2007_rozi a scris:
Chiar daca se face testament unuia dintre copiii, nu trebuie sa se incalce rezerva succesorala.
Deci sotia dumneavoastra nu poate sa fie inlaturata definitiv de la mostenire.
Prin urmare, daca defunctul are mostenitori rezervatari si daca a dispus de patrimoniul sau prin testament, masa succesorala se divide in 2 parti: rezerva succesorala, destinata a fi mostenita de mostenitorii rezervatari chiar si impotriva vointei liberale a defunctului si cotitatea disponibila in privinta careia vointa defunctului este suverana.
Mostenitorii rezervatari sunt descendentii defunctului de orice grad, adica copiii (indiferent daca sunt din casatorie sau din afara casatoriei), nepotii, stranepotii, parintii defunctului, precum si sotul defunctului.
Daca defunctul a lasat legate (dispozitii testamentare) in favoarea uneia sau mai multor persoane care nu ar avea vocatie legala sa vina la mostenire dar pe langa acestea exista si mostenitori rezervatari, atunci mai intai se va stabili cota legala a acestora din urma si abia apoi se vor putea executa dispozitiile testamentare.
Testamentul nu poate fi atacat cat timp testatorul este in viata din simplul motiv ca testamentul este un act unilateral de vointa si testatorul poate sa faca si 2 testamente in fiecare zi daca are chef! Nimeni nu il poate obliga sa faca sau nu acest lucru! Ultimul testament ca data este cel valabil!B-)
Succes si rabdare!
:D