Bună seara! Aș dori și eu o nelămurire.Eu am un testament de la o persoana care nu a avut copii.Am făcut succesiunea și sunt singurul moștenitor.Acum a apărut o nepoată care îmi cere copii ale testamentului și al titlului de proprietate, iar eu nu știu dacă este ok să îi trimit.Ce trebuie să fac?
Nu sunteti obligata sa ii trimiteti vreun act si nici nu este indicat sa faceti asa ceva. Banuiesc ca va ingrijoreaza faptul ca nepoata respectiva ar putea ataca testamentul.
Nepotii de frate nu sunt mostenitori rezervatari si nu pot ataca testamentul motivand faptul ca li s-a incalcat rezerva succesorala.
Rezerva succesorala este partea din bunurile mostenirii la care mostenitori rezervatari au dreptul in virtutea legii, chiar impotriva vointei defunctului, manifestata prin donatii liberalitati (donatii, testamnete)
Moștenitorii rezervatari sunt sotul/sotia supravietuitoare, parintii defunctului si copii, nepoti de fiu/fiica si stranepotii defunctului.
Ar mai putea solicita anularea testamentului invocand lipsa de discernamant a persoanei care v-a lasat testamentul, insa nu cred ca sunt motive sa va faceti griji.
Capacitatea de a dispune prin testament este prezumata de lege, in acest sens dispune art. 1038 din Codul civil iar pentru anularea testamentului nepoata respectiva trebuie sa faca dovada lipsei discernamantului persoanei care a lasat testamentul la data intocmirii actului.
Pentru incheierea testamentul trebuia obtinut un Certificatul Medico-Legal Psihiatric care sa ateste discernamantul testatorului.
Adeverinta eliberata de un medic psihiatric reprezinta un act de care instanta este obligate sa tina seama in cazul in care este coroborata si cu alte probe.
Daca au trecut 3 ani de la decesul persoanei care a lasat testamentul a intervenit prescriptia.
Mostenire
jlo
Buna ziua
intrebarea mea este urmatoarea:
daca bunica sotului meu face un testament in care -i lasa stranepoatei(minora) ei(copilul nostru) un apartament ... (vezi toată discuția)