avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 673 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... cumparare teren
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

cumparare teren

X este proprietarul unui teren + casa dar pe care l-a lasat drept mostenire prin testament unicului fiu. Atat X cat si fiul acestuia doresc sa vanda terenul respectiv + casa. Contractul de vanzare cumparare se incheie cu X sau cu mostenitorul acestuia?
Exista o alta cale de a incheia contractul de vanzare cumparare decat la notar pt a evita taxele mari?
Cel mai recent răspuns: cassy , utilizator 21:34, 17 August 2012
Pt a fi valabil incheiat contractul trebuie sa fie obligatoriu autentic.

Testamentul este un act juridic esentialmente revocabil, prin urmare testatorul, adica X poate revoca acea dispozitie prin acelasi tip de act (autentic sau sub semnatura privata/olograf) in care este facut si primul.

De altfel chiar vanzarea bunului testat reprezinta prin ea insasi revocarea testamentului anterior.

Pana la moartea testatorului, beneficiarul nu are drept de proprietate asupra bunului.
in mod legal doar x poate instraina imobillul, avand in vedere ca testamentul isi produce efectele doar de la decesul lui x. o alta cale de transmitere a proprietatii imobiliare nu exista decat prin contract autentic sau inscris sub semnatura privata iar cumparatorul sa initieze un proces de prestatie tabulara, putand fi obligat la cheltuieli de judecata.
~ Conținut șters la cerere ~
Nu legatarul va vinde ci testatorul, aceasta deoarece testamentul este un act juridic prin care testatorul dispune pt momentul ulterior decesului sau. Pana la data decesului, testamentul nu produce efecte juridice.
pe intelesul tuturor....daca X este proprietarul casei si terenului, chiar daca i-a facut testament pe aceste bunuri unicului sau fiu, daca x mai traieste (asa inteleg) contractul de vanzare cumparare se va incheia doar cu X in calitate de vanzator deoarece numai X detine dreptul de proprietate. Abia dupa mortea lui x intra in discutie mostenitorul unic fiul sau.
Contractul de vanzare cumparare al imobilelor, sub sanctiunea nulitatii absolute, se incheie numai la notariat in forma autentificata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Testament si donatie ? gigelas gigelas X, face [b]testament[/b] fiicei,pentru terenul ce-l detine si pentru cota parte din casa ce se afla pe teren.(exista si un fiu,care are drept la casa ... (vezi toată discuția)
Speta - anulare sau readucere in patrimoniu/plata pretului Cabinet de Avocat „Hulea Ionuț-Marius” Cabinet de Avocat „Hulea Ionuț-Marius” Bună ziua, stimaţi colegi şi forumişti împătimiţi. Vă rog să mă ajutaţi cu un sfat privind o speţă complexă, după părerea mea. Problema este ... (vezi toată discuția)
Intocmire testament pentru o persoana cu care nu sunt ruda emmalavinia emmalavinia Buna ziua, As dori niste informatii cu privire la intocmirea unui testament,sunt o persoana singura,fara copii,parintii decedati,fara frati sau surori,mai am ... (vezi toată discuția)