avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 266 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Testament pentru nepoti
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Testament pentru nepoti

Buna ziua! Am si eu o mare nelamurire: soacra mea a avut o matusa de gradul 3 de care a avut grija si care i-a lasat prin testament mai multe imobile dupa cum urmeaza: 2 jumatati de apartament (celelalte jumatati fiind pe numele batranului, care inca este in viata) si din al 3-lea apartament un sfert, celalalt sfert lasandu-l altui nepot care are acelasi grad de rudenie ca si soacra mea, sotului dumneaei i-a lasat partea ei dintr-o garsoniera iar unei nepoate a batranului i-a lasat partea ei din alt apartament, nu au avut copii, nu au parinti. Batranul vrea acum sa ceara partea care i se cuvine prin lege... desi soacra mea a avut grija si de el, nu-i convine ca matusa i-a lasat soacrei mele cele 2 jumatati si sfertul acela prin testament. Toate apartamentele erau pe numele amandurora si de aceea batrana a lasat jumatati si sferturi... intrebarea este: cat ii revine fiecaruia daca batranul vrea mai mult decat i-a lasat? Cat va mai primi soacra mea? Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: nerama , utilizator 08:09, 19 Decembrie 2013
nerama a scris:
[...] cat ii revine fiecaruia daca batranul vrea mai mult decat i-a lasat? [...]


Pai cat i-a lasat?

i-a lasat jumatatea ei de garsoniera
Nu se poate raspunde la intrebarea dvs. pe baza datelor pe care le-ati prezentat.

Pare ca s-ar fi incalcat rezerva succesorala a sotului supravietuitor.
Adica ... "ochiometric" mi se pare (dupa ce am numarat vreo 4 jumatati de ap. vs. o jumatate de garsoniera). Dar ..ochimetria :) nu-i unitate de masura omologata.

Sunt necesare VALORILE bunurilor succesorale pentru a putea calcula rezerva.

Rezerva este jumatate din cota succesorala care i s-ar fi cuvenit sotului supravietuitor ca mostenitor legal (daca nu ar fi exitat testamentele)

Cota succesorala a sotului supravietuitor in concurs cu colateralii privilegiati ai defunctei (= frati/surori/nepoti de frate/sora) este de jumatate din averea defunctei.

Deci rezerva sotului supravietuitor in acest caz este de un sfert din tot ceea ce ar fi lasat defuncta daca nu ar fi exitat testamentele. (ce ar fi lasat? ... rog sa observati ca si aici avem acele jumatati despre care vorbeati mai sus...)

Daca in urma acestor calcule rezulta incalcarea rezervei atunci legatele se reduc toate deodata si proportional (nu numai cel al soacrei).

E cumva ...curata matematica, cu conditia sa intelegeti "formulele". (iar mai simplu de atat mi-e cam ... dificil de explicat)
Ultima modificare: Marți, 17 Decembrie 2013
romascanu, moderator
Va multumesc frumos pentru raspuns!
Sper ca nu am gresit cu gradele de rudenie, sau probabil ca da.... si atunci poate imi puteti spune daca e la fel... defuncta a fost verisoara primara cu mama soacrei mele care este decedata si ea (mama soacrei). In acest caz se calculeaza la fel (tinand cont ca testamentul exista si e valabil)?
Ultima modificare: Marți, 17 Decembrie 2013
nerama, utilizator
Beneficiarul testamentului poate sa fie sau sa nu fie ruda cu testatorul. Poate sa fie doar un prieten. Si e treaba mortului de ce i-a lasat testament. Nu are importanta pentru calculul rezervei.

Pentru a calcula rezerva (lasata de lege) sotului supravietuitor trebuie sa stim care sunt acele RUDE ale defunctei care ar fi cules mostenirea legala alaturi de sotul supravietuitor daca n-ar fi exisat testamentul. Fiindca rezerva este jumatate din cota succesorala (legala) care i s-ar fi cuvenit mostenitorului rezervatar IN LIPSA testamentului. Iar cota sotului supravietuitor variaza in functie de clasa de mostenitori cu care vine in concurs. (si chiar in functie de gradul de rudenie al mostenitorilor din clasa a II-a - clasa parintilor si/sau fratilor/surorilor defuntului).

Cand imi spuneti ca moarta era "matusa de gradul 3" cu soacra dvs., atunci nepotul despre care ati povestit mai sus ca "are acelasi grad ca si soacra" imi apare ca nepot de frate/sora cu defuncta. (si in consecinta v-am dat mai sus cota sotului supravietuitor in concurs cu nepotii de frate/ sora = jumatate din mostenire)

Dar daca imi mutati soacra cu ... doua grade mai la vale (fiica verisoarei primare = ruda de gradul cinci), nu 3) atunci ... lamuriti-ma daca "nepotul" de mai sus ...ramane sau nu nepot ori devine si el tot fiu de var primar. Caci nu poate fi SI nepot cu moarta SI de-acelasi (nou) grad cu soacra dvs. E ori...ori...


Cota sotului supravietuitor in concurs cu neportii de frate/sora = jumatate din mostenire.
Cota sotului supravietuitor in concurs cu verii primari = o treime din mostenire

Daca NU exista veri primari in viata, atunci sotul supravietuitor culege INTREAGA mostenire (fiindca fiii/fiicele verilor primari sunt rude de gradul cinci, iar mostenirea legala in linie colaterala este admisa pana la gradul patru inclusiv).

Si, dupa cum spuneam mai sus, rezerva este JUMATATE din cota.
Asta inseamna ca rezerva poate fi jumatate din jumatate SAU jumatate dintr-o treime SAU jumatate din intreg (dupa caz/ dupa distinctiie de mai sus).
Ultima modificare: Joi, 19 Decembrie 2013
romascanu, moderator

Alte discuții în legătură

Succesiune mirela_ila mirela_ila A, UN PRIETEN A FOST CASATORIT 25 DE ANI CU ACTE IN REGULA, NU A AVUT COPII, IN URMA SOTIEI A RAMAS CU UN APARTAMENT SI CEVA TEREN , ACUM VREA SA FACA ... (vezi toată discuția)
Regim matrimonial moștenirea bunurilor bună ziua vă rog tare mult să mă ajutați ... 13Alin13 13Alin13 Moștenirea bunurilor Bună ziua vă rog tare mult să mă ajutați cu informație . Sunt căsătorită , iar după căsătorie am încheiat cu soțul o ... (vezi toată discuția)
Succesiune decedat fara copii locuinta cu intrare comuna cozzmyn86 cozzmyn86 Buna ziua, Soaca mea a locuit in aceeasi curte cu o batrana care a decedat. Ea a avut grija de batrana pana a decedat(nu are copii). Sotul batranei a ... (vezi toată discuția)