avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 488 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... inscrierea in CF, Intabulare, cetatean strain
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

inscrierea in CF, Intabulare, cetatean strain

Apelez la profesionalitatea dvoastra pt. urmatoarea situatie:
Am cumparat un apartament aferent unui ansamblu de locuinte aflate inca in curs de edificare. Recent am incheiat un contract de vanzare-cumparare la un avocat. In acest contract se mentioneaza faptul citez: "...vanzatorii vindem cumparatorului indicat mai sus, in intregime dreptul nostru de proprietate asupra imobilului...”
Eu nu mai detin nationalitatea romana deci sunt cetatean strain. Conform legislaturii romane un cetatean roman nu poate detine dreptul de proprietate asupra unui teren.
Momentan vanzatorul a inaintat cererea de inscriere in cartea funciara a ansamblului de locuinte din care face parte si locuinta cumparata de mine.
Intrebari:
Daca peste ceva ani buni vreau sa vand aceasta locuinta unui cetatean roman faptul ca detin numai dreptul de proprietate asupra imobilului creeaza dificultati la vanzare?
Cat dureaza in mod normal o procedura de inscriere in cartea funciara? Si cum se face intabularea pt acest imobil in cazul meu?
Mii de multumiri!!!!
Cel mai recent răspuns: Maria_79 , utilizator 10:03, 21 Octombrie 2010
Daca nu exista probleme in evidenta OCPI,procedura legala ,,dureaza o perioda scurta de timp,conditionata de bagajul de activitate al autoritatii
Dvs va revine obligatia sa contactati OCPI ,caruia sai i puneti la dispozitie documentele de achizitie a apartamnentului si sa solicitati notarea dreptului dvs de proprietate,in temeiul disp L nr 7/1996
Nu este de inteleg bine situatia legala a acest problema:

De o parte Legea privind dobandirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor de catre cetatenii straini si apatrizi, precum si de catre persoanele juridice straine, legea nr 312/2005, care a intrat in vigoare la data aderarei in UE, stabileste:

Art. 3
Cetateanul unui stat membru, apatridul cu domiciliul intr-un stat membru sau in Romania, precum si persoana juridica constituita in conformitate cu legislatia unui stat membru pot dobandi dreptul de proprietate asupra terenurilor in aceleasi conditii cu cele prevazute de lege pentru cetatenii romani si pentru persoanele juridice romane.

Art. 4
Cetateanul unui stat membru nerezident in Romania, apatridul nerezident in Romania cu domiciliul intr-un stat membru, precum si persoana juridica nerezidenta, constituita in conformitate cu legislatia unui stat membru, pot dobandi dreptul de proprietate asupra terenurilor pentru resedinte secundare, respectiv sedii secundare, la implinirea unui termen de 5 ani de la data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana.

De alta parte, Constitutia obliga sa faca o legea organica. Constitutia revizuita in 2003 a inlaturat orice discriminare legata de dreptul de proprietate, in textul acesteia fiind scris ca
"cetatenii straini si apatrizii pot dobandi dreptul de proprietate asupra terenurilor, in conditiile rezultate din aderarea Romaniei la Uniunea Europeana si din alte tratate internationale la care Romania este parte, pe baza de reciprocitate, in conditiile prevazute prin lege organica, precum si prin mostenire legala".

Sunt notarii care acepta si altii ca nu, avocati care sunt de un parere si altii de alte.

In orice caz, daca mai ramaneti in Romania
(Daca peste ceva ani buni vreau sa vand aceasta locuinta)
si nu vinzi propietatea pana 2012 poti astepta o legea organica care iti va da dreptul asupra teren aferente locuinta cumparata si poti aranja cu cei care te a vandut daca nu te aduci la unul dintre notarii care aplica legea mai intai mentionata.

In momentul incheierii contractului erati cetean roman? Terenul de sub constructie v-a fost transmis in proprietate sau doar in folosinta?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot cumpara cetatenii ue apartamente sau case in romania??? stiind ca terenurile pot fi cumparate doar de cetateni straini persoane juridice as dori sa stiu daca o persoana fizica (cetatean strain) poate cumpara ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare cumparare liliana v liliana v in caz de vanzare cumparare a unui imobil unde exista un drept de folosinta spacial pe teren, ce se intampla cu terenul? (vezi toată discuția)
Valabilitate extras de carte funciara pentru autentificare Vranceanud Vranceanud Anul trecut pe 10 noiembrie am cumparat o garsoniera, dar extrasul de carte funciara cerut de notar purta data de 2 noiemvrie. Dupa cate stiu, valabilitatea ... (vezi toată discuția)