avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 526 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Valabilitate testament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Valabilitate testament

Sora tatalui meu mi-a lasat prin testament toate bunurile mobile si imobile,eu avand obligatia de a-i asigura "intretinerea necesara pe toata durata vietii mele,in caz de boala medicamente si tratament medical,iar la deces ma va inmormanta cu cinstea cuvenita".Cuplul nu a avut copii(nici impreuna nici separat),singurele rude fiind fratii si nepotii.

Intrebarea mea este:dupa decesul matusii mele,acest act ma face succesorul de drept al averii ei,sau el poate fi atacat cu succes de rude?Trebuie sa fac alte acte cat mai este inca in viata?
Cel mai recent răspuns: marinvasile , utilizator 13:52, 15 Ianuarie 2014
testamentul nu vi-l poate contesta nimeni, in afara de cazul in care se demonstreaza ca acesta a facut de catre testator, fara sa aiba discernamant, daca a fost facut prin inselaciune,

in Dreptul civil romanesc:
Testamentul este un act juridic unilateral, personal si solemn, esentialmente revocabil in timpul vietii testatorului, prin care acesta dispune, pentru timpul incetarii sale din viata,de tot sau o parte din avutul sau.
Rezerva succesorala este acea parte din mostenire care, in puterea legii, se cuvine anumitor mostenitori legali si de care cel care lasa mostenirea (testatorul) NU poate dispune prin acte cu titlu gratuit (ex. testamentul, donatia). Prin aceasta reglementare, legiuitorul apara pe mostenitorii rezervatari (descendentii, parintii si sotul supravietuitor al defunctului) impotriva donatiilor si legatelor testamentare facute de defunct,asigurandu-le primirea cel putin a unei parti din mostenirea ce li se cuvine potrivit legii, chiar impotriva vointei testatorului.
Astfel, in toate cazurile in care o persoana are mostenitori rezervatari, averea acestei persoane se imparte teoretic, in doua parti valorice distincte: rezerva -de care persoana in cauza nu poate dispune cu titlu gratuit in favoarea altor persoane (aceasta parte trebuie sa ramana mostenitorilor rezervatari), si cotitatea disponibila, de care persoana respectiva poate dispune cu titlu gratuit in mod liber, donand-o sau testand-o cui doreste; totusi aceste din urma acte sunt supuse reductiunii, adica pot fi - la cererea mostenitorilor rezervatari -desfiintate in tot sau in parte, consecinta fiind revenirea bunurilor respective in masa succesorala, in masura necesara intregirii rezervei.
Asadar, in Dreptul civil romanesc mostenitorii rezervatari nu pot fi dezmosteniti, nici indirect (prin donatie sau testament) si nici direct (prin dispozitia expresa de inlaturare de la mostenire), iar daca acest lucru totusi se intampla, poate fi atacat in instanta.
In ce priveste contractele de vanzare-cumparare, acestea nu pot fi intocmite intre soti, tocmai pentru motivele enumerate mai sus.

Stimat forumist,

Puteți face un contract de vânzare cu clauză de întreținere pentru imobil, plus testament.

Cu stimă.
Testarea unui bun, urmată de un act de înstrăinare a bunului, lasă testamentul caduc, chiar dacă ulterior bunul revine în patrimoniul testatorului.

Încheierea unui act de înstrăinare văduveşte testamentul ulterior de obiectul legatului, obiect care taman a ieşit din patrimoniul testatorului ca efect al actului de înstrăinare.

Oricum aş socoti-o, tot nu-mi iese... O fi efectul prelungit al sărbătorilor de sfîrşit de an :beer:

:bow:
Themis, nu cred.

În primul rând, eu am spus vânzare urmată de testament. Iar vânzarea, am precizat că privește imobilul, pentru a simplifica. Celelalte bunuri - obiecte, sume de bani...nu văd de ce nu ar putea fi lăsate prin testament.

Socotim acum?
:beer:
Ultima modificare: Miercuri, 8 Ianuarie 2014
andreigrigoriu, moderator
Socotim:

2 halbe ale mele + 2 halbe oferite de domnia voastră + ce va fi fost din 24 pînă după Sf.Vasile = prea mult pentru cele 68 de kilograme ale mele. Mult prea mult, maestre, pentru ca mintea să mai judece lucid.

Tot ce aş spune acum, mîine va fi caduc :yeah:

Voi reveni atunci cînd rezerva (nu aceea succesorală, despre care cu atîta elocinţă vorbea mai sus rendec) se va fi epuizat pe deplin. Pînă la ultimul abur.

Din nou, :bow:

Alte discuții în legătură

Bună seara! aș dori și eu o lămurire.eu am un testament de ... Ely26 Ely26 Bună seara! Aș dori și eu o nelămurire.Eu am un testament de la o persoana care nu a avut copii.Am făcut succesiunea și sunt singurul moștenitor.Acum a ... (vezi toată discuția)
parintii dețin o casa( parter+etaj 1+etaj 2+pod) ... Corina271 Corina271 Buna ziua! Parintii dețin o casa( parter+etaj 1+etaj 2+pod) și vor sa lase toata casa fratelui meu cred ca prin donație iar eu sa nu primesc nimic. Noi ... (vezi toată discuția)
Mostenire teo2304 teo2304 as dori sa stiu,daca sotul are un copil dinaintea casatoriei,acest copil cum ar putea fi dezmostenit? (vezi toată discuția)