avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 877 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire

buna,credeti ca cantractul de v/c este valabil,in situatia in care vanzatorul vinde cu act sub semnatura privata o suprafata de teren dupa defuntul tatal sau vitreg el fiind copilul sotiei din a doua casatoriei el nefiind adoptat cu drepturi depline ,multumasc frumos pt.timpul acordat..................#-o=D>
Cel mai recent răspuns: ContSters116348 , utilizator 23:19, 1 Iunie 2010
In primul rand,
terenurile se vand numai prin act autentic.
In al doilea rand,
copilul nu avea nici o calitate de a vinde terenul
nefiind fiul defunctului si nefiind nici adoptat
de acesta.
Ultima modificare: Marți, 1 Iunie 2010
Daniel Coman, Avocat
multumesc frumos ,ma iertati pe defunct il chema Coman
Sigur e ca nu sunt eu acela.
Terenurile nu pot fi instrainate legal decat cu act autentic.
Orice act sub semnatura privata prin care se stabileste instrainarea unui teren are valoarea unui antecontract de vanzare-cumparare, respectiv a unei promisiuni de vanzare care duce la nasterea unui drept de creanta in favoarea cumparatorului, drept ce se prescrie in termen de 3 ani de la incheierea actului. Astfel, cumparatorul poate introduce o actiune in prestatie tabulara in care promitentul vanzator care este proprietarul imobilului nu mai doreste sa-si indeplineasca obligatia de transmitere a bunului prin incheierea unui contract autentic.
Nimeni nu poate instraina ce nu are, astfel daca o persoana neproprietar vinde altuia un bun care nu este al sau, actul este anulabil daca cumparatorul nu cunoaste ca vanzatorul nu este proprietar.
De asemenea, actul este sub conditie daca cel care vinde poate deveni proprietarul bunului, astfel ca in acel moment actul se va consolida, in caz contrar este anulabil.
Daca si cel care vinde si cel care cumpara cunosc ca imobilul aparzine unui tert, actul este lovit de nulitate absoluta.
In speta, sunt mai multe vicii:
- actul sub semnatura privata nu poate transmite proprietatea unui imobil teren;
- fiul neadoptat de sotul mamei nu-l poate mosteni pe acesta, astfel ca el nu putea vinde - chiar cu act autentic - bunul sotului mamei. ;)
multumesc frumos d.na Corina ,un gest elegant ,frumos Dumnezeu sa va dea sanatate si clienti buni=D>

Alte discuții în legătură

Valoare act scris de mana alexmar alexmar as dori sa stiu daca se considera ca autentic un act scris de mana, si semnat de martori, prin care un cetatean vinde unei alte persoane o parcela de teren. ... (vezi toată discuția)
Cumparare teren girbeaionicavioleta girbeaionicavioleta X este proprietarul unui teren + casa dar pe care l-a lasat drept mostenire prin testament unicului fiu. Atat X cat si fiul acestuia doresc sa vanda terenul ... (vezi toată discuția)
Evitatea taxelor notariale anasm anasm stie cineva cum as putea sa trec niste o imobile de pe o soc.pe alta, evitand taxele notariale Stiu ca e nevoie de act autentic, dar nu cunoaste nimeni vreo ... (vezi toată discuția)