avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 567 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... testament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

testament

Apelez la bunavointa dvoastra cu urmatoarea intrebare: Se poate lasa prin testament partea de mostenire a unui imobil unei persoane din afara familiei (amanta, prieteni, etc) daca esti casatorit?

Multumesc,
Cel mai recent răspuns: ni_leta , utilizator 21:40, 19 Ianuarie 2010
Se poate , insa daca bunul lasat prin testament incalca rezerva suscesorala a mostenitorilor rezervatari, acestia pot ataca testamentul .
acestia vor dobandi in virtutea legii partea de mostenire corespunzatoare rezervei si numai de restul acesteia va dispune testatorul. Partea disponibila a bunurilor este acea parte care excede rezervei succesorale si de care defunctul poate dispune liber.
Prin urmare, daca defunctul are mostenitori rezervatari si daca a dispus de patrimoniul sau prin testament, masa succesorala se divide in 2 parti: rezerva succesorala, destinata a fi mostenita de mostenitorii rezervatari chiar si impotriva vointei liberale a defunctului si cotitatea disponibila in privinta careia vointa defunctului este suverana.
as vrea sa adaug ca persoana care doreste sa faca acest lucru are o problema medicala si anume, AVC - atac vascular cerebral. Iar eu consider ca doreste sa faca acest lucru deoarece nu mai este in deplinatatea faculatilor mintale. Pot ataca in justitie in situatia in care el lasa mosternirea avand aceasta grava problema medicala?
Actele juridice mortis causa( pentru cauza de moarte) , c m este testamentul, isi produc efectele dupa deschiderea succesiunii, adica dupa moartea testatorului. Abia atunci veti putea ataca testamentul.
solicitati instantei punerea sub interdictie a bolnavului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contractul (actul) de donatie poate fi contestat in tribunal? unait29 unait29 Buna ziua , Am si eu o problema la care nu gasesc raspuns.. Bunica mea are 2 copii ( unul este decedat) ,iar de la fiecare copil cate un nepot. Ea doreste sa ... (vezi toată discuția)
Cine poate ataca in instanta un testament? elenapopescu8 elenapopescu8 Buna ziua ,am si eu nevoie de sfatul dumneavoastra in urmatoarea problema: La tara am o vecina de 82 ani ,sotul i-a murit in ianurie iar ei nu au avut ... (vezi toată discuția)
Succesiune parinti cand exista testament ardeleanu-ion ardeleanu-ion as dori sa stiu ce procent mostenesc din un apartament al parintilor decedati amandoi ,am un singur frate dar tatal meu a facut un testamant prin care ii lasa ... (vezi toată discuția)