avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 319 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua . E vorba de o mostenire , un apartament . ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua . E vorba de o mostenire , un apartament . Apartamentul ...

Buna ziua . E vorba de o mostenire , un apartament . Apartamentul a fost pe numele a doua persoane sot - sotie(ambii decedati la ora actuala) . Cei doi soti au avut impreuna doua fete surori , una din ele la fel a decedat . Una din surori a decedat .Din asta rezulta ca au ramas doi mostenitori . Sora si nepoata adica fiica sorei decedate . Nepoata a dat ceva renuntare in favoarea sorei . A doua sora doreste sa lase intreaba mostenire fiului insa acesta nu este infiat , nu ii poarta numele . I sa facut un testament prin care i se lasa apartamentul dupa deces .Intrebarea mea este daca in conditiile acestea , testamentul poate fi atacat invocand motivul ''mostenitorului rezervatar'' ....... ''Exista situatii in care testatorul lasa intregul sau patrimoniu in mainile unei persoane straine, iar membrii familiei se simt neindreptatiti. Acestia pot contesta testamentul, avand dreptul la o cota numita “rezerva succesorala” – partea din patrimoniul defunctului pe care rudele acestuia au dreptul sa o primeasca, impotriva vointei exprimate in testament.'' Si ultima intrebare ..... nepoata prin renuntarea data ce se intelege .......A renuntat doar in favoarea sorei ? Sau dupa decesul ei poate sa o mosteneasca ? Mama imi tot spune ca ea a renuntat la dreptul de ereditate si ca dand renuntare in favoarea ei chiar daca ea decedeaza tot nu o mosteneste caci a renuntat la dreptu de ereditate .In ce masura ma pune acest testament la adapost
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 22:47, 12 Mai 2023
Dacă tot ați citiți despre "moștenitorul rezervatar", v-a scăpat faptul ca acesta poate fi doar descendent, sot/sotie și părinți.
Nepoții de la frați/surori nu sunt rezervatari.
Apoi, renunțarea la o succesiune este pura și simpla. Nu "în favoarea".
Nepoata nu a renunțat în favoarea mătușii. Ci ca efect al renunțării ei și a matematicii ca 2-1= 1, a rămas mătușa unic moștenitor.
Bun , in concluzie avand in vedere ca mama mi-a facut testament prin care si-a exprimat vointa de-ami ramane mie toate bunurile ei mobile si imobile exista riscul ca nepoata ei sa atace testamentul invocand ca motiv : Eu sunt nepoata de sange pe cand persoana careia i sa facut testament este staina de familie drept pt care atac testamentul si cer faza cu mostenitorul rezervatar sau mai stiu eu ce ? Testamentul a fost facut la notar , autentificat , in depline acultati mintale etc

''Testamentul se poate ataca?

Exista situatii in care testatorul lasa intregul sau patrimoniu in mainile unei persoane straine, iar membrii familiei se simt neindreptatiti. Acestia pot contesta testamentul, avand dreptul la o cota numita “rezerva succesorala” – partea din patrimoniul defunctului pe care rudele acestuia au dreptul sa o primeasca, impotriva vointei exprimate in testament.

In acest caz, masa succesorala fi impartita in doua:

– cotitatea disponibila – mentionata prin testament;

– rezerva succesorala care va fi primita de catre mostenitorii rezervatari, care pot fi descendentii de orice grad ai defunctului (copiii, nepotii, stranepotii, sotul/sotia si parintii).

Este important de mentionat ca niciun mostenitor rezervatar nu poate fi exclus de la a primi o cota parte din patrimoniul defunctului!

Nu stiu ce sa mai inteleg , zice ca indiferent de gradu de rudenie mostenitorii rezervatari nu pot fi exclusi
Ultima modificare: Joi, 4 Mai 2023
unoarecare21, utilizator
Art.1093 Cod civil
"Reducţiunea liberalităţilor excesive poate fi cerută numai de către moştenitorii rezervatari, de succesorii lor, precum şi de către creditorii chirografari ai moştenitorilor rezervatari."

Art. 1087 Cod civil
"Sunt moştenitori rezervatari soţul supravieţuitor, descendenţii şi ascendenţii privilegiaţi ai defunctului."

Au fost 2 surori.
Sora 1- decedata, care are o fiica, care a renunțat la moștenirea bunicilor.
Sora 2- in viata, necasatorita, fara copii, care v-a lasat un testament dvs.
Dvs, legal nu ii sunteți nimic. Nu ați fost adoptat și nu ii purtați numele.
Așadar, Sora 2, nu are moștenitori rezervatari.
Cine sa va atace testamentul?
Ce treaba are nepoata de sora? Ce treaba au celelalte rude?
Nu știu care e sursa dvs pe care tot o redați, însă e din categoria Radio Șanț.

Pai sora doi are o fiica . Fiica sorei doi este nepoata surorii 1 deci e ruda cu sora ramasa in viata .Deci posibil sa invoce faza cu mosternitor rezervatar
Art. 1087 Cod civil
"Sunt moştenitori rezervatari soţul supravieţuitor, descendenţii şi ascendenţii privilegiaţi ai defunctului

Mai citiți o data articolul asta!
Nepoții de sora sunt moștenitori rezervatari?????

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

In caz de deces, cui revin bunurile mele? MC_COSTIN MC_COSTIN AS VREA SA STIU , IN CAZ CA EU SI SOTUL MEU MURIM, CUI REVIN BUNURILE NOASTRE? NEAVIND COPII, MA GANDESC CA PARINTILOR?SAU SOCRILOR? (vezi toată discuția)
Mătușa mea, necăsătorită și fără copii, mi-a făcut testament. poate fi atacat de frații ei sau de ceilalți nepoți? Viovascu Viovascu Sora mamei mele, necăsătorită, fără copii, și cu părinții decedați, vrea să imi lase mie apartamentul ei. Eu sunt nepoată după una dintre surori. ... (vezi toată discuția)
Mostenitori rezervatari ContSters392850 ContSters392850 Am citit aici: [b]danpopescu2011[/b] a scris: [quot] In calitate de frate nu sunteti mostenitor rezervatar asa ca, fratele dvs.putea sa testeze in favoarea ... (vezi toată discuția)