avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 442 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... urgent
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

urgent

buna ma numesc molnar victoria sunt din cj .Deci noi avem o casa la primarie pe contract sunt 5 per mama eu tata si 2 surori ale mele, mama a divortat de tata in 2009 dar na cerut evacuarea, contractul a expirat in 2009 mama din pacate nu mai este,acuma una dintre surori imi spune ca ea are dreptu sa stea in casa cand ea de 3 ani jumate e plecata din tara in siria,acuma ea a venit acasa si vrea sa se mute cu noi dar eu nu sunt de acord pt ca pe mama eu am ingrijito nu ea si tot ceo fost facut in casa eu am facut ea no contribuit cu nimica,ea are 3 copii cu un arab dar ea no lucrat niciodata spunetimi ce sa fac eu am dreptu la casa sau numa ea pt ca eu cu ea nu pot locui si nu mi se pare corect ca eu sa plec din casa cant eu am facut tot in casa si am ingrijito pe mama timp de 3 ani jumate multumesc
Cel mai recent răspuns: victorita89 , utilizator 16:31, 6 Octombrie 2012
Injtreaga masa succesorala ramasa dupa un sot se inparte la toti mostenitorii legali la data decesului .
Sotul ramas in viata este chemat la mostenirea sotului predecedat fara a se tine cont de sex, de faptul ca are sau nu mijloace de existenta, daca exista sau nu copii, daca sotii convietuiau sau erau despartiti in fapt la momentul deschiderii succesiunii, indiferent din vina caruia dintre ei.

Pentru a culege mostenirea, sotul supravietuitor trebuie sa indeplineasca atit conditiile generale (capacitate succesorala, vocatie succesorala si sa nu fie nedemn), cit si o conditie speciala, respectiv sa aiba calitatea de sot la data deschiderii succesiunii.

Drepturile succesorale ale sotului supravietuitor sint reglementate de Legea nr. 319/1944. Masa succesorala a sotului decedat este alcatuita din: bunurile proprii ale sotului predecedat si partea din bunurile comune care sar fi cuvenit sotului care a incetat din viata.

Potrivit Legii nr. 319/1944, sotul supravietuitor se bucura de urmatoarele drepturi succesorale: un drept la mostenire, in concurs cu oricare dintre cele patru clase de mostenitori legali sau singur, in lipsa rudelor din aceste clase; drepturi succesorale asupra mobilelor si obiectelor apartinind gospodariei casnice, precum si asupra darurilor de nunta; un drept temporar de abitatie asupra casei de locuit.

Prezenta la mostenire a sotului supravietuitor nu inlatura niciuna dintre rudele aflate in clasele de mostenitori instituite de lege si nici nu este inlaturat de vreuna dintre acestea.

Potrivit Legii nr. 319/1944, cota-parte din masa succesorala cuvenita sotului supravietuitor difera astfel: in concurs cu clasa descendentilor, sotul supravietuitor are dreptul la 1/4 din mostenire, indiferent de numarul descendentilor; in concurs cu clasa ascendentilor privilegiati si a colateralilor privilegiati, trebuie sa distingem astfel:

* in concurs cu parintii lui de cujus (ascendentii privilegiati) si cu fratii si surorile acestuia ori descendentii acestora (colaterali privilegiati), sotul supravietuitor are dreptul la 1/3 din mostenire, indiferent de numarul ascendentilor sau al colateralilor privilegiati;

* in concurs numai cu ascendentii privilegiati sau numai cu colateralii privilegiati, sotul supravietuitor are dreptul la 1/2 din mostenire;

* in concurs cu clasa ascendentilor ordinari, sotul supravietuitor are dreptul la 3/4 din mostenire;

* in concurs cu clasa colateralilor ordinari, sotul ramas in viata are dreptul, de asemenea, la 3/4 din mostenire;

* in situatia in care sotul supravietuitor vine singur la mostenire, va culege intreaga masa succesorala.

Intotdeauna cind la mostenire vine si sotul supravietuitor, mai intii se stabileste partea succesorala cuvenita acestuia, iar ceea ce ramine se imparte intre ceilalti mostenitori. Aceasta inseamna ca partea sotului supravietuitor se imputa asupra partilor mostenitorilor cu care acesta vine in concurs, ducind la micsorarea acestora. Pentru stabilirea cotei-parti succesorale cuvenite sotului ramas in viata se tine seama, potrivit art. 1 din Legea nr. 319/1944, numai de rudele impreuna cu care acesta vine efectiv in concurs la succesiune, deci nu sint renuntatori, nedemni sau exheredati, nefiind mostenitori rezervatari.

Atunci cind exista doua sau mai multe persoane (bigamie, poligamie) care pretind drepturi succesorale, in calitate de sot supravietuitor, mostenirea lasata de de cujus sau cotaparte din mostenire prevazuta de lege in favoarea sotului supravietuitor, in concurs cu diferite clase de mostenitori legali, se imparte in mod egal intre sotul din casatoria valabila si sotul inocent din casatoria nula, acesta din urma fiind tot de bunacredinta.
Deci sora are dreptul la o cota de mostenire din masa succesorala ramasa dupa mama.
deci tata este divortata de mama din anul 2009 mentionez ca contractul de casa este expirat tot din 2009
imi poate spune cineva ce am de facut?multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Rezerva succesorala iancu123 iancu123 la cat se intinde in procent din masa succesorala, rezerva succesorala? (vezi toată discuția)
Dezbatere succesiune dupa decesul unuia dintre soti popc popc Buna seara, Situatia este urmatoarea: dupa moartea tatalui ramane in viata sotia supravietuitoate si 3 copii. Ce procent de mostenire primeste sotia ... (vezi toată discuția)
Nelamurire andreea_brz andreea_brz (2)Sotul supravietuitor înlătură de la mostenire clasa a patra de mostenitori, revenindu-i întreaga avere a defunctului??????????? Acest text este trecut ... (vezi toată discuția)