avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 297 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cine va mosteni totul?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cine va mosteni totul?

Sotia mea are o sora;tatal lor nu are discernamant din cauza unei boli psihice;mama s-a hotarat sa faca testament si sa lase totul cumnatei mele, excluzand-o pe sotie de la mostenire; este legal?exista vreo cale de atac?
Cel mai recent răspuns: tudorioan , utilizator 22:37, 3 August 2009
Poate ar trebui sa fiti putin mai explicita: doua surori, au un tata care nu are discernamant din cauza unei boli psihice iar mama fetelor s-a hotarat sa faca un testament prin care lasa toate bunurile uneia dintre fiice, "excluzand-o pe sotie (adica cealalta sora) de la mostenire".
Tatal dvs. daca nu are discernamant, a fost pus sub interdictie?A fost numit un curator?

Da, se poate contesta testamentul in cazul in care mama dvs. intentioneaza sa duca la indeplinire ceea ce si-a propus! Acest lucru se va putea face numai in instanta!!
Chiar daca se face testament unuia dintre copiii, nu trebuie sa se incalce rezerva succesorala.
Deci sotia dumneavoastra nu poate sa fie inlaturata definitiv de la mostenire.
2007_rozi a scris:

Chiar daca se face testament unuia dintre copiii, nu trebuie sa se incalce rezerva succesorala.
Deci sotia dumneavoastra nu poate sa fie inlaturata definitiv de la mostenire.



Prin urmare, daca defunctul are mostenitori rezervatari si daca a dispus de patrimoniul sau prin testament, masa succesorala se divide in 2 parti: rezerva succesorala, destinata a fi mostenita de mostenitorii rezervatari chiar si impotriva vointei liberale a defunctului si cotitatea disponibila in privinta careia vointa defunctului este suverana.
Mostenitorii rezervatari sunt descendentii defunctului de orice grad, adica copiii (indiferent daca sunt din casatorie sau din afara casatoriei), nepotii, stranepotii, parintii defunctului, precum si sotul defunctului.
Daca defunctul a lasat legate (dispozitii testamentare) in favoarea uneia sau mai multor persoane care nu ar avea vocatie legala sa vina la mostenire dar pe langa acestea exista si mostenitori rezervatari, atunci mai intai se va stabili cota legala a acestora din urma si abia apoi se vor putea executa dispozitiile testamentare.
Testamentul nu poate fi atacat cat timp testatorul este in viata din simplul motiv ca testamentul este un act unilateral de vointa si testatorul poate sa faca si 2 testamente in fiecare zi daca are chef! Nimeni nu il poate obliga sa faca sau nu acest lucru! Ultimul testament ca data este cel valabil!B-)
Succes si rabdare!
:D
Mai mult, zic eu: nici soţul, chiar pus sub interdicţie fiind, nu poate fi înlăturat cu totul de la succesiune, avînd şi el dreptul la rezervă.

Alte discuții în legătură

Buna ziua . e vorba de o mostenire , un apartament . apartamentul ... unoarecare21 unoarecare21 Buna ziua . E vorba de o mostenire , un apartament . Apartamentul a fost pe numele a doua persoane sot - sotie(ambii decedati la ora actuala) . Cei doi soti au ... (vezi toată discuția)
Testament dinuadela dinuadela Apelez la bunavointa dvoastra cu urmatoarea intrebare: Se poate lasa prin testament partea de mostenire a unui imobil unei persoane din afara familiei (amanta, ... (vezi toată discuția)
Bună seara! aș dori și eu o lămurire.eu am un testament de ... Ely26 Ely26 Bună seara! Aș dori și eu o nelămurire.Eu am un testament de la o persoana care nu a avut copii.Am făcut succesiunea și sunt singurul moștenitor.Acum a ... (vezi toată discuția)