avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 502 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Poate încheia o persoană în vârstă de 72 de ani ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Poate încheia o persoană în vârstă de 72 de ani un contract de întreținere cu drept de proprietate în favoarea unei persoane cu care nu este rudă?

din punct de vedere legal o persoana in varsta de 72 de ani poate incheia un contract de intretinere cu drept de proprietate unei persoane care nu are grad de rudenie?
Mentionez faptul ca dupa decesul sotiei nu sa facut dezbatere succesorala, familia respectiva are 2 fiice din care una locuieste in acelasi imobil.

Poate legaliza un notar un asemenea act daca persoana respectiva nu a dezbatut actiunea succesorala dupa decesul sotiei?

Ce acte sunt necesare pentru asemenea contract, si daca este necesar un membru al familiei la semnarea documentelor!
Ultima modificare: Joi, 19 Septembrie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 19:43, 23 Septembrie 2019
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
dacă persoana are discernământ (nu suferă de boli psihice), poate semna orice act.
în speța Dvs. este necesar ca întâi să se dezbată succesiunea.
Doamna avocat, sa inteleg ca practic acest contract de intretinere cu drept de proprietate facut de defunct este practic ilegal, deoarece defunctul dupa decesul sotiei nu a facut dezbaterea succesorala impreuna cu cele doua fiice. Drept ca dovada dumnealui nu putea fi pe deplin proprietar pe toate bunurile pe care le dobandise impreuna cu sotia dupa decesul acesteia. Deci daca nu sa facut acea dezbatere succesorala practic nu era pe deplin proprietar asta inseamna ca la semnarea acelui contract de intretinere era nevoie neaparat de semnatura celor 2 fiice?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dacă imobilul care s-a transmis a fost bunul propriu al sotului respectiv, nu era necesară dezbaterea succesiunii.
Iar daca acel contract de întreținere a fost incheiat la notar, sunt destul de slabe șansele să nu fi fost actele de proprietate in regula.
Altfel, nici notarul nu perfecta contractul, nici cei de la Primărie nu il înregistrau și nici cei de la Cartea Funciară nu il intabulau.
ați văzut acel act?
știți cum se numește și asupra a ce proprietăți poartă?
în plus, nu ar fi rău să fiți mai explicit cu privire la speță: dacă imobilul la care vă referiți a fost bun comun sau propriu (al cui?), cine și când a decedat, etc.
notarii nu prea întocmesc acte fără verificări atente și conform procedurilor legale, de aceea mă gândesc că trebuie să fie vreo confuzie/neînțelegere la mijloc.
Imobilul a fost bun comun împreună cu soția, care ulterior a decedat. După deces, sotul nu a făcut dezbatere de moștenire și nici acțiunea succesorală. Conform articolului 972 cod civil avea dreptul la 1/4 din imobil, iar restul aparținea moștenitorilor de gradul 1, respectiv cele 2 fiice. Legea 17/2000 spune că acest contract se poate face la notariat cu acordul rudelor de gradul 1 , sau în cazul în care nu există ,un reprezentant al consiliului local.

Alte discuții în legătură

Testament urmat de vânzarea unui bun inclus in testament liaza liaza Buna ziua, Va rog sa-mi raspundeti daca un testament, urmat de vânzarea unui bun inclus in acesta ( cu contract de V-C), de către cel care a facut ... (vezi toată discuția)
Tatal poate vinde/ dona, cu clauza de habitatie viagera ,cota de 1/2 din imobil, de bun comun cu sotia decedata,fara dezbatere succesorala? mariapopescu mariapopescu In urma decesului mamei mele acum un an si 3 luni, tatal meu a ramas sa locuiasca in imobilul cumparat in timpul casniciei, impreuna cu fratele meu.Tatal ... (vezi toată discuția)
Instrainarea dreptului de proprietate de catre o persoana fara discernamant aurora.loredana aurora.loredana Buna ziua! Intrebarile mele sunt: daca unul dintre soti nu are discernamat , instrainarea dreptului de proprietate prin constrangere de catre o terta ... (vezi toată discuția)