avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 417 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... TESTAMENT SI DONATIE ?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

TESTAMENT SI DONATIE ?

X, face testament fiicei,pentru terenul ce-l detine si pentru cota parte din casa ce se afla pe teren.(exista si un fiu,care are drept la casa respectiva).
Auzind ca testamentul se poate ataca in instanta,X doreste sa faca fiicei si DONATIE pentru terenul si cota parte din casa.
Este posibil acest demers ?
Este util acest demers ?
Donatia se mai poate ataca in instanta,dupa decesul lui X ?
In ce forma ar trebui facuta donatia ?
Ar trebui facut si vreun alt demers,alta forma de instrainare,pentru a nu se mai putea ataca dupa decesul lui X ? (ceva cat mai ieftin)

Va multumesc.
Ar putea sa incheie un contract de intretinere sau vanzare cumparare cu clauza de intretinere daca tot doreste sa aiba mai mare certitudine ca fiica va intra in posesia acelor bunuri.Nu ca ar fi mai ieftin. Dar ceva mai sigur, comparativ cu donatia. Contractul pe care l-am mentionat poate fi desfiintat doar de x, cat este in viata, pentru motive intemiate, nerespectarea obligatiei de intretinere, etc. Pe cand alt tip de act ( donatie, vanzare -cumparare) poate fi atacat si de frate.
Ultima modificare: Luni, 30 August 2010
ContSters47264, utilizator
Buna ziua !
1. Este posibil.
2. Consider ca nu este util decat in masura in care donatia are caracterul unui act irevocabil ( cu exceptiile prevazute de lege) si cat timp nu incalca rezerva succesorala.
3. Orice act se poate ataca in instanta, deci si aceasta donatie, important este ca actiunea sa fie admisibila.
4. Donatia imobiliara se incheie numai in forma autentica.
5. Act de vanzare- cumparare.
Cu stima !
Va multumesc ptr. raspuns.
Stiti cumva cam cat l-ar costa pe X incheierea unui contract de intretinere ?
Dar incheierea unui contract de vanzare/cumparare ?

Ce acte sunt necesare la incheierea acestor contracte ?
Va multumesc.
Testamentul este un act esentialmente revocabil.
Asadar, daca testatorul isi modifica vointa cu privire la legat , acesta nu va mai produce efecte juridice.
Totodata, liberalitile excesive (actele cu titlu gratuit , compuse din donatii si legate ) pot fi reduse , in termen de 3 ani de la decesul autorului , daca mostenitorii rezervatari sunt lezati( categoria acestora ii cuprinde pe sotul supravietuitor, pe descendenti , a caror linie se intinde pana la infinit , si pe parinti - ascendenti ).
Donatia este, in principiu , irevocabila.

Insa , aceasta este revocata de drept pentru survenienta de copil, instanta urmanand a constata aceasta cauza , daca este invocata in termen de 3 ani , care curge de la producerea faptului nasterii.
Neexecutarea de sarcini, actele capitale calomnioase, cruzimi, uciderea testatorului sunt alte cauze care lipsesc de efecte un act de donatie.
Si aceasta liberalitate poate avea soarta unui testament, daca erezii a caror rezerva este protejata de lege sesizeaza instanta de judecata.

Contractul de intretinere este unul intuitu personae si poate imbraca si forma consensuala . ( nu este necesara perfectarea acestuia la notar ).

Continutul acestuia este foarte important, cu precadere in cazul in care, pentru neexecutare culpabila a obligatiei , se va solicita rezolutiunea .
Ultima modificare: Luni, 30 August 2010
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Puteti sa-mi indicati un exemplu de compunere a unui contract de intretinere ?
Cum poate avea efecte,daca nu va fi perfectat prin notariat ?
Care este legislatia aplicabila in speta ?
Va multumesc.

Alte discuții în legătură

Cumparare teren girbeaionicavioleta girbeaionicavioleta X este proprietarul unui teren + casa dar pe care l-a lasat drept mostenire prin testament unicului fiu. Atat X cat si fiul acestuia doresc sa vanda terenul ... (vezi toată discuția)
Testamentul stelach stelach Buna seara O persoana singura, necasatorita, fara copii, care detine un imobil , poate lasa prin testament bunul unei terte persoane , dupa vointa sa.Ce ... (vezi toată discuția)
Antecontractul este obligatoriu la notariat? sudussrl sudussrl antecontractul de vanzare-cumparare a unei case este obligatoriu de incheiat la notariat? (vezi toată discuția)