avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1144 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cum se imparte o mostenire?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cum se imparte o mostenire?

]Avand testament, la sase luni de la decesul proprietarului (tata) am facut o declaratie de acceptare a mostenirii. Acum, dupa 2 ani si jumatate ceilalti frati mai au vreun drept? Am fost chemat la notar pentru a declara ce acte am pe pamant. Daca va incepe dezbaterea mostenirii, cat la suta m-i se cuvine mie in cazul testamentului pe pamant si donatiei pe un loc de veci.
Cel mai recent răspuns: bianca.bonnie , utilizator 10:55, 12 Mai 2011
Doar daca contesta in instanta testamentul!!!Depinde de mostenire si ceea ce ati primit in testament.
Cat se poate dispune printr-un testament

Orice persoana este capabila, in principiu, sa dispuna de intregul sau patrimolnu, inclusiv prin testamente. Este consecinta faptului ca omul este liber sa dispuna exclusiv si absolut de bunurile proprietatea sa (art. 480 Cod civil).
In absenta descendentilor, ascendentilor si sotului supravietuitor, proprietarul poate dispune prin testamennt integral de bunurile sale. De la aceasta regula, Codul civil aduce o exceptie: interzice a se dispune de o parte din bunuri in interesul unor anumiti mostenitori, portiune care poarta denumirea de rezerva succesorala.
Acea portiune din patrimoniu de care testatorul poate dispune prin testament se numeste parte, portiune sau cotitate disponibila. Rezerva este o parte din succesiunea ab intestat si constituie o indisponibilitate a bunurilor in folosul mostenitorilor rezervatari.
Asemenea rezervei, cotitatea disponibila este variabila in functie de calitatea si numarul mostenitorilor. In dreptul nostru civil, beneficiaza de rezerva doar descendentii si ascendentii de gradul intai (mama si tata).
Deoarece defunctul este liber sa dispuna cum vrea de cotitatea disponibila, el o poate darui prin testament fie unuia sau unor mostenitori legali sau unor persoane straine de succesiune.
Depasirea cotitatii disponibile prin atingerea rezervei atrage reductiunea legatelor.
Persoana fizica va putea dispune prin testamente, dar numai in limita cotitatii disponibile. Intr-adevar, "exista realmente o singura limitare a dreptului de a dispune pentru cauza de moarte, si anume rezerva succesorala" si aceasta pentru ca legea interzice substitutiile fideicomisorii.
Sotul supravietuitor beneficiaza de o cotitate disponibila speciala. Astfel, sotul supravietuitor din casatoria subsecventa va putea primi legate de la sotul predecedat, dar in limitele unei cotitati disponibile speciale, intinderea acesteia fiind cel mult egala cu portiunea copilului care a luat mai putin fara ca aceasta portiune sa depaseasca 1/4 din succesiune.
In concluzie, cele doua componente ale succesiunii sunt rezerva si cotitatea disponibila. Pentru stabilirea raportului dintre rezerva si cotitatea disponibila, sub aspectul intinderii lor, va trebui sa se stabileasca valoarea activului net al mostenirii.

Nota:
Potrivit dispozitiilor legale, sunt mostenitori rezervatari si au dreptul la rezerva urmatoarele persoane :
- Descendentii defunctului de orice grad (art. 841-842 Cod civil), deci toate persoanele care fac parte din clasa I de mostenire legala: copii defunctului si urmasii lor in linie dreapta la infinit;
- Parintii defunctului (art. 843 Cod civil), deci ascendentii privilegiati din clasa a II-a de mostenitori legali;
- Sotul supravietuitor al defunctului, prin efectul legii 319/1944, fie ca va veni in concurs cu alti mostenitori rezervatari, fie ca este singurul mostenitor rezervatar si vine in concurs cu ascendentii ordinari, colateralii ordinari sau privilegiati sau cu persoane straine gratificate de defunct.

Ultima modificare: Joi, 12 Mai 2011
bianca.bonnie, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dezbatere succesiune dupa decesul unuia dintre soti popc popc Buna seara, Situatia este urmatoarea: dupa moartea tatalui ramane in viata sotia supravietuitoate si 3 copii. Ce procent de mostenire primeste sotia ... (vezi toată discuția)
Drepturi de succesiune elenamitroi elenamitroi Buna ziua, Am fost casatorita, in urma casatoriei a rezultat 1 copil care a ramas la mine. Am achizitionat un apartament si am mai mostenit un apartament prin ... (vezi toată discuția)
Rezerva succesoralã PopMihai PopMihai După stabilirea rezervei soţului supraveţuitor, rezerva descendenţilor se va calcula din întreaga masă succesorală sau numai din partea rămasă după ... (vezi toată discuția)