printr-o procura incheiata in luna martie 2008 sunt imputernicit sa vand dreptul de proprietate a unui teren. In aceeasi procura este mentionat si faptul ca mandantul a primit pretul integral al terenului. In luna noiembrie 2008 mandantul a decedat. In anul 2011, in calitate de mandatara am incheiat un antecontract de vanzare-cumparare prin care ma oblig (ca mandatar) sa perfectez actele de vanzare-cumparare primind totodata si pretul integral pentru teren. Ce fel de actiune pot formula la instant pentru a obtine o hotarare care sa tina loc de act de vanzare-cumparare???
Mandatul a cam încetat la data decesului mandantului.
Pe de altă parte, de la cine a primit mandantul preţul despre care vorbiţi?
Apoi, pe cine vreţi să chemaţi în judecată? Presupun că pe promitenţii cumpărători, lucru pe care nu-l puteţi face din două motive.
Primul ar fi acela că acţiunea este pusă la îndemîna promitenţilor cumpărători, nu a promitenţilor vînzători.
Al doilea ar fi acela că nu puteţi chema în judecată în numele mandantului, în primul rînd pentru că acesta nu poate avea capacitate procesuală (mort fiind) iar în al doilea rînd deoarece, chiar dacă ar fi în viaţă, aţi avea nevoie de un mandat expres din partea lui pentru exerciţiul dreptului de chemare în judecată.
Pe lîngă faptul că, aşa cum se spune, încurcate sunt căile domnului, avem parcă predestinaţia de a le încîlci şi mai mult.
In procura este mentionat faptul ca mandantul a primit pretul integral dar nu se precizeaza de la cine. De asemenea, se mentioneaza faptul ca in eventualitatea in care cumparatorii vor achita pretul vanzarii cu credit la CEC mandatarul este imputernicit sa-l reprezinte in tot ce presupune aceasta operatiune.
Înţeleg că aţi încheiat promisiunea de vînzare-cumpărare folosindu-vă de o procură ale cărei efecte au încetat la moartea mandantului. Moştenitorii nu au obligaţia de a respecta actul încheiat de dumneavoastră.
Pe de altă parte, nu aveţi calitatea de a cere instanţei o hotărîre care să ţină loc de contract, această acţiune putînd fi promovată doar de către promitenţii cumpărători împotriva moştenitorilor (sub rezerva admisibilităţii ei, ţinînd seama că actul care li se opune a fost încheiat de o persoană fără mandat). Or, dumneavoastră nu aveţi calitatea de reprezentant al promitenţilor cumpărători, pentru a promova în numele lor această acţiune.
Mai mult, promitenţii cumpărători vor putea să vă urmărească pentru restituirea preţului pe care l-aţi încasat. Aţi putea fi urmărit şi pentru înşelăciune, dacă le-aţi ascuns promitenţilor cumpărători decesul mandantului.
Nici faptul că aţi plătit mandantului preţul nu vă conferă vreo calitate aparte. Dacă aţi fi dorit un mandat pentru a putea să vă vindeţi imobilul (acţionînd atît ca reprezentant al vînzătorului, cît şi în calitate de cumpărător), procura ar fi trebuit să conţină explicit preţul imobilului, şi nu doar menţiunea primirii unui preţ necuantificat. Dacă în temeiul unei astfel de procuri aţi fi încheiat o promisiune de vînzare-cumpărare cu propria dumneavoastră persoană, aţi fi putut chema în judecată moştenitorii. În lipsa unui astfel de act, nu aveţi calitatea de promitent cumpărător şi nici accesul la o acţiune împotriva moştenitorilor.
În opinia mea, ceea ce este la îndemîna dumneavoastră este o acţiune pentru restituirea sumelor pe care le-aţi achitat defunctei (mandantul dumneavoastră), sub rezerva împlinirii termenului de prescripţie.
Pentru mai multă siguranţă, luaţi toate actele şi discutaţi la modul concret cu un avocat.
in procura este trecut pretul pe care l-am platit mandantului. nu am procedat la perfectarea actelor de vanzare-cumparare intrucat terenul respectiv nu era intabulat, de aceea s-a facut antecontract de vanzare urmand ca imediat ce vom finalize procedura de intabulare sa perfectam actul de vc.
Abuz in serviciu?
floor
Care este parerea voastra, poate fi calificat drept abuz in servicu?
Speta este urmatoarea:
-In baza unor mandate de vanzare clasice, fara mentiunea vreunor ... (vezi toată discuția)