avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1798 soluții astăzi
Forum Activitate valeriu avram

Activitate valeriu avram

articolul 972 spune asta! Si chiar si asa cum poti sa instrainezi daca nu ai acordul celorlalte parti?
Cine poate stabili daca persoana respectiva avea discernamant sau nu? Persoana care a semnat acel contract era vaduv deoarece sotia decedase, era normal ca dupa decesul sotiei sa aiba loc o dezbatere succesorala urmata de dezbaterea de mostenire, sau devenea automat prorietar cu drepturi depline asupra bunurilor dobandite in urma casatoriei? Cele 2 fiice nu aveau niciun drept legal la bunurile parintilor? Se pare ca si-a insusit drepturile de proprietar deplin fara sa tina cont de consimtamantul membrilor familiei. Articolul 972 din noul cod civil spune clar ca sotul supravietuitor are cota de un sfert cealalta cota de 75% se imparte intre descendentii defunctului. Atunci ma intreb cum a putut face un asemenea act cand legislatia este clara ca nu putea face cu cele 25 de procente. Se pare ca notarul care a legalizat acel contract de intretinere cu drept de proprietate nu a tinut cont de anumite acte. La notariat in afara de cei doi, care instraina acest imobil si cel care urma sa intre in posesie cine mai trebuia sa fie prezent? Legea 17/2000 spune ca la semnarea contractului daca nu exista rude de gradul 1 trebuie sa fie un reprezentant al consiliului local.

Este specificat atunci cand se face un contract de intretinere cu drept de proprietate, acest act normativ a fost modificat tocmai ca multi batrani au ramas pe drumuri din cauza excrocilor, acest act a venit in sprijinul lor.

Dupa decesul sotiei devenea unic proprietar al bunurilor dobandite pe timpul casatoriei? Nu trebuia sa se faca o dezbatere succesorala impreuna cu mostenitorii directi, adica cele 2 fiice. Exista vre-o legislatie care sa-l faca automat proprietar dupa decesul unuia dintre soti? Cum putea sa instraineze un bun dobandit pe timpul casatoriei fara acordul mostenitorilor? Mentionez ca dupa decesul sotiei nu sa facut dezbatere succesorala si nici dezbatere de mostenire. Putea fi unic proprietar in acest caz?
Procesul se află pe rol in instanță, pentru a se elucida împrejurările în care sa făcut respectivul act. La încheierea contractului de întreținere cu drept de proprietate sa declarat că proprietarul nu are moștenitori, ceea ce înseamnă fals în declarații. De menționat că una din fiice locuia în acel moment în imobilul respectiv, asta înseamnă că în fața notarului au fost făcute declarații mincinoase.
Imobilul a fost bun comun împreună cu soția, care ulterior a decedat. După deces, sotul nu a făcut dezbatere de moștenire și nici acțiunea succesorală. Conform articolului 972 cod civil avea dreptul la 1/4 din imobil, iar restul aparținea moștenitorilor de gradul 1, respectiv cele 2 fiice. Legea 17/2000 spune că acest contract se poate face la notariat cu acordul rudelor de gradul 1 , sau în cazul în care nu există ,un reprezentant al consiliului local.
Doamna avocat, sa inteleg ca practic acest contract de intretinere cu drept de proprietate facut de defunct este practic ilegal, deoarece defunctul dupa decesul sotiei nu a facut dezbaterea succesorala impreuna cu cele doua fiice. Drept ca dovada dumnealui nu putea fi pe deplin proprietar pe toate bunurile pe care le dobandise impreuna cu sotia dupa decesul acesteia. Deci daca nu sa facut acea dezbatere succesorala practic nu era pe deplin proprietar asta inseamna ca la semnarea acelui contract de intretinere era nevoie neaparat de semnatura celor 2 fiice?
din punct de vedere legal o persoana in varsta de 72 de ani poate incheia un contract de intretinere cu drept de proprietate unei persoane care nu are grad de rudenie?
Mentionez faptul ca dupa decesul sotiei nu sa facut dezbatere succesorala, familia respectiva are 2 fiice din care una locuieste in acelasi imobil.

Poate legaliza un notar un asemenea act daca persoana respectiva nu a dezbatut actiunea succesorala dupa decesul sotiei?

Ce acte sunt necesare pentru asemenea contract, si daca este necesar un membru al familiei la semnarea documentelor!