Buna ziua,
In Art 114, litera f) din legea pensiilor, scrie si citez:,, pensionarul de invaliditate, INCADRAT în gradul III, se regăseşte în una dintre situaţiile prevăzute la art. 6 alin. (1) pct. I sau II, depăşind jumătate din programul normal de lucru al locului de muncă respectiv.
...INCADRAT,inseamna cu siguranta ca ARE=DETINE incadrarea intr-un grad de invaliditate (3 in cazul nostru), se afla in posesia unei decizii, si da, sunt de acord ca in acest caz nu trebuia sa depaseasca nicicum cele 4 ore de munca.
Dar in cazul in care aceasta INCADRARE a fost facuta retroactiv, pentru o perioada de 2 ani si 2 luni IN URMA (timp in care s-a derulat procesul), cum se poate spune ca a fost incalcat acest punct daca in perioada in care persoana a lucrat 6 ore nu exista INCADRARE la timpul prezent de atunci in nici un fel? Mai mult premisele unui astfel de proces sunt de cele mai multe ori nefavorabile angajatului...
Altfel, DACA INEMRCM care a consultat acest angajat dpdv medical ,STABILEA GRAD DE INVALIDITATE 2 sau 1 si se acorda retroactiv (tot pentru 2 ani si doua luni in urma) inseamna ca angajatul avand si aceasta posibilitate de finalizare a procesului, SA NU FI LUCRAT DELOC in cei 2 ani si 2 luni asteptand finalizarea procesului? Caci la invaliditate 2 sau 1 nu trebuie sa ai contract de munca nici pe 2 ore, nici pe 4, DELOC.
In acest caz in care angajatul oricum lucrase (caci nu avea invaliditate si nici pensie de invaliditate ca si mijloc de trai) si ar fi primit invaliditate 2 sau 1 ce s-ar fi intamplat in cazul in care , la fel, CNPP, i-ar fi dat retroactiv pensia pe acesti 2 ani si 2 luni? IAR FI LUAT SALARIUL INAPOI SI AR FI STERS REVISALUL CA SA FIE IN REGULA BIROCRATIC VORBIND? SAU CUM? VA ROG SA MA AJUTATI CU UN RASPUNS CARE SA AJUTE ANGAJATUL, DEOARECE ACESTA NU ESTE VINOVAT CU NIMIC. Si la fel in acest caz ca si in acela cu exceptia de a primi invaliditate 2 sau 1 sa i se ia salariul aferent celor doua ore lucrate in plus peste cele 4 (care 4 ore le-a lucrat legal, nu?). De ce pensia? Aceasta ar fi solutia intrarii retroactiv in legalalitatea existenta astazi 14 ianuarie 2024 caci din 01,09,2024 inteleg ca va fi legal sa fii pensionar de invaliditate (orice grad) si sa lucrezi atata cat poti....
In alta ordine de idei, in Codul de Procedura Civila, art 430,
(
[ link extern ] )
scrie ca :
(1) Hotărârea judecătorească ce soluţionează, în tot sau în parte, fondul procesului sau statuează asupra unei excepţii procesuale ori asupra oricărui alt incident are, de la pronunţare, autoritate de lucru judecat cu privire la chestiunea tranşată.
Comentez aici ca hotararea a fost definitiva si emisa dupa ce angajatul a lucrat acele 6 ore.....
(2) Autoritatea de lucru judecat priveşte dispozitivul, precum şi considerentele pe care acesta se sprijină, inclusiv cele prin care s-a rezolvat o chestiune litigioasă.
Ce imi spuneti referitoar la aceste argumente?
Va rog frumos sa dam ajutor unui angajat nevinovat.
Va multumesc!