(2)Sotul supravietuitor înlătură de la mostenire clasa a patra de mostenitori, revenindu-i întreaga avere a defunctului???????????
Acest text este trecut aici pe site. In lege nu scrie acest lucru. Eu am o mare nelamurire deoarece este foarte important acest text pentru mine.
Buna ziua !
Avand in vedere prevederile legii 319/1944 pentru dreptul de mostenire al sotului supravietuitor, art.1, alin.(1), lit. d), cand vine cand vine la succesiune cu ceilalti ascendenti sau colaterali pana la gradul al IV-lea inclusiv, sotul supravietuitor mosteneste trei patrimi. In consecinta nu inlatura clasa a patra de mostenitori.
Cu stima !
Clasa a patra - a colateralilor ordinari
Componenta. Aceasta clasa cuprinde pe unchii, matusile, verii primari, precum si pe fratii si surorile bunicilor defunctului. Si in cazul colateralilor ordinari este indiferent daca rudenia dintre acestia si defunct este din casatorie, dinafara casatoriei sau din adoptie. In cazul adoptiei cu efecte restranse, adoptatul nu poate mosteni in linie colaterala pe rudele defunctului intrucat nu devine ruda decat cu adoptatorul, iar nu si cu rudele acestuia; pastreaza in schimb legaturile de rudenie cu rudele sale firesti pe care le poate mosteni in linie colaterala.
In linie colaterala, asa cum am vazut, mostenirea este posibila pana la gradul patru de rudenie inclusiv.
Cazul in care vin la mostenire. Colateralii ordinari vin la mostenire doar daca nu sunt mostenitori in primele trei clase sau daca exista asemenea mostenitori, dar acestia sunt renuntatori sau nedemni.
Repartizarea mostenirii intre colateralii ordinari. Intre colateralii ordinari mostenirea se imparte conform principiilor proximitatii gradului de rudenie si al impartirii pe capete intre rudele de acelasi grad . Astfel, de exemplu, daca la moartea lui de cujus raman in viata doi unchi, trei veri primari si un frate al bunicului sau, mostenirea va reveni celor doi unchi, rude de gradul trei cu defunctul, care o vor imparti in parti egale intre ei, cei trei veri primari si fratele bunicului fiind inlaturati de la mostenire intrucat sunt rude de gradul patru cu defunctul.
Este de mentionat faptul ca in cazul colateralilor ordinari nu opereaza impartirea pe linii a mostenirii, asa cum se intampla in cazul fratilor si surorilor defunctului care provin din parinti diferiti .
Daca la mostenire colateralii ordinari vin in concurs cu sotul supravietuitor, acesta din urma va primi din mostenire cota prevazuta la art. 1 lit.d din Legea nr. 319/1944, restul impartindu-se intre colateralii ordinari conform regulilor de mai sus.
Caracterele juridice ale dreptului la mostenire al colateralilor ordinari. Colateralii ordinari pot veni la mostenire numai in nume propriu, iar nu si prin reprezentare. Ei nu sunt nici mostenitori rezervatari, nici sezinari si nu datoreaza nici raportul donatiilor.
Legea nr.319/1944
ART. 1
Sotul supravietuitor mosteneste din averea celuilalt sot dupa cum urmeaza:
a) cand vine la sccesiune cu copiii legitimi si recunoscuti sau numai cu unii din ei, ori cu descendentii lor, mosteneste o patrime;
b) cand vine la succesiune in concurs cu tatal si mama defunctului, ori numai cu unul din ei, in ambele cazuri impreuna cu fratii si surorile sotului incetat din viata si descendentii lor, sau numai cu unul din ei, mosteneste o treime;
c) cand vine la succesiune cu tatal si mama defunctului, ori numai cu unul dintre ei, sau numai cu fratii si surorile acestuia si descendenti de-ai lor, ori numai cu unii dintre ei mosteneste o jumatate; d) cand vine la succesiune cu ceilalti ascendenti sau colaterali pana la gradul al IV-lea inclusiv, mosteneste trei patrimi; e) in lipsa rudelor mai sus aratate, sotul supravietuitor mosteneste averea intreaga.
ContSters84518
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Legea recunoaste sotului supravietuitor :
- un drept de mostenire legala in concurs cu oricare dintre clasele de mostenitori legali pana la gradul patru inclusiv;
- un drept de rezerva succesorala in concurs cu oricare dintre clasele de mostenitori legali pana la gradul patru inclusiv;
- un drept de mostenire special asupra mobilelor si obiectelor casnice si asupra darurilor de nunta atunci cand nu vine in concurs cu descendentii defunctului;
- un drept temporar de abitatie asupra casei de locuit.