avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 758 soluții astăzi
Forum Activitate cato19

Activitate cato19

As zice ca un raspuns mai clar de asa nu se putea. Va mulțumesc.

Nicoleta Cristina Romașcanu a scris:

Nimic pe lume nu „trebuie neapărat”. Doar că românul are o vorbă despre lucrul amestecat...

Pe care bolovan din curte vreți dvs. să puneți prima cărămidă? Pe cel din dreapta tufei de trandafiri, ori pe cel din stânga? Ei bine, niciunul nu este doar al dvs. Ci este al tuturor coproprietarilor.

„Dacă tatăl renunță”, așa cum ați început a povesti (deși, dacă s-ar gândi mai bine, nu ar renunța, fiindcă rămâne și fără acoperișul de deasupra capului din vechea casă, dacă aceasta era, așa cum ați spus, proprietatea mamei) atunci dvs. veți rămâne, oricum, în indiviziune cu sora. Asta înseamnă că și dvs. sunteți coproprietar pe bolovanul de sub (zisa ei) tufă de trandafiri, la fel cum și ea este coproprietar pe bolovanul de sub cărămida dvs.

Doar un act de partaj ne poate spune care anume bolovan din curte este proprietatea dvs. exclusivă (care anume este lotul dvs.) Și eu nu aș începe să construiesc înainte de a lămuri pe ce anume.

Ați întrebat „care este procedura cea mai simplă sau corectă de urmat”.
Corect = care respectă regulile dintr-un domeniu dat.
Sunt mai multe. Toate sunt la fel de corecte. Dar niciuna nu este la fel de profitabilă tuturor. De aceea este preferabil să discutați cu un avocat. El poate privi din mai multe puncte de vedere. Și vă poate scoate în evidență riscuri pe care subiectivismul dvs. vă împiedică să le vedeți.


Tocmai de aceea incerc sa inteleg care ar putea fi variantele. Si din cate vad exista mai mult de una...

Adrian Dimitriu a scris:

si daca sora va dori sa vanda ulterior, ce veti face? sau peste un numar de ani cand se va face o succesiune? va legati la cap fara sa va doara

Daca nu cumpar de la sora partea ei, pentru a putea construi trebuie facut neaparat partaj pt a iesi din starea de indiviziune?
Casa apoi construita ar fi oricum bun comun intre mine si sotie din cate inteleg, corect?

raluk0207 a scris:

Soluția cea mai simpla este ca la dezbaterea succesiunii, să rămâneți moștenitori dvs si sora în parti egale de 1/2 fiecare, apoi sora sa va vândă cota ei din teren, cota care prin cumpărare in timpul căsătoriei va fi bun comun. Casa oricum va fi bun comun, fiind edificata, de asemenea in timpul căsătoriei.

Situatie:
Mama decedata, proprietara. Mostenitori: eu, tatal meu si sora mea.
Intentia e aceea de a dezbate successiunea (sora nu renunta la partea ei) dupa care am ramane coproprietari eu si sora mea, daca tatal renunta in favoarea noastra la mostenire. Dupa dezbaterea successiunii eu si sotia mea avem intentia de a construi o casa in curtea in care se afla cea veche, insa sotia cere ca pe partea ce mi se cuvine mie sa devina si ea coproprietara, avand in vedere faptul ca va contribui si ea impreuna cu mine la constructia casei. Care ar fi procedura cea mai simpla sau corecta de urmat in acest caz si ce ar implica pe viitor? Daca eu si sora mea am ramane coproprietari (nu si sotia mea), insa eu si sotia am construi oricum casa, acest lucru este plauzibil? Casa construita poate fi pe numele meu si al sotiei in asa fel incat si sotia sa aiba siguranta ca ceea ce a investit nu ar fi eventual pierdut in cea mai rea dintre situatii?