Buna ziua!! am si eu o intrebare pt dumneavoastra!!
mama mea s a pensionat pe caz de boala, psihiatrica( depresie) mai exact in anul 2005 si i s a bagat pensia de gradul III. in acelasi an tatal meu a deschis o firma de tapiterii auto si a pus o pe numele mamei mele
iar acum,a ajuns acasa o scrisoare cum ca trebuie sa i se taie pensia si sa plateasca din urma toata pensia primita, din anul 2010, de cand s a dat legea cu art 114 (1) b 263 din 2010
ce e de facut? va rog ajutati ma
1. Daca este pensionara de invaliditate gr.III poate lucra cu jumatate de norma (4 ore pe zi) fara sa i se suspende pensia.
2. Iata ce spune Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:
Art. 114
(1) In sistemul public de pensii, plata pensiei se suspenda incepand cu luna urmatoare celei in care a intervenit una dintre urmatoarele cauze:
...
b) pensionarul, beneficiar al unei pensii anticipate sau al unei pensii anticipate partiale, se regaseste in una dintre situatiile prevazute la art. 6 alin. (1) pct. I, II sau IV, cu exceptia consilierilor locali sau judeteni;
...
f) pensionarul de invaliditate, incadrat in gradul III, se regaseste in una dintre situatiile prevazute la art. 6 alin. (1) pct. I sau II, depasind jumatate din programul normal de lucru al locului de munca respectiv;
...
3. - Asadar litera b) care se pomeneste in scrisoare de la Casa de Pensii nu se potriveste la dvs.
- Litera f) este cea care se potriveste, daca a lucrat mai mult de 4 ore pe zi.
Pensie medicala
tomasso
Beneficiaz de pensia medicala grad 3,art.114,alin.1 lit.f din legea 263/2010. Care sant conditiile de indeplinit cf.legislatiei pentru a fi angajat salariat si ... (vezi toată discuția)