recent răspuns: Carmen Muraru , Avocat 08:18, 11 Septembrie 2009
Lumea se fereste in practica sa faca testament fiindca in cazul in care se lasa averea prin testament altei persoane decat mostenitorii legali acestia au dreptul la rezerva succesorala (art.841-843 Cod Civil) si , ca atare , isi pot exercita dreptul legal!
B-)
Calea cea mai uzitata este vanzarea tuturor bunurilor inca din timpul vietii. In acest fel nu mai exista masa succesorala demna de a fi eventual acceptata!=D>
Si atunci, cu art. 888-890 C. civ. cum ramane?! Nu sunt totusi clare?#-o
perrla a scris:

Si atunci, cu art. 888-890 C. civ. cum ramane?! Nu sunt totusi clare?#-o



Art.888-890 C.civil trebuie coroborate cu multe alte texte ale codului pentru a intelege cu ce se mananca materia succesiunilor. Altfel, daca cititi strict art.889, veti ramane cu impresia ca erezii rezervatari nu au alt rol decat acela decorativ de a-l pune in posesie pe beneficiarul testamentului, cand realitatea este cu totul alta.

Succesiunile nu se invata din cod, ci din ceea ce au incercat altii (si au reusit) sa desluseasca din litera lui. Va recomand cursul profesorului Deak, un exemplu despre ceea ce inseamna doctrina in materie. Nu va trimit la Alexandresco, ar fi prea mult de citit.
Testamentul facut nu trebuie sa incalce rezerva succesorala. Mostenitorii rezevatari au dreptul la mostenire, indiferent daca defunctul lasa testament sau donatii. Daca prin aceste gratuitati s-a incalcat rezerva succesorala acestea vor fi reduse la limita cotitatii disponibile.
Deduc ca va intereseaza legatul universal.
Un legatar universal nu primeste automat in temeiul testamentului tot patrimoniul succesoral, el are doar o vocatie la universalitatea bunurilor testatorului.Chiar daca nu ar exista mostenitori rezervatari, pot fi legate cu titlu particular de platit sau diverse alte sarcini ale mostenirii, astfel incat legatarul universal poate ramane sau nu cu ceva din acea succesiune.Cand exista mostenitori rezervatari , lucrurile se schimba radical. Oricine poate dispune prin testament de bunurile sale dar, cu respectarea legii or, rezerva succesorala este instituita prin lege spre a proteja anumite categorii de mostenitori, aducandu-se astfel o limitare a dreptului de a dispune. Rezerva succesorala face ca o anume parte din mostenire sa fie indisponibila si atunci legatarul universal culege ce ramane si daca ramane. Si atunci vedeti ca art. 888-890 c. civ sunt clare dar, numai coroborate cu restul prevederilor referitoare la succesiune din cod sau legi speciale.
De aceea, asa s-a spus deja mai sus, testamentele nu sunt prea folosite, ca sa zic asa, mai ales ca testatorul se poate razgandi oricand in timpul vietii sale, testamentul fiind si un act esentialmente revocabil.

Alte discuții în legătură

Mostenire liviuiordan liviuiordan Buna ziua. As dori sa stiu daca pot mostenii prin testament o casa, eu nefiind niciun fel de ruda cu proprietarul. Mentionez ca nu are copii, doar frati. (vezi toată discuția)
Anularea testamentului george1967 george1967 Va supun atentiei urmatorul caz : Tatal meu se casatoreste in anul 2003 Face impreuna cu sotia testamente autentice reciproce ( anul 2004 ) Sotia dispune ... (vezi toată discuția)
Cum se imparte o mostenire? corina30 corina30 ]Avand testament, la sase luni de la decesul proprietarului (tata) am facut o declaratie de acceptare a mostenirii. Acum, dupa 2 ani si jumatate ceilalti frati ... (vezi toată discuția)