avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 904 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Bună seara! Aș dori și eu o lămurire.Eu am un ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Bună seara! Aș dori și eu o lămurire.Eu am un testament de ...

Bună seara! Aș dori și eu o nelămurire.Eu am un testament de la o persoana care nu a avut copii.Am făcut succesiunea și sunt singurul moștenitor.Acum a apărut o nepoată care îmi cere copii ale testamentului și al titlului de proprietate, iar eu nu știu dacă este ok să îi trimit.Ce trebuie să fac?
Ultima modificare: Sâmbătă, 20 Martie 2021
Ely26, utilizator
Cel mai recent răspuns: Ely26 , utilizator 18:35, 21 Martie 2021
Buna seara,

Nu sunteti obligata sa ii trimiteti vreun act si nici nu este indicat sa faceti asa ceva. Banuiesc ca va ingrijoreaza faptul ca nepoata respectiva ar putea ataca testamentul.

Nepotii de frate nu sunt mostenitori rezervatari si nu pot ataca testamentul motivand faptul ca li s-a incalcat rezerva succesorala.

Rezerva succesorala este partea din bunurile mostenirii la care mostenitori rezervatari au dreptul in virtutea legii, chiar impotriva vointei defunctului, manifestata prin donatii liberalitati (donatii, testamnete)
Moștenitorii rezervatari sunt sotul/sotia supravietuitoare, parintii defunctului si copii, nepoti de fiu/fiica si stranepotii defunctului.
Ar mai putea solicita anularea testamentului invocand lipsa de discernamant a persoanei care v-a lasat testamentul, insa nu cred ca sunt motive sa va faceti griji.
Ultima modificare: Sâmbătă, 20 Martie 2021
Cabinet de Avocat - Ciurea Cristina, Avocat
Persoana respectivă când a lăsat testamentul a mers și la un medic psihiatru și a primit o adeverință ceva.
Capacitatea de a dispune prin testament este prezumata de lege, in acest sens dispune art. 1038 din Codul civil iar pentru anularea testamentului nepoata respectiva trebuie sa faca dovada lipsei discernamantului persoanei care a lasat testamentul la data intocmirii actului.
Pentru incheierea testamentul trebuia obtinut un Certificatul Medico-Legal Psihiatric care sa ateste discernamantul testatorului.
Adeverinta eliberata de un medic psihiatric reprezinta un act de care instanta este obligate sa tina seama in cazul in care este coroborata si cu alte probe.
Daca au trecut 3 ani de la decesul persoanei care a lasat testamentul a intervenit prescriptia.
Ultima modificare: Sâmbătă, 20 Martie 2021
Cabinet de Avocat - Ciurea Cristina, Avocat
În 2020 sau împlinit 3 ani de la decesul acesteia.
nu trimiteti nimic ca nu aveti de ce.
mai departe e treaba ei ce va face.

Alte discuții în legătură

Cine va mosteni totul? michirec michirec Sotia mea are o sora;tatal lor nu are discernamant din cauza unei boli psihice;mama s-a hotarat sa faca testament si sa lase totul cumnatei mele, excluzand-o ... (vezi toată discuția)
Buna ziua . e vorba de o mostenire , un apartament . apartamentul ... unoarecare21 unoarecare21 Buna ziua . E vorba de o mostenire , un apartament . Apartamentul a fost pe numele a doua persoane sot - sotie(ambii decedati la ora actuala) . Cei doi soti au ... (vezi toată discuția)
Valabilitate testament marinvasile marinvasile Sora tatalui meu mi-a lasat prin testament toate bunurile mobile si imobile,eu avand obligatia de a-i asigura \\"intretinerea necesara pe toata durata vietii ... (vezi toată discuția)