avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 542 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cum să procedăm ca soția să devină coproprietar ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cum să procedăm ca soția să devină coproprietar pe terenul moștenit de la mama, pe care momentan nu am titlu de proprietate?

Situatie:
Mama decedata, proprietara. Mostenitori: eu, tatal meu si sora mea.
Intentia e aceea de a dezbate successiunea (sora nu renunta la partea ei) dupa care am ramane coproprietari eu si sora mea, daca tatal renunta in favoarea noastra la mostenire. Dupa dezbaterea successiunii eu si sotia mea avem intentia de a construi o casa in curtea in care se afla cea veche, insa sotia cere ca pe partea ce mi se cuvine mie sa devina si ea coproprietara, avand in vedere faptul ca va contribui si ea impreuna cu mine la constructia casei. Care ar fi procedura cea mai simpla sau corecta de urmat in acest caz si ce ar implica pe viitor? Daca eu si sora mea am ramane coproprietari (nu si sotia mea), insa eu si sotia am construi oricum casa, acest lucru este plauzibil? Casa construita poate fi pe numele meu si al sotiei in asa fel incat si sotia sa aiba siguranta ca ceea ce a investit nu ar fi eventual pierdut in cea mai rea dintre situatii?
Ultima modificare: Marți, 3 Septembrie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: cato19 , utilizator 10:22, 2 Septembrie 2019
singura solutie rationala este partajul. indiferent daca se imparte terenul sau daca o parte ii plateste o sulta celeilalte, astfel incat statutul sa fie clar.
se poate construi pe un teren strain doar pe baza de contracte bine gandite, pe termene lungi. nu e foarte caracteristic poporului din care facem parte.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Soluția cea mai simpla este ca la dezbaterea succesiunii, să rămâneți moștenitori dvs si sora în parti egale de 1/2 fiecare, apoi sora sa va vândă cota ei din teren, cota care prin cumpărare in timpul căsătoriei va fi bun comun. Casa oricum va fi bun comun, fiind edificata, de asemenea in timpul căsătoriei.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
daca sotia vrea sa fie coproprietar, ii puteti dona o cota din ce ati mostenit sau puteti sa va schimbati regimul matrimonial in cel al comunitatii conventionale si includeti prin conventie bunul mostenit in comunitatea de bunuri.
Ar fi bine ca in prealabil sa faceti partaj cu sora ca sa fiti propritar exclusiv pe bucata pe care construiti.
Daca nu cumpar de la sora partea ei, pentru a putea construi trebuie facut neaparat partaj pt a iesi din starea de indiviziune?
Casa apoi construita ar fi oricum bun comun intre mine si sotie din cate inteleg, corect?

raluk0207 a scris:

Soluția cea mai simpla este ca la dezbaterea succesiunii, să rămâneți moștenitori dvs si sora în parti egale de 1/2 fiecare, apoi sora sa va vândă cota ei din teren, cota care prin cumpărare in timpul căsătoriei va fi bun comun. Casa oricum va fi bun comun, fiind edificata, de asemenea in timpul căsătoriei.

si daca sora va dori sa vanda ulterior, ce veti face? sau peste un numar de ani cand se va face o succesiune? va legati la cap fara sa va doara

Alte discuții în legătură

Vânzare drept moștenire popcrys77 popcrys77 Buna ziua, va supun atentiei urmatoarea problema, si va rog sa-mi raspundeți dacă se poate să fac următorul lucru: După decesul bunicului s-a dezbatut ... (vezi toată discuția)
Constructie casa geo17263geo geo17263geo As vrea sa construiesc o casa pe terenul tatalui meu .Nu am acte de proprietate pe acest teren . De fapt nu s-a dezbatut succesiunea de pe mama care este ... (vezi toată discuția)
Dezbaterea succesiunii MIHAELA IN MIHAELA IN Buna seara!Tatal meu a murit in 2004 iar noi nu am dezbatut mostenirea atunci.Sintem 2 frati si mama.Eu cu sora mea nu ne intelegem in ultimul timp. Inpreuna ... (vezi toată discuția)