Promitentul-vânzător A incheie cu promitentul-cumpărător B un antecontract de vanzare-cumparare a unui teren, in baza unei imputerniciri date de catre C, lui A. Daca C moare inainte de semnarea actului final translativ de proprietate, A mai beneficieaza de imputernirea data si se poate ocupa in continuare de incheierea contractului de vanzare cumparare dintre el si B?
ART. 1552 Mandatul se stinge :
1. prin revocarea mandatarului ;
2. prin renuntarea mandatarului la mandat ;
3. prin moartea, interdictia, insolvabilitatea si falimentul ori a mandantului ori a mandatarului (C. civ. 988, 1514, 1539, 1553 si urm. ; C. civ. fr. 2003).
Daca mandatarul este succesorul mandantului, acesta este tinut sa continue actele incepute in timpul mandatului, dar in calitate de succesor.
Daca nu este succesor, mandatul inceteaza, obligatia de incheiere a contractului revenind succesorilor mandantului.
Buna seara... Aceeasi speta, adaugand cateva detalii... Daca ma poate lamuri cineva....
"Promitentul-vânzător A incheie cu promitentul-cumpărător B un antecontract de vanzare-cumparare a unui teren, in baza unei imputerniciri date de catre C, lui A. Daca C moare inainte de semnarea actului final translativ de proprietate, A mai beneficieaza de imputernirea data si se poate ocupa in continuare de incheierea contractului de vanzare cumparare dintre el si B?"
Deci....
Daca mandatarul este succesorul mandantului, acesta este tinut sa continue actele incepute in timpul mandatului, dar in calitate de succesor. Dar daca acesta, mandatarul, este legatar universal, fiind nepot de sora, iar pesoana decedata neavand mostenitori rezervatari, tastamentul poate fi atacat de catre alti mostenitori legali, de catre alte per5soane care ar putea fi interesate?
Obligatia promitentului se transmite numai prin mostenire. Daca A este nepot de sora si este legatar universal acesta are obligatia de a incheia contractul de vanzare cumparare pentru ca preia atat activul cat si pasivul mostenirii. Fiind legatar universal, neavand mostenitori rezervatari, daca testamanetul este autentic nu se mai citeaza si ceilalalti succesibili, nefiind rezervatari, deci am exclus sii sotul supravietuitor. Cine mai poate avea drept de mostenire?? fratii defunctului..daca exista. altcineva nu! Pentru ca nepotul de frate exclude pe altcineva in afar ade fratii defunctului. Acestia pot ataca testamentul ca nefiinf conform vointei testatorului sau fiind olograf sa nu recunoasca scrisul si semnatura acestuia, insa sarcina probei le incumba. Destul de greu!