avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 891 soluții astăzi
Forum Activitate serghei2008

Activitate serghei2008

Se prelungesc dovezile. Iata...dovada
Guvernul a modificat marti, 4 noiembrie, Codul Rutier, dupa mai mult de patru luni de la Decizia nr. 742/2008, prin care Curtea Constitutionala a hotarat ca anumite prevederi contravin Legii fundamentale, prin faptul ca rolul Politiei Rutiere in procedura prelungirii dreptului de circulatie substituie puterea judecatoreasca.

Guvernul a modificat printr-o ordonanta de urgenta, in sedinta marti, OUG 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice pentru a pune in acord prevederile art. 111 cu dispozitiile Constitutiei Romaniei, informeaza un comunicat emis de Executiv.

Alineatul 6 al articolului respectiv a fost declarat neconstitutional, prin Decizia Curtii Constitutionale nr. 742 din 24 iunie 2008, care a retinut ca rolul autoritatilor implicate in procedura prelungirii dreptului de circulatie, pe de o parte, procurorul sau instanta de judecata, iar, pe de alta parte, reprezentantul politiei rutiere, este in totala contradictie cu statutul constitutional al acestora, precum si cu principiul separatiei si echilibrului puterilor in stat.

"Potrivit noii reglementari, la cererea titularului permisului de conducere retinut, procurorul care efectueaza urmarirea penala sau exercita supravegherea cercetarii penale ori, in faza de judecata, instanta de judecata investita cu solutionarea cauzei poate dispune prelungirea dreptului de circulatie, cu cate cel mult 30 de zile, pana la dispunerea neinceperii urmaririi penale, scoaterii de sub urmarire penala ori incetarii urmarii penale sau, dupa caz, pana la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti.

Modul de solutionare a cererii de prelungire a dreptului de circulatie se comunica si sefului politiei rutiere pe raza careia s-a comis fapta", se arata in acelasi comunicat al Guvernului.

Actul normativ adoptat de Guvern va intra in vigoare dupa publicarea in Monitorul Oficial.


sursa: avocatnet.ro si gov.ro
Cer scuze, poate nu am fost eu foarte clar in exprimare. Am primit NUP-ul pe 10.09.2008. Intrebarea era de cand intra in vigoare suspendarea: de pe 01.08.2008 atunci cand a expirat dovada cu drept de circulatie, sau de pe 11.09.2008 atunci cand s-a pronuntat NUP-ul?
Exact
Am fost la politie si mi-au spus ca "sancţiunea contravenţională complementară operează începând cu ziua următoare celei în care a expirat valabilitatea dovezii, dar nu mai devreme de data pronuntarii de catre parchet a deciziei de Neincepere a urmaririi penale"

C e ziceti? Este legal? Si daca da in ce act se stipuleaza acest lucru?
Detin o procura in vederea inchirierii unui apartament emisa in data de 21.03.2006 la Consulatul din Atena. Pe ea nu este trecut nici un termen de valabilitate. O mai pot folosi si astazi sau a expirat?

Multumesc
Răspuns la discuția Recuperare permis de conducere
Art. 221. -
(1) Perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce se reduce la 30 de zile, la
cererea titularului, dacă sunt îndeplinite, cumulativ, următoarele condiţii:
a) a fost declarat admis la testul de verificare a cunoaşterii regulilor de circulaţie;
b) a obţinut permis de conducere cu cel puţin un an înainte de săvârşirea faptei;
c) în ultimii 3 ani de la data săvârşirii faptei pentru care se solicită reducerea perioadei de
suspendare a exercitării dreptului de a conduce nu a beneficiat de o astfel de măsură;
d) în ultimii 2 ani de la data constatării contravenţiei pentru care se aplică sancţiunea
contravenţională complementară nu a mai avut suspendată exercitarea dreptului de a conduce
autovehicule sau tramvaie.

(2) Conducătorul de autovehicul sau tramvai nu beneficiază de reducerea perioadei de
suspendare a exercitării dreptului de a conduce, dacă:
a) perioada de suspendare a fost majorată, conform legii;
b) a cumulat, din nou, cel puţin 15 puncte de penalizare în următoarele 12 luni de la data
expirării ultimei suspendări a exercitării dreptului de a conduce;
c) a fost implicat într-un accident de circulaţie din care au rezultat numai pagube materiale, iar
rezultatul testării aerului expirat sau al probelor biologice a stabilit că a condus vehiculul în
timp ce se afla sub influenţa alcoolului;
d) sancţiunea contravenţională complementară s-a dispus ca urmare a neopririi la trecerea la
nivel cu calea ferată când barierele sau semibarierele sunt coborâte ori în curs de coborâre sau
când semnalele cu lumini roşii şi/sau sonore sunt în funcţiune.

Model cerere
DOMNULE COMANDANT,



Subsemnatul ____________________________________________, CNP |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|, din ____________________, str. _____________ ______________ nr. _____, bl.____, sc. __, etj. _____ apt. _____, legitimat cu actul de identitate seria ______ nr. ________, prin prezenta va rog sa-mi aprobati reducerea la 30 de zile a perioadei de suspendare, in conformitate cu prevederile art. 221 din Regulamentul de aplicare a O.U.G. 195/2002, republicata, privind circulatia pe drumurile publice.

Va informez ca dreptul de a conduce autovehicule pe drumurile publice mi-a fost suspendat la data de __________ pentru ________________________.

Am sustinut testul de cunoastere a regulilor de circulatie in data de ________ la Serviciul Politiei Rutiere _____________, fiind declarat ADMIS.

Am obtinut permis de conducere in anul ________, nu am beneficiat de reduceri ale periodelor de suspendare in ultimii 3 ani si nu am avut permisul de conducere suspendat in ultimii 2 ani.

Nu ma aflu in nici una din exceptiile prevazute de art. 221 alin. 2 din Regulamentul de aplicare a O.U.G. 195/2002, republicata, privind circulatia pe drumurile publice, respectiv, nu am avut majorata perioada de suspendare, nu am fost sub influienta bauturilor alcoolice si nu am fost sanctionat pentru nerespectarea regulilor privind trecerea la nivel cu calea ferata.

Anexez xerocopii, dupa:
- procesul - verbal de contraventia seria _____ nr ____________;
- chitanta de plata a amenzii seria ____ nr. _____________;
- dovada inlocuitoare a permisului de conducere seria ____ nr. _________;
- actul de identitate.


Data ________________ Semnatura ___________________

Si atunci unde se incadreaza speta din acest topic?
Exista notiunea de autovatamare in Codul Penal??
Multumesc