avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 692 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... testamentul
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

testamentul

Buna seara
O persoana singura, necasatorita, fara copii, care detine un imobil , poate lasa prin testament bunul unei terte persoane , dupa vointa sa.Ce putere juridica are acest testament dupa decesul persoanei care face testamentul? Daca poate fi contestat, cine poate face acest lucru. Este mai sigura o donatie sau o vinzare cu clauza in timpul vietii a persoanei care detine imobilul? Va multumesc mult.
Cel mai recent răspuns: ContSters250994 , utilizator 21:09, 21 Mai 2012
Testamentul este un act esentialmente revocabil. El poate fi revocat pana in ultima clip a a vietii testatorului. Costa mai Putin Decat orice alt contract de instrainare, vanzare, intretinere, donatie....
Intocmirea lui este mult mai rapida Decat a unui contract, poate fi facut olograf, scris , datat si semnat de mana testatorului sau autentic facut la notar, unde va prezentati doar cu buletinul si cu datele imobilului, adica adresa si al legatarului, care trebuie identificat prin nume , cnp, adresa, data de nastere...
Daca persoana nu are mostenitori rezervatari , copii, sot sau parinti in viata, poate intocmi un astfel de testament in forma autentica, la notariat.la dezbaterea succesiunii nefiind necesara citarea celorlalti mostenitori legali daca nu exista rezervatari si testamentul este autentic.

Acum depinde de ce bani dispuneti...
In principiu orice act este atacabil!

Testamentul este un act care isi produce efectele la decesul testatorului, actele de instrainare intre vii isi produc efectele in timpul vietii celui care dispune de bun, fie prin vanzare, donatie, intretinere....
Costurile la acestea din urma fiind mult mai consistente Decat cele ale unui testament.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cumparare teren girbeaionicavioleta girbeaionicavioleta X este proprietarul unui teren + casa dar pe care l-a lasat drept mostenire prin testament unicului fiu. Atat X cat si fiul acestuia doresc sa vanda terenul ... (vezi toată discuția)
Intocmire testament pentru o persoana cu care nu sunt ruda emmalavinia emmalavinia Buna ziua, As dori niste informatii cu privire la intocmirea unui testament,sunt o persoana singura,fara copii,parintii decedati,fara frati sau surori,mai am ... (vezi toată discuția)
Valabilitate testament marinvasile marinvasile Sora tatalui meu mi-a lasat prin testament toate bunurile mobile si imobile,eu avand obligatia de a-i asigura \\"intretinerea necesara pe toata durata vietii ... (vezi toată discuția)