avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 395 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... instrainarea dreptului de proprietate de catre o ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

instrainarea dreptului de proprietate de catre o persoana fara discernamant

Buna ziua!
Intrebarile mele sunt:
daca unul dintre soti nu are discernamat , instrainarea dreptului de proprietate prin constrangere de catre o terta persoana este valida , daca celalalt sot nu stie despre aceasta actiune?

Poate vinde o proprietate fara consimtamantul sotului?

Sunt multe cazuri, de regula se intamplat la batrani sa semneze acte prin care cedeaza dreptul de proprietate al imobilului fara sa stie de fapt ce semneaza si sa le fie luat imobilil?

Se poate intampla acest lucru si la o persoana care nu are discernamant dar inca este casatorita?


Va multumesc anticipat!!
aveti acte medicale care sa ateste ca nu are discernamant total sau partial?
Daca si sotul si sotia au calitatea de proprietari ai unui imobil (coproprietate), instrainarea nu se poate face fara consimtamantul celuilalt sot.
In cazul in care un sot, instraineaza un imobil - bun propriu - poate sa o faca, dar, daca sustineti ca acesta nu are discernamant, puteti ataca actul de instrainare, in baza unor dovezi valabile - acte medicale, expertiza medicala.
Va multumesc pentru raspuns!

Precizez ca persoana respectiva este diagnosticata cu schizofrenie.
Buna seara .
La vanzarile debunuri mobile comune ale sotilor,vanzarea de catre un sot se face cu acordul mutual al celuilat sot, nefiind necesare cele doua semnaturi,la bunurile imobile ,situatia se schimba .
Bunurile imobile comune sotilor, nu se pot vinde decat de catre amandoi soti .
Actul de vanzare de bunuri imobile comune sotilor ,incheiate in alte conditii,adica semnate doar de un sot sunt supuse nulitatii,daca nu chiar nule .
Actul de vanzare al acestui imobil mai poate fi nul si din punctul de vedere al faptului ca a fost incheiat de o persoana fara discernamant, lipsita de capacitate de exercitiu .
Marius Bote
Ultima modificare: Miercuri, 8 Septembrie 2010
Marius Bote, Practician in insolventa
Actele incheiate de o persoana incapabila , afectata de o boala psihica grava sunt lovite de nulitate relativa
Sanctiunea poate fi invocata numai de catre persoana care a suferit o vatamare , prin perfectarea respectivului act, cu respectarea termenului general de prescriptie de trei ani.
Dupa punerea sub interdictie a persoanei , avand in vedere considerentul unei boli mentale , se va numi un tutore, care va reprezenta interesele acesteia.

Alte discuții în legătură

Proprietatea comuna poate fi vanduta doar de catre sotie ? spiridus spiridus CRISTOS S INVIAT ! Doi batrani au in proprietate o casa foarte mare, ei nu se inteleg, batrana vrea sa faca contract...cu niste tineri..nu stie inca ce fel ... (vezi toată discuția)
Pamant vandut Morom3t3 Morom3t3 Avem urmatorul scenariu: cuplu cu mari probleme financiare.... Sotul este alcoolic, bolnav de epilepsie si chiar a fost internat la un spital dee... nu stiu ... (vezi toată discuția)
Chitanta de mana este antecontract? PPPP PPPP Buna ziua, Am o problema mai delicata. X vinde printr-o chitanta de mana lui Y o dependinta dintr-un imobil asupra careia avea doar folosinta la data ... (vezi toată discuția)