avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 584 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Speta - Anulare sau readucere in patrimoniu/plata ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Speta - Anulare sau readucere in patrimoniu/plata pretului

Bună ziua, stimaţi colegi şi forumişti împătimiţi.
Vă rog să mă ajutaţi cu un sfat privind o speţă complexă, după părerea mea.
Problema este următoarea:
În anul 2011, a fost încheiat un testament autentic prin care testatorul lasă ca moştenire unor soţi, un imobil apartament (garsonieră), "în semn de dragoste şi preţuire faţă de aceştia ..", ş.a.m.d.
În luna ianuarie 2013, testatorul decedează, iar cei doi soţi doresc să meargă la notar pentru acceptarea succesiunii.
Din păcate, la notar li se spune că nu au niciun drept asupra imobilului respectiv, întrucât există încheiat un contract de vânzare-cumpărare.
După efectuarea demersurilor la OCPI, am intrat în posesia unui contract de vânzare-cumpărare cu clauză de uzufruct viager, încheiat în 28.12.2012, între un nepot de soră cu defunctul şi soţia acestuia.
Doresc să ştiu care ar fi variantele pentru ca şi cei doi soţi pentru care s-a testat să primească imobilul respectiv ori preţul pentru care a fost vândut.
Să solicit anularea contractului de vânzare-cumpărare pentru lipsa întreţinerii, testatorul decedând, în mod convenabil în luna ianuarie 2013 ori să solicit la notar dezbaterea succesiunii şi readucerea în masa partajabilă a bunului testat?
Dacă puteţi să mă lămuriţi, v-aş fi recunoscător!

Vă mulţumesc anticipat pentru solicitudine!
Din pacate (parerea mea), contractul de vanzare cumparare incheiat de testator, are valoarea juridica de revocare tacita a testamentului / sau a legatului, dupa caz. Acest lucru, bineanteles, in situatia in care a fost facut mai intai testamentul (a se vedea data), iar apoi contractul de vanzare cumparare.Totusi, conteaza foarte mult vointa testatorului, de la momentul incheierii contractului de vanzare cumparare. Astfel, daca ati reusi sa dovediti o vointa contrara de a instraina bunul ce este si obiect al legatului, ati putea obtine si anularea acelui contract. Am sa mai citesc, am vazut mai demult intr-o carte o astfel de situatie, am sa revin cu amanunte.
Ultima modificare: Marți, 19 Martie 2013
LuchianSeb, utilizator
1. Vedeţi dacă sunt aplicabile prevederile art.2256 C.civil:

Art. 2.256. -
(1) Dispozițiile art. 2.243-2.247, art. 2.249, art. 2.251 alin. (1) și art. 2.252 se aplică în mod corespunzător și contractului de întreținere


raportate la art.2247:

Art. 2.247. - Nu produce, de asemenea, niciun efect contractul prin care s-a constituit cu titlu oneros o rentă pe durata vieții unei persoane care, la data încheierii contractului, suferea de o boală din cauza căreia a murit în interval de cel mult 30 de zile de la această dată

2. S-ar mai putea obţine desfiinţarea contractului de întreţinere pentru vicii de consimţămînt sau pentru lipsa discernămîntului.


Cele de mai sus trebuie evocate în faţa instanţei de judecată. Notarul nu se poate pronunţa.



Dacă actul de întreţinere va fi apreciat de instanţă ca fiind valid, atunci testamentul a fost revocat iar legatarii nu mai pot cere nimic.

eu altceva nu inteleg. Ati spus ca acel contract a fost facut intre nepot si sotie. Nu a fost si testatorul parte ? Daca nu, de ce nu ? Bunul era bun comun sau era bun propriu al testatorului ?
Rectific, ce am scris mai devreme. Contractul incheiat nu produce efecte de revocare asupra testamentului, deoarece prin uzufruct sunt instrainata esentialmente temporar doar posesia si folosinta. :)
Ca o solutie : Prin testament a fost transmisa doar nuda proprietate. Noul proprietar (nudul proprietar), ar putea sa instraineze (sa vanda) la randul sau nuda proprietate. :D
Ultima modificare: Marți, 19 Martie 2013
LuchianSeb, utilizator
Îmi cer scuze, poate nu m-am exprimat cum trebuie. Testamentul a fost încheiat de către defunct, cu nepotul de soră şi soţia acestuia din urmă.

Din păcate, Contractul a fost încheiat cu respectarea tuturor condiţiilor, respectiv ataşându-se certificat eliberat de INML, fiind prezent la încheierea acestuia şi un martor asistent. Ceea ce mă nedumereşte pe mine ar fi data începerii acestor demersuri (certificat INML 21.12.2012, Contractul de v-c 28.12.2012) şi decesul survenit pe 10.01.2013.

Nu ştiu în ce măsură aş putea solicita anularea Contractului pe o eventuală lipsă de întreţinere din partea nudului proprietar, invocând ca fiind principalul motiv pentru care a survenit decesul.

Vă mulţumesc tuturor pentru sfaturile juridice pertinente!

Alte discuții în legătură

Testament/contract vanzare cumparare/donatie? claudia_petre claudia_petre Buna ziua. Ingrijesc o femeie in varsta care doreste sa imi lase locuinta. Mentionez ca are nepoti din partea surorii. Va rog sa imi spuneti ce act trebuie ... (vezi toată discuția)
Revocare testament ARISTITA MARCU ARISTITA MARCU Buna seara! am nevoie de niste lamuriri in aceasta problema 1.batran -sotie si fiica decedate-succesiune facuta 2.unicii mostenitori-3 nepoti din partea ... (vezi toată discuția)
Antecontract de vanzare-cumparare, imputernicire evadne24 evadne24 Promitentul-vânzător A incheie cu promitentul-cumpărător B un antecontract de vanzare-cumparare a unui teren, in baza unei imputerniciri date de catre C, ... (vezi toată discuția)