avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 282 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Rezerva succesoralã
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Rezerva succesoralã

După stabilirea rezervei soţului supraveţuitor, rezerva descendenţilor se va calcula din întreaga masă succesorală sau numai din partea rămasă după scăderea rezervei soţului supravetuitor.

La fel şi în cazul rezervei ascendenţilor privilegiaţi, cum se va calcula ea după stabilirea rezervei soţului supraveţuitor, din întreaga masă succesorală sau numai din ce a rămas.
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 12:15, 9 Septembrie 2012
CAPITOLUL III
Moştenitorii legali

SECŢIUNEA 1
Soţul supravieţuitor

ART. 970
Condiţii
Soţul supravieţuitor îl moşteneşte pe soţul decedat dacă, la data deschiderii moştenirii, nu există o hotărâre de divorţ definitivă.
ART. 971
Vocaţia la moştenire a soţului supravieţuitor
(1) Soţul supravieţuitor este chemat la moştenire în concurs cu oricare dintre clasele de moştenitori legali.
(2) În absenţa persoanelor prevăzute la alin. (1) sau dacă niciuna dintre ele nu vrea ori nu poate să vină la moştenire, soţul supravieţuitor culege întreaga moştenire.

Reglementări anterioare:
- alin. (1): art. 1 lit. a) - d) din Legea nr. 319/1944
- alin. (2): art. 679 din vechiul Cod civil
- alin. (2): art. 1 lit. e) din Legea nr. 319/1944

ART. 972*)
Cota succesorală a soţului supravieţuitor
(1) Cota soţului supravieţuitor este de:
a) un sfert din moştenire, dacă vine în concurs cu descendenţii defunctului;
b) o treime din moştenire, dacă vine în concurs atât cu ascendenţi privilegiaţi, cât şi cu colaterali privilegiaţi ai defunctului;
c) o jumătate din moştenire, dacă vine în concurs fie numai cu ascendenţi privilegiaţi, fie numai cu colaterali privilegiaţi ai defunctului;
d) trei sferturi din moştenire, dacă vine în concurs fie cu ascendenţi ordinari, fie cu colaterali ordinari ai defunctului.
(2) Cota soţului supravieţuitor în concurs cu moştenitori legali aparţinând unor clase diferite se stabileşte ca şi când acesta ar fi venit în concurs numai cu cea mai apropiată dintre ele.
(3) Dacă, în urma căsătoriei putative, două sau mai multe persoane au situaţia unui soţ supravieţuitor, cota stabilită potrivit alin. (1) şi (2) se împarte în mod egal între acestea.
#CIN
*) 1. Referitor la alin. (1) lit. a), a se vedea şi art. 975 alin. (3).
2. Referitor la alin. (1) lit. b), a se vedea şi art. 977 alin. (1).
3. Referitor la alin. (1) lit. c), a se vedea şi art. 977 alin. (2).
4. Referitor la alin. (1) lit. d), a se vedea şi art. 982 alin. (4) şi art. 983 alin. (4).

Reglementări anterioare:
- alin. (1) lit. a): art. 1 lit. a) din Legea nr. 319/1944
- alin. (1) lit. b): art. 1 lit. b) din Legea nr. 319/1944
- alin. (1) lit. c): art. 1 lit. c) din Legea nr. 319/1944
- alin. (1) lit. d): art. 1 lit. d) din Legea nr. 319/1944

#B
ART. 973
Dreptul de abitaţie al soţului supravieţuitor
(1) Soţul supravieţuitor care nu este titular al niciunui drept real de a folosi o altă locuinţă corespunzătoare nevoilor sale beneficiază de un drept de abitaţie asupra casei în care a locuit până la data deschiderii moştenirii, dacă această casă face parte din bunurile moştenirii.
(2) Dreptul de abitaţie este gratuit, inalienabil şi insesizabil.
(3) Oricare dintre moştenitori poate cere fie restrângerea dreptului de abitaţie, dacă locuinţa nu este necesară în întregime soţului supravieţuitor, fie schimbarea obiectului abitaţiei, dacă pune la dispoziţia soţului supravieţuitor o altă locuinţă corespunzătoare.
(4) Dreptul de abitaţie se stinge la partaj, dar nu mai devreme de un an de la data deschiderii moştenirii. Acest drept încetează, chiar înainte de împlinirea termenului de un an, în caz de recăsătorire a soţului supravieţuitor.
(5) Toate litigiile cu privire la dreptul de abitaţie reglementat prin prezentul articol se soluţionează de către instanţa competentă să judece partajul moştenirii, care va hotărî de urgenţă, în camera de consiliu.

Reglementări anterioare:
- alin. (1): art. 4 alin. 1 din Legea nr. 319/1944
- alin. (2): art. 4 alin. 2 din Legea nr. 319/1944
- alin. (3): art. 4 alin. 3 din Legea nr. 319/1944
- alin. (3): art. 4 alin. 4 din Legea nr. 319/1944
- alin. (4): art. 4 alin. 6 din Legea nr. 319/1944
- alin. (5): art. 4 alin. 5 din Legea nr. 319/1944

ART. 974
Dreptul special de moştenire al soţului supravieţuitor
Când nu vine în concurs cu descendenţii defunctului, soţul supravieţuitor moşteneşte, pe lângă cota stabilită potrivit art. 972, mobilierul şi obiectele de uz casnic care au fost afectate folosinţei comune a soţilor.

Reglementări anterioare:
- art. 5 din Legea nr. 319/1944
Mă interesează dacă după calcularea rezervei soţului supraveţuitor, rezerva descendenţilor se va calcula tot din întreaga masă succesorală sau numai din partea care a rămas după scăderea rezervei soţului.La fel şi în cazul rezervei ascendenţilor privelgiaţi în concurs cu soţul supraveţuitor.
Rezerva sotului supravietuitor se imputa asupra intregii mase succesorale, si este jumatate din cota legala depinde cu cine vine in concurs la mostenire .
Rezerva descendentilor su ascendentilor se imputa asupra restului mostenirii rezultat dupa deducerea rezervei sotului supravietuitor.
PopMihai, in profilul dvs. de utilizator scrie ...student. (si, judecand dupa modul in care ati construit intrebarile, as putea linistita sa adaug "la drept").

:) Si atunci, fie ca mortul e ...pe bune, fie doar in speta de rezolvat, trebuie sa stim cand a dat coltu', pentru ca numai astfel putem afla ce lege aplicam. (se aplica legea in vigoare de la data deschiderii mostenirii = data mortii).

Daca este aplicabil NCC (succesiune deschisa dupa 1. oct. 2011) atunci, raspunsul de nota 10 este ca ... intrebarea nu-si mai are rostul.

Noutatea din NCC este aceea ca rezerva succesorală a fiecărui moştenitor rezervatar este jumatate din cota succesorală care, în absenţa liberalităţilor sau dezmoştenirilor, i s-ar fi cuvenit ca moştenitor legal. Asta inseamna ca, indiferent care vor fi si cati vor fi mostenitorii rezervatari care vin efectiv la mostenire, nu vor mai exista situatii in care totalul rezervelor sa depaseasca jumatate din mostenire.

Si astfel se inlatura una dintre cele mai controversate probleme din materia dreptului succesoral – imputarea rezervei soţului supravieţuitor în cazul în care acesta venea în concurs cu alţi moştenitori rezervatari. (problema dacă rezerva sotului se impută asupra rezervei celorlalţi moştenitori rezervatari SAU asupra cotităţii disponibile SAU asupra moştenirii în întregul ei, şi nu exclusiv asupra cotităţii disponibile sau exclusiv asupra rezervei celorlalţi moştenitori rezervatari).

Ultima modificare: Duminică, 9 Septembrie 2012
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiunea in cazul sotului supravietuitor marcu_elena2000 marcu_elena2000 in cazul mostenirii apartamentului,in situatia in care nu au existat copii in timpul casatoriei(apartamentul cumparat de ambii soti in timpul casatoriei),mai ... (vezi toată discuția)
Dezbatere succesiune dupa decesul unuia dintre soti popc popc Buna seara, Situatia este urmatoarea: dupa moartea tatalui ramane in viata sotia supravietuitoate si 3 copii. Ce procent de mostenire primeste sotia ... (vezi toată discuția)
Urgent victorita89 victorita89 buna ma numesc molnar victoria sunt din cj .Deci noi avem o casa la primarie pe contract sunt 5 per mama eu tata si 2 surori ale mele, mama a divortat de tata ... (vezi toată discuția)