avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 412 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie invaliditate 3 recuperata în instanta
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie invaliditate 3 recuperata în instanta

Bună ziua! Dacă procesul cu Casa de Pensii (în cazul contestației în instanta a deciziei de invaliditate grad 3) a durat 2 ani și jumătate, persoana
recapatandu-si la final dreptul de pensionar cu invaliditate grad 3, pentru acești doi ani și jumătate are dreptul la încasarea pensiilor pentru toată aceasta perioada indiferent cât a lucrat?... (neavând decizie de invaliditate și nefiind încadrat în gradul 3 de invaliditate în acest timp)




Cel mai recent răspuns: Manuela Anton , utilizator 18:25, 17 August 2023
Datoriile statului/ institutiilor statului catre cetatean se platesc pe 3 ani in urma.
In mod normal, in hotararea judecatoreasca ar trebui, sa existe precizari in acest sens.
Casa de pensii acum în 2023 a emis decizie de suspendare temporara a pensiei pentru perioada din trecut în care persoana a lucrat 6 ore. Însă în acel timp nu exista încadrare în grad de invaliditate, acest aspect era o posibilitate care a rezultat din proces în 2022 moment în care pensia s-a primit cumulat, retroactiv. Este aplicabil art 114 alin 1 litera f din legea pensiilor și persoanelor care au recăpătat acest grad de invaliditate în instanta? Și pe perioada pt care la momentul acela nu aveau nici o decizie de pensionare? Retroactiv? Acest aspect cred ca este valabil cand ești încadrat deja ( ai o decizie primita nu suspendata și trebuie sa îndeplinești condițiile legii). Cum este de fapt aplicabil acest art al legii, mai exact litera f?
Nu puteți primi pensie de invaliditate pentru perioada când ați lucrat peste 4 ore.
Asta este motivația casei de pensii, pentru că așa reglementează legea.
Ultima modificare: Luni, 14 August 2023
Dapix, utilizator
Bună dimineața!
Este corect ce spuneți însă în perioada de doi ani și jumătate cat a durat procesul (și nu se știa cine va castiga) pensionarul nu avea decizie de învaliditate deci nu era încadrat în grad de invaliditate asa cum scrie în acest articol 114 lit f). Nefiind încadrat într-un grad de invaliditate oricare ar fi el, nu cred ca era obligat sa respecte acest punct Risca sa își piardă și salariul (serviciul), iar mai mult, în urma expertizarii la INEMCRM putea primi grad de invaliditate 2.... În acest caz pensionarul, în așteptarea rezolvării cazului sau în instanta, nu ar fi trebuit sa muncească deloc? Este o excepție sigur care se regăsește ea pe undeva prin normele de aplicare a acestei legi. Dacă cineva are acces la ele, rog frumos sa ne ajute..
MULTUMESC!

Dapix a scris:

Nu puteți primi pensie de invaliditate pentru perioada când ați lucrat peste 4 ore.
Asta este motivația casei de pensii, pentru că așa reglementează legea.

Bună dimineața!
Art 114 lit f se aplica unui angajat cu grad de invaliditate. Persoana în. cauza era un angajat și atat în perioada procesului cu casa de pensii. A lucrat 4 ore și parțial 6 ore în acești doi ani și jumătate dat fiind fisa de aptitudini emisă de medicul de medicina a muncii și nevoia de a viețui din ceva.
În decizie se stipulează ca da, pensionarul primește retroactiv pensia de la momentul deciziei contestate ( fără sa se facă alte obiecții), fără sa se dea vreo explicație sau detaliere a sumelor pe fiecare luna din aceasta perioada. Dacă pensionarul primea invaliditate grad 2 după acest proces..... Ar fi trebuit sa nu lucreze deloc în acești doi ani și jumătate în Ideea unei probabilități viitoare? Care putea sa nu se împlinească? Nu cred. Va rog sa ne ajutați cu un link la normele de aplicare a acestei legi, articol, punct. Sigur exista excepții.
Va mulțumim!

POPA GHEORGHE a scris:

Datoriile statului/ institutiilor statului catre cetatean se platesc pe 3 ani in urma.
In mod normal, in hotararea judecatoreasca ar trebui, sa existe precizari in acest sens.

Alte discuții în legătură

Buna ziua! pe durata derularii unui proces (care a durat mai ... Manuela Anton Manuela Anton Buna ziua! Pe durata derularii unui proces (care a durat mai mult de 2 ani) pentru stabilirea gradului 3 de invaliditate, angajatul avand acest grad de ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! daca in timpul procesului cu cnpp ( cu durata de 2 ... Manuela Anton Manuela Anton Buna ziua! Daca in timpul procesului cu CNPP ( cu durata de 2 ani si 4 luni) pentru recapatarea gradului 3 de invaliditate ( recapatate de altfel la sfarsitul ... (vezi toată discuția)
Are voie un angajat pensionar de boala grad iii sa lucreze 8 ore pe zi? Balos_I Balos_I Dupa Lege, pensionarul de boala grad III, are [b]dreptul[/b] la munca legala, 4 ore pe zi,si poate cumula salarul primit cu pensia primita de la stat. Din ... (vezi toată discuția)