avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 819 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune

A, UN PRIETEN
A FOST CASATORIT 25 DE ANI CU ACTE IN REGULA, NU A AVUT COPII, IN URMA SOTIEI A RAMAS CU UN APARTAMENT SI CEVA TEREN , ACUM VREA SA FACA SUCCESIUNEA DAR ESTE IMPIEDICAT DE RUDELE DE GRADUL II ALE SOTIEI CARE VOR CATE UN SFERT DIN VINZAREA APARTAMENTULUI.
MENTIONEZ CA APARTAMENTUL ERA PE NUMELE SOTIEI
VREAU SA STIU DACA DUPA DECES RUDELE DE GRADUL II AU DREPTUL SA CEARA SI EI DIN PROPRIETATILE RAPOSATEI.
CIND SPUN RUDE ,VREAU SA SPUN CA SUNT VERI DE GRADUL II
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 09:04, 22 Mai 2008
Sotul supravetuitor are un drept de abitatie asupra casei de locuit, cu conditia sa nu mai detina o alta locuinta.
cat despre verii de gradul II, nu e prea clar, ultima clasa care vine la mostenire in concurs cu sotul supravetuitor sunt verii primari de gradul IV, reveniti cu lamuriri suplimentare:cine sunt pretinsii mostenitori??
mirela_ila a scris:

VREAU SA SPUN CA SUNT VERI DE GRADUL II


1. Va rog sa nu mai scrieti cu litere mari
2. Rude de gradul II si "veri de gradul II" nu sunt totuna.

Incercati ca ne povestiti mai exact (altminteri iese un soi de cuscru' de cumatru' vitreg din care nu vom pricepe nimic.)

Rudele de gradul II sunt fratii si surorile sotiei din poveste (daca are)
Verii primari sunt copiii unchiului sau ai matusii. Si cu ei s-a terminat vocatia la mostenire in linie colaterala.
Verii de gradul II nu mai incap in povestea despre succesiune.
E limpede ca, daca sotia decedata are: mama, tata, frate/sora sau unchi, matusa, veri primari, ba chiar si bunci (daca nu mai are parinti)... sotul nu va mosteni integral ci va mosteni intr-o anumita cota care difera dupa clasele de mostenitori cu care vine in concurs.
Ultima modificare: Joi, 22 Mai 2008
romascanu, moderator
Soţul supravieţuitor vine în concurs cu toate cele patru clase de moştenitori legali, având şi dreptul la rezerva succesorală precum şi unele drepturi specifice.
Cum copii nu există, mai rămân cei din clasa a II-a, adică părinţii defunctei, din căsătorie, din afara căsătoriei sau din adopţie, pe de o parte iar pe de altă parte fraţii şi surorile defunctei precum şi descendenţii din fraţi şi surori până la gradul IV inclusiv. Dacă nu există nici din această clasă moştenitori, atunci au vocaţie succesorală cei din clasa a III-a de moştenitori: bunicii, străbunicii acesteia la infinit. Dacă nu există nici din această clasă moştenitori, atunci au vocaţie succesorală cei din clasa a IV-a de moştenitori, care potrivit art. 675 Cod civil sunt: unchii, mătuşile, verii primari şi fraţii şi surorile bunicilor defunctei care pot veni la succesiune numai în lipsa unor moştenitori din primele trei clase de moştenitori.
Dacă nu există rude din clasa I de moştenitori sau acestea nu vor sau nu pot primi moştenirea, legiuitorul cheamă la moştenire rudele din clasa II-a de moştenitori. Regula se aplică la fel şi pentru rudele din clasa a II-a de moştenitori, şi apoi din clasa a III-a. Moştenitorii din clasa I îi înlătură de la moştenire pe cei din clasa a II-a, moştenitorii din clasa a II-a îi înlătură de la moştenire pe cei din clasa a III-a .....
Dacă rudele de care vorbiţi nu se încadrează în clasa a IV-a de moştenitori sau se încadrează dar există rude din clasa a II-a sau a III-a de moştenitori, ei nu au nici un drept de moştenire asupra averii succesorale lăsate de soţia decedată. ;)
Dacă rudele de care vorbiţi se încadrează în clasa a IV-a de moştenitori şi nu există rude din clasa a II-a sau a III-a de moştenitori, soţul supravieţuitor va veni la moştenire în concurs cu aceştia, soţul supravieţuitor având o cotă de 3/4 din moştenire, indiferent de numărul celor care compun aceste clase de moştenitori.;)
Ultima modificare: Joi, 22 Mai 2008
Corina Capotã, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

grupe de mostenitori negut negut Cite grupe sunt de mostenitori si in ce ordine vin la mostenire aceste grupe? multumesc de lamuriri (vezi toată discuția)
La dezbaterea unei succesiuni la decesul unuia din soti ce rude ... stefangero stefangero La dezbaterea unei succesiuni la decesul unuia din soti ce rude au drepturi succesorale si cum se numesc concret rudele din ultimul grad admis de lege? (vezi toată discuția)
Mostenire costelino18 costelino18 [b]femeie ramasa singura. sotul decedat. nu are copii. intrebare : Sunt si alti mostenitori in afara sotiei?[/b] (vezi toată discuția)