avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 215 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Despre inscrisurile sub semnatura privata
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Despre inscrisurile sub semnatura privata

Buna ziua, va scriu in legatura cu o problema legata de vanzarea unui teren cu chitanta de mana.

Datele problemei sunt urmatoarele: X vinde unei rude Y(matusa, unchi) un teren, in urma cu 4-5 ani, in baza unei chitante de mana. X, la momentul efectuarii vanzarii, avea o situatie deplorabila, neavand casa din cauza unui accident.

De atunci si pana acum X, a fost numai in datorii si probleme neavand suficienta putere financiara sa-si angajeze avocat pentru a recupera cumva terenul. De asemenea, Y a beneficiat de anumite dividente legate de acel teren, dar pentru a le putea ridica a fost obligat sa plateasca si impozitul aferent.

Intrebarea mea: cum poate X sa recupereze terenul de la Y. Am inteles de la cineva ca ar fi doua metode: una prin trimiterea sumei de bani primite pe teren, prin executor judecatoresc. Iar a doua printr-un viciu de consimtamant , pentru ca la momentul vanzarii, X a dorit ca aceasta tranzactie sa fie doar temporara. Mentionez ca Y nici macar pana acum nu a dorit sa faca actele la notariat, dar acum respinge cu desavarsire ideea de a da ceda terenul inapoi lui X.

Sper ca m-am facut cat de cat inteles. Va rog mult sa-mi raspundeti.
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 15:52, 16 Octombrie 2008
Ideea este ca din cele relatate raportul juridic real nu este o vanzare cumparare a terenului ci de fapt un imprumut a unei sume de bani de catre x lui y, acesta din urma dorind o garantie a restituirii capitalului imprumutat.
Intentia celor doi nu este da a vinde si de a cumpara actul incheiat intre ei sub semnatura privata nu releva realitatea
Procedural fireste ca acest inscris sub semnatura privata nu poate produce efecte juridice, conform art2 din legea 247/2005 instrainarea unui teren este obligatoriu imbracata in forma autentica. Acest inscris sub semnatura privata valoreaza numai antecontract iar mai departe este reala varianta ca prin actiune in instanta sa se constate intervenita vanzarea cumpararea sau din contra sa se constate ca raportul juridic real este diferit
De fapt cred ca trebuie lamurita si problema sumei de bani date de y lui x la acea data cu titlu de pret al cumpararii bunului imobil.
Dar dupa cum descrii situatia imi suna a vanzare cumparare cu pact de rascumparare care este interzisa expres de lege
Potrivit unor opinii exprimate în doctrină, odată cu abrogarea legii privind camăta a fost abrogată şi interdicţia pactului de răscumpărare. Asta doar ca o chestiune teoretică.

Chitanţa de mînă invocată mai sus nu este un act apt să transmită dreptul de proprietate, aşa cum corect a subliniat ama.. Poate fi o promisiune sinalagmatică de vînzare-cumpărare. Depinde de conţinut.

Fiind un contract, promisiunea nu poate fi desfăcută prin voinţa doar a uneia dintre părţi decît dacă este expres prevăzut în cuprinsul contractului. În schimb, ar putea fi desfiinţat prin instanţă dacă au trecut mai mult de trei ani de la data stabilită de părţi pentru încheierea unui contract autentic privind terenul şi dacă respectivul teren se află în continuare în stăpînirea celui care a promis vînzarea. În acest caz, dreptul promitentului de a cere încheierea actului autentic de v/c s-a prescris.

Totul depinde de conţinutul acelei chitanţe de mînă şi de ce poate dovedi promitentul în legătură cu intenţia reală a părţilor din act.

Liviu S.Bordaş
Am inteles. In aceal hartie facuta de mana, scrie ceva de genul: "vand terenul Z lui Y, contra sumei de bani A. Undeva in act se specifica si de acele dividente. Mentionez ca de 4-5 ani de zile Y, a ridicat dividentele pe acel pamant, dar tot Y a platit si impozitul. Problema se pune ca Y a profitat de X din cauza situatiei, de aceea nici nu s-au facut actele sub forma autentica. Asa cum spuneati mai sus......daca actul nu este ad vadilitatem.....pot contesta eu, ca reprezentant al lui X, acea chitanta de mana si sa cer nulitatea absoluta?

p.s.: Si de asemenea, sa-i restituti banii primiti pe pamant prin executor judecatoresc?

someone00 a scris:

Am inteles. In aceal hartie facuta de mana, scrie ceva de genul: "vand terenul Z lui Y, contra sumei de bani A. Undeva in act se specifica si de acele dividente. Mentionez ca de 4-5 ani de zile Y, a ridicat dividentele pe acel pamant, dar tot Y a platit si impozitul. Problema se pune ca Y a profitat de X din cauza situatiei, de aceea nici nu s-au facut actele sub forma autentica. Asa cum spuneati mai sus......daca actul nu este ad vadilitatem.....pot contesta eu, ca reprezentant al lui X, acea chitanta de mana si sa cer nulitatea absoluta?

p.s.: Si de asemenea, sa-i restituti banii primiti pe pamant prin executor judecatoresc?

V-am spus mai sus: în principiu, nu. Doar dacă în cuprinsul contractului există o clauză de dezicere puteţi desface contractul prin simpla dumneavoastră voinţă. Contract care nu este lovit de nulitate absolută, fiind doar o promisiune pentru care nu se cere forma autentică pentru a fi validă.

Luaţi actul în mînă şi mergeţi la un avocat. Fără a vedea actul în întregimea lui, nu putem decît să emitem ipoteze şi să găsim soluţii juridice la acele ipoteze, nu la situaţia de drept şi de fapt aşa cum este ea în realitate.

Liviu S.Bordaş

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Chitanta de mana silviucp silviucp buna ziua !Am si eu o intrebare:daca bunicii au vandut casa si terenul cu chitanta de mana semnata de ambii bunici iar intre timp bunicul a decedat,noi nepotii ... (vezi toată discuția)
Anularea promisiuni de vanzare mirela andrada mirela andrada cum se poate anula o promisiune de vinzare sub semnatura privata la terenuri cu legea 18/1991 care au o interdictie de vanzare pe 10 ani (vezi toată discuția)
Puterea actului de mana uditza uditza Am o locuinta de vanzare si potentialul cumparator va primi banii de la banca peste minim o luna. Nu are bani de avans pentru a face un antecontract de ... (vezi toată discuția)