Dupa Lege, pensionarul de boala grad III, are dreptul la munca legala, 4 ore pe zi,si poate cumula salarul primit cu pensia primita de la stat.
Din punct de vedere legal, acest pensionar, are voie sa presteze zilnic 8 ore de lucru intr-o firma, si sa figureze in pontajul zilnic cu 4 ore? Bineinteles aceasta situatie se intampla cu acordul ambelor parti, angajator si angajat. Risca ceva acasta persoana, din punct legal?
Pensionarul respectiv risca sa i se impute pensia primita pe perioada cat a lucrat program de 8 ore. De asemenea, risca sa piarda gradiul de invaliditate III, deci si pensia de invaliditate.
Legea nr. 263/2010 :
ART. 113
(1) În sistemul public de pensii, plata pensiei încetează începând cu luna următoare celei în care a intervenit una dintre următoarele cauze:
.... b) pensionarul nu mai îndeplineşte condiţiile legale în temeiul cărora i-a fost acordată pensia;
ART. 114
(1) În sistemul public de pensii, plata pensiei se suspendă începând cu luna următoare celei în care a intervenit una dintre următoarele cauze:
....
f) pensionarul de invaliditate, încadrat în gradul III, se regăseşte în una dintre situaţiile prevăzute la art. 6 alin. (1) pct. I sau II, depăşind jumătate din programul normal de lucru al locului de muncă respectiv; ...
Eu stiam ca regula asta cu 4 ore maxime obligatorii nu se aplica celor cu gradul 3 in perioada ultimilor 3 ani inainte de implinirea celor 65 de ani pana la care se va pensiona definitiv.
Articolul 114
(1) In sistemul public de pensii, plata pensiei se suspenda incepand cu luna urmatoare celei in care a intervenit una dintre urmatoarele cauze:
f) pensionarul de invaliditate, incadrat in gradul III, se regaseste in una dintre situatiile prevazute la art. 6 alin. (1) pct. I sau II, depasind jumatate din programul normal de lucru al locului de munca respectiv;
Pfa si pensia
emanastase89
Buna ziua!! am si eu o intrebare pt dumneavoastra!!
mama mea s a pensionat pe caz de boala, psihiatrica( depresie) mai exact in anul 2005 si i s a bagat ... (vezi toată discuția)