Ar putea sa incheie un contract de intretinere sau vanzare cumparare cu clauza de intretinere daca tot doreste sa aiba mai mare certitudine ca fiica va intra in posesia acelor bunuri.Nu ca ar fi mai ieftin. Dar ceva mai sigur, comparativ cu donatia. Contractul pe care l-am mentionat poate fi desfiintat doar de x, cat este in viata, pentru motive intemiate, nerespectarea obligatiei de intretinere, etc. Pe cand alt tip de act ( donatie, vanzare -cumparare) poate fi atacat si de frate.
Buna ziua !
1. Este posibil.
2. Consider ca nu este util decat in masura in care donatia are caracterul unui act irevocabil ( cu exceptiile prevazute de lege) si cat timp nu incalca rezerva succesorala.
3. Orice act se poate ataca in instanta, deci si aceasta donatie, important este ca actiunea sa fie admisibila.
4. Donatia imobiliara se incheie numai in forma autentica.
5. Act de vanzare- cumparare.
Cu stima !
Testamentul este un act esentialmente revocabil.
Asadar, daca testatorul isi modifica vointa cu privire la legat , acesta nu va mai produce efecte juridice.
Totodata, liberalitile excesive (actele cu titlu gratuit , compuse din donatii si legate ) pot fi reduse , in termen de 3 ani de la decesul autorului , daca mostenitorii rezervatari sunt lezati( categoria acestora ii cuprinde pe sotul supravietuitor, pe descendenti , a caror linie se intinde pana la infinit , si pe parinti - ascendenti ).
Donatia este, in principiu , irevocabila.
Insa , aceasta este revocata de drept pentru survenienta de copil, instanta urmanand a constata aceasta cauza , daca este invocata in termen de 3 ani , care curge de la producerea faptului nasterii.
Neexecutarea de sarcini, actele capitale calomnioase, cruzimi, uciderea testatorului sunt alte cauze care lipsesc de efecte un act de donatie.
Si aceasta liberalitate poate avea soarta unui testament, daca erezii a caror rezerva este protejata de lege sesizeaza instanta de judecata.
Contractul de intretinere este unul intuitu personae si poate imbraca si forma consensuala . ( nu este necesara perfectarea acestuia la notar ).
Continutul acestuia este foarte important, cu precadere in cazul in care, pentru neexecutare culpabila a obligatiei , se va solicita rezolutiunea .