Buna seara!
am nevoie de niste lamuriri in aceasta problema
1.batran -sotie si fiica decedate-succesiune facuta
2.unicii mostenitori-3 nepoti din partea surorii decedate deasemeni
-s-a facut un testament ptr nepoti dar s-a revocat , anulat , in momentul cand a intervenit un alt testament ptr o alta persoana care nu facea parte din familie fara clauze speciale-decat specificat foarte scurt sa aiba grija de batran ( mentionez ca si primul testament si al doilea intocmite asemanator-insa nu la acelasi birou notarial)
-in momentul de fata acest batran este ajutat de o alta persoana cu suflet care a luat legatura cu toti cei mentionati mai sus , sa verifice de ce nu este ingrijit si care au fost cauzele care au dus la anularea unui testament
-este cert ca toata lumea a vrut sa puna mana pe mostenire si l-au lasat in plata domnului
-batranul, doreste acum sa-i lase persoanei cu suflet tot ce are in schimbul ajutorului acordat-3 mese pe zi-curatenie-medic-si tot ce are nevoie!
-ce act legal se poate face ca sa nu fie atacat dupa deces-daca se poate anunta asistenta sociala sa fie monitorizat acest batran pe perioada vietii
-mentionez ca batranul nu doreste sa lase nimic nepotilor care sunt mostenitori-chiar daca persoana care il ingrijeste acum a luat legatura cu nepotii ,au ajuns la o intelegere ca , cheltuielile cat si mostenirea sa fie impartite 3-1-insa batranul nu vrea sa auda de asa ceva!
-mai mentionez ca batranului i-au fost sustrase toate actele -act casa-buletin-etc
multumesc!
Ar putea intocmi un contract de vanzare cumparare. Testamentul in favoarea acestei terte persoane care il ingrijeste este revocabil in limita rezervei succesorale care ar reveni nepotilor. Va trebui insa sa faca rost de actele necesare pentru a putea vinde (acte de proprietate, documentatie cadastrala, acte de identitate).
Rezervatari in conditiile in care nepotii sunt ai fiicei predecedate. Daca sunt copiii sorei batranului atunci nu sunt rezervatari si atunci se poate face si un alt testament care sa-l revoce pe al doilea.
Testamentul este un act eminamente revocabil oricand in timpul vietii testatorului.
Avand in vedere ca nepotii de sora nu sunt mostenitori rezervatari, ei nu vor putea sa conteste un testament autentic.
Testamentul autentic este cel mai recomandat pentru ca este greu de contestat.
Testatorul poate numi prin testament un executor testamentar care va avea grija ca dispozitiile testamentare sa fie respectate.
Nepotii de sora, intr-adevar, nu sunt mostenitori care sa aiba dreptul la rezerva succesorala (ci doar copii sau nepotii descendenti directi).
Asta inseamna ca poate lasa mostenire toata averea cui vrea iar nepotii nu pot sa o atace pe motiv de depasire a cotitatii disponibile.
Se recomanda, intr-adevar, testament autentic la notar.
Recomand sa faceti un testament mai complex, in care testatorul sa explice de ce lasa mostenirea persoanei in cauza, de ce intelege sa revoce testamentele anterioare, etc.
In cazul unei actiuni in anulare, toate aceste detalii vor fi extrem de utile.
Indiferent pentru ce act veti opta (testament, donatie, vanzare-cumparare, contract de intretinere sau contract de renta viagera), va recomand ca batranul sa fie supus si unei expertize medico-legale psihiatrice, pentru ca ulterior decesului acestuia nepotii sau beneficiara actuala a testamentului (despre care inteleg ca inca nu a fost revocat) sa nu poata invoca lipsa de discernamant la intocmirea actului.
Se poate lua un certificat de la sectia boli nervoase (sau medicul de familie) de unde apartine din care sa rezulte ca nu este in evidenta cu boli nervoase.
Expertizele psihiatrice medicolegale se fac cu internare 3 zile, teste, supraveghere... etc. Nu e simplu.