avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 911 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Chitanta de mana este antecontract?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Chitanta de mana este antecontract?

Buna ziua,
Am o problema mai delicata.

X vinde printr-o chitanta de mana lui Y o dependinta dintr-un imobil asupra careia avea doar folosinta la data respectiva (nu era proprietar si nici macar chirias).
Y ii cesioneaza dreptul litigios lui Z .
Dupa 3 ani X devine proprietar cu acte (mai intai chirias si apoi proprietar deplin) si nu mai recunoaste respectivul act.
Z poate sa se adreseze instantei pt. pronuntarea unei hotarari care sa tina loc de act de vanzare - cumparare cu sanse reale de succes?

Mentionez ca respectiva chitanta a fost incheiata in prezenta unui martor dar X era casatorita si la incheierea chitantei de mana iar sotul desi avea la cunostinta despre respectivul act nu a semnat nicaieri pe el.
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 10:10, 3 Iulie 2008
1. antecontractul este o promisiune de vindere respectiv de cump. a unui imobil, deci este o promisiune,
2. pt. imobile trebuia forma autentica, nu chitante de mana
Ultima modificare: Miercuri, 25 Iunie 2008
MYRA CIMPEAN , Avocat
Inteleg dar "Z poate sa se adreseze instantei pt. pronuntarea unei hotarari care sa tina loc de act de vanzare - cumparare cu sanse reale de succes?" in conditiile in care "chitanta a fost incheiata in prezenta unui martor dar X era casatorita si la incheierea chitantei de mana iar sotul desi avea la cunostinta despre respectivul act nu a semnat nicaieri pe el" ?
Nu, la data încheierii actului sub semnătură privată, X nu avea calitatea de proprietar sau coproprietar al imobilului, astfel încât să fim în prezenţa unui antecontract de vânzare cumpărare, ce ar putea fi convertit printr-o hotărâre judecătorească într-un act de vânzare autentic, pe motiv că ulterior încheierii actului, imobilul i-ar fi fost atribuit lui X, ca în cazul ieşirii din indiviziune.
Astfel, în opinia mea, acel înscris este nul absolut deoarece nimeni nu poate înstrăina ceva ce nu are. Astfel, în baza acelui înscris a luat naştere un drept de creanţă în favoarea lui Y, drept ce poate fi valorofocat numai în cadrul termenului de prescripţie, de 3 ani de la data încheierii actului. După expirarea acestui termen, Y va rămâne cu buzele umflate, o acţiune prin care instanţa să pronunţe o hotărâre care să ţină loc de act de vânzare-cumpărare va fi sortită eşecului, deoarece acel act nu are valoarea unei promisiuni de vânzare decât dacă, la data încheierii actului, X avea un drept de proprietate asupra bunului. ;)
PPPP a scris:

Inteleg dar "Z poate sa se adreseze instantei pt. pronuntarea unei hotarari care sa tina loc de act de vanzare - cumparare cu sanse reale de succes?" in conditiile in care "chitanta a fost incheiata in prezenta unui martor dar X era casatorita si la incheierea chitantei de mana iar sotul desi avea la cunostinta despre respectivul act nu a semnat nicaieri pe el" ?


Daca bunul era comun si sotul celalat nu a semnat nu veti obtine castig de cauza in instanta.
Chitanta de mana este un contract.Nu stiu cum este redactat.Ar trebui sa vada un avocat actul juridic incheiat de parti.
Daca bunul este comun si contractul este bine facut puteti obtine altceva.Despagubiri.

avocat Claudiu Lascoschi
Merita incercat.Vanzarea prin chitanta de mana s-a uzitat pana in 1989 pentru a eluda dispozitiile catorva legi care interziceau transmiterea intre vii a imobilelor.La dvs speta e doar un pic mai complexa .Chiar daca vanzatorul nu era proprietar ,chitanta cum ii spuneti dvs ,are o anumita valoare si poate fi interpretata ca vanzare cumparare a unui bun viitor,deci nu ca antecontract.Calea de urmat ar fi o actiune civila prin care instanta sa constate aceasta vanzare.Succes!

Alte discuții în legătură

Cati ani e valabil un contract de vanzare cumparare facut de mana cu martori chana chana si daca dupa expirarea contractului de vanzare cumpare tranzactia este considerata nula?,,va multumesc (vezi toată discuția)
Mostenire ContSters116348 ContSters116348 buna,credeti ca cantractul de v/c este valabil,in situatia in care vanzatorul vinde cu act sub semnatura privata o suprafata de teren dupa defuntul tatal sau ... (vezi toată discuția)
Despre inscrisurile sub semnatura privata someone00 someone00 Buna ziua, va scriu in legatura cu o problema legata de vanzarea unui teren cu chitanta de mana. Datele problemei sunt urmatoarele: X vinde unei rude ... (vezi toată discuția)