avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 577 soluții astăzi
Forum Activitate Manuela Anton

Activitate Manuela Anton

Buna ziua,
Am citit aici ca, citez:,,in toamnă, pensiile publice vor fi reglementate de o nouă lege, care aduce mai multe modificări, unele dintre ele vizând perioadele asimilate stagiilor de cotizare. De exemplu, din actuala listă a perioadelor asimilate dispar cele în care asiguratul a beneficiat de pensie de invaliditate....

Va rog sa imi spuneti despre perioadele cu invaliditate 3 in care persoana invalida a lucrat 4 ore si deci este o perioada cu contributii,
Sigur constituie o exceptie de la textul de mai sus.
Este asa?
Va multumesc!
Buna ziua!
1. Dupa revizuirea anuala a pensiei de invaliditate 3 s-a primit cu avizul INEMRCM decie de invaliditate nerevizuibila.
In acest caz CNPP ar trebui sa emita o alta decizie administrativa de calcul a pensiei sau ramane valabila cea de la ivirea invaliditatii ?
2. La recalcularea pensiilor din 1.09.2024 se vor recalcula si pensiile de invaliditate 3? In ce fel? CU DATA IVIRII INVALIDITATII SAU CU DATA DE 1.09.2024 , cand un pensionar cu invaliditate 3 a adaugat intre timp inca niste ani de vechime intre acordarea invaliditatii si momentul recalcularii?

Multumesc anticipat!

Bună ziua! Nu a avut loc încadrare în grad de handicap ci de invaliditate 3. Aceasta, în urma expertizarii angajatului de către INEMRCM și a raportului de expertiza emis de către acest Institut, prin care s-a stabilit gradul 3 de invaliditate. Acest raport a fost parte integranta din hotărârea judecătoreasca.
Buna ziua,

In Art 114, litera f) din legea pensiilor, scrie si citez:,, pensionarul de invaliditate, INCADRAT în gradul III, se regăseşte în una dintre situaţiile prevăzute la art. 6 alin. (1) pct. I sau II, depăşind jumătate din programul normal de lucru al locului de muncă respectiv.
...INCADRAT,inseamna cu siguranta ca ARE=DETINE incadrarea intr-un grad de invaliditate (3 in cazul nostru), se afla in posesia unei decizii, si da, sunt de acord ca in acest caz nu trebuia sa depaseasca nicicum cele 4 ore de munca.
Dar in cazul in care aceasta INCADRARE a fost facuta retroactiv, pentru o perioada de 2 ani si 2 luni IN URMA (timp in care s-a derulat procesul), cum se poate spune ca a fost incalcat acest punct daca in perioada in care persoana a lucrat 6 ore nu exista INCADRARE la timpul prezent de atunci in nici un fel? Mai mult premisele unui astfel de proces sunt de cele mai multe ori nefavorabile angajatului...
Altfel, DACA INEMRCM care a consultat acest angajat dpdv medical ,STABILEA GRAD DE INVALIDITATE 2 sau 1 si se acorda retroactiv (tot pentru 2 ani si doua luni in urma) inseamna ca angajatul avand si aceasta posibilitate de finalizare a procesului, SA NU FI LUCRAT DELOC in cei 2 ani si 2 luni asteptand finalizarea procesului? Caci la invaliditate 2 sau 1 nu trebuie sa ai contract de munca nici pe 2 ore, nici pe 4, DELOC.
In acest caz in care angajatul oricum lucrase (caci nu avea invaliditate si nici pensie de invaliditate ca si mijloc de trai) si ar fi primit invaliditate 2 sau 1 ce s-ar fi intamplat in cazul in care , la fel, CNPP, i-ar fi dat retroactiv pensia pe acesti 2 ani si 2 luni? IAR FI LUAT SALARIUL INAPOI SI AR FI STERS REVISALUL CA SA FIE IN REGULA BIROCRATIC VORBIND? SAU CUM? VA ROG SA MA AJUTATI CU UN RASPUNS CARE SA AJUTE ANGAJATUL, DEOARECE ACESTA NU ESTE VINOVAT CU NIMIC. Si la fel in acest caz ca si in acela cu exceptia de a primi invaliditate 2 sau 1 sa i se ia salariul aferent celor doua ore lucrate in plus peste cele 4 (care 4 ore le-a lucrat legal, nu?). De ce pensia? Aceasta ar fi solutia intrarii retroactiv in legalalitatea existenta astazi 14 ianuarie 2024 caci din 01,09,2024 inteleg ca va fi legal sa fii pensionar de invaliditate (orice grad) si sa lucrezi atata cat poti....

In alta ordine de idei, in Codul de Procedura Civila, art 430,
([ link extern ] )
scrie ca :
(1) Hotărârea judecătorească ce soluţionează, în tot sau în parte, fondul procesului sau statuează asupra unei excepţii procesuale ori asupra oricărui alt incident are, de la pronunţare, autoritate de lucru judecat cu privire la chestiunea tranşată.
Comentez aici ca hotararea a fost definitiva si emisa dupa ce angajatul a lucrat acele 6 ore.....

(2) Autoritatea de lucru judecat priveşte dispozitivul, precum şi considerentele pe care acesta se sprijină, inclusiv cele prin care s-a rezolvat o chestiune litigioasă.

Ce imi spuneti referitoar la aceste argumente?
Va rog frumos sa dam ajutor unui angajat nevinovat.

Va multumesc!
La revizuire i s-a acordat în urma procesului, din nou gradul 3.
Buna ziua!
Pe durata derularii unui proces (care a durat mai mult de 2 ani) pentru stabilirea gradului 3 de invaliditate, angajatul avand acest grad de invaliditate la inceputul procesului (dar la revizie i s-a adat o decizie in care i se ia acest grad )cat timp trebuie sa lucreze acesta pe durata procesului? unde este scris cat trebuie sa lucreze?...procesul putand sa se incheie in defavoarea acestuia....trebuie sa existe o exceptie scrisa undeva...(??)

In cazul in care a lucrat partial -timp de 1 an din acesti doi ani - cu o durata de 6 ore de lucru pe zi (nu doar 4) este obligat sa restituie pensia (intreaga?) acordata retroactiv prin hotarare judecatoreasca ?
sau doar cea aferenta depasirii cu 2 ore a programului acceptat de 4 ore? Va rog sa ma ajutati cu trimiteri la lege, la normele de aplicare a legii sau la alte decizii judecatoresti date in cirmumstante identice.
Va multumesc!

Buna ziua!
Dat fiind noua lege a pensiilor care va intra in vigoare cu 1 .01.2024, o persoana (femeie ) nascuta la 01,03,1970 cand poate iesi la pensie anticipat fara penalizare ? dar cu penalizare? la 58 de ani ....si cu ce penalizare?
Dar un barbat nascut in 01,08,1964 ? cand poate iesi anticipat fara penalizare?
Va multumesc anticipat!
Buna ziua! Daca in timpul procesului cu CNPP ( cu durata de 2 ani si 4 luni) pentru recapatarea gradului 3 de invaliditate ( recapatate de altfel la sfarsitul acestei perioade prin sentinta judecatoreasca bazata pe expertiza medicala a forului suprem si anume INEMRCM) pensionarul a lucrat o perioada de timp-6 ore si nu 4, a fost platita retroactiv de catre CNPP cu toate pensiile aferente acestei perioade, este legal ca dupa inca un an de la aceasta restituire, CNPP-ul sa ceara intreaga pensie pentru perioada lucrata cu 6 ore? Daca da ( si asta tot CNPP a gresit ca a dat suma aceasta, pensionarul nestiind legea pensiilor si forma de plata) nu considerati ca este legal sa i se ia cota parte din aceasta pensie si nu toata? De ce? Pentru ca a DEPASIT cele 4 ore ( pentru care ar fi primit pensia intreaga cu 2 ore, nu cu 4)
Gandind ca in alta speta cumularea pensiei cu salariul a fost acceptata si necumularea a fost neconstotutionala, am putea vedea si astfel acest aspect, adica neconstitutional. Va rog sa ne ajutati cu o opinie juridica.
Multumim!


Dapix a scris:

Nu exista lege prin care să se încalce o altă lege, nu există un asemenea link personalizat pentru speța dumneavoastră.

Funcționarii de la Casa de pensii nu-și pot risca pita sau salariul, să li se impute lor banii pe care i-ar plăti fără o acoperire și protecție legală.

Legea reglementează foarte clar că beneficiarul de pensie de boală gradul 3 nu poate lucra mai mult de maxim 4 ore pe zi.

Vă puteți adresa din nou instanței de judecată pentru a cere lămurire dispozitiv.
Această lămurire dată de un judecător este necesară pentru Casa de pensii, să știe cum să procedeze legal.

Altă variantăar putea fi numai încercând o executare silită a sentinței, acțiune prin care se vor tranșa lucrurile.

Casa de pensii cel mai probabil va depune contestație la executare pentru lămurirea dispozitivului sentinței de căte o instanță de judecată.



Va multumesc mult pentru răspuns!
Toate cele bune!
Bună dimineața!
Art 114 lit f se aplica unui angajat cu grad de invaliditate. Persoana în. cauza era un angajat și atat în perioada procesului cu casa de pensii. A lucrat 4 ore și parțial 6 ore în acești doi ani și jumătate dat fiind fisa de aptitudini emisă de medicul de medicina a muncii și nevoia de a viețui din ceva.
În decizie se stipulează ca da, pensionarul primește retroactiv pensia de la momentul deciziei contestate ( fără sa se facă alte obiecții), fără sa se dea vreo explicație sau detaliere a sumelor pe fiecare luna din aceasta perioada. Dacă pensionarul primea invaliditate grad 2 după acest proces..... Ar fi trebuit sa nu lucreze deloc în acești doi ani și jumătate în Ideea unei probabilități viitoare? Care putea sa nu se împlinească? Nu cred. Va rog sa ne ajutați cu un link la normele de aplicare a acestei legi, articol, punct. Sigur exista excepții.
Va mulțumim!

POPA GHEORGHE a scris:

Datoriile statului/ institutiilor statului catre cetatean se platesc pe 3 ani in urma.
In mod normal, in hotararea judecatoreasca ar trebui, sa existe precizari in acest sens.