avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 533 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... chitanta de mana
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

chitanta de mana

buna ziua !Am si eu o intrebare:daca bunicii au vandut casa si terenul cu chitanta de mana semnata de ambii bunici iar intre timp bunicul a decedat,noi nepotii bunicilor ca drept mostenitori in urma decesului tatalui nostru (fiului lor) ce drept mai putem avea asupra mostenirii daca exista doar acea chitanta de mana si nu un act autentic ?
Multumesc !
Ultima modificare: Miercuri, 22 Octombrie 2008
silviucp, utilizator
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 21:43, 23 Octombrie 2008
depinde... cine a platit impozitul, pe numele cui este rolul... sunt multe aspecte ce trebuiesc studiate.
nu stiu daca puteti scapa asa usor...dar puteti incerca.

av. vasilescu
Chitanţa de mînă este, presupun, un antecontract. În calitate de moştenitori, aveţi, faţă de promitentul cumpărător, exact aceleaşi obligaţii pe care le-ar fi avut bunicul dacă ar fi fost în viaţă. În măsura în care dreptul de acţiune al promitentului cumpărător nu s-a prescris, trebuie să respectaţi obligaţiile asumate de bunic. Apărările pe care el le-ar fi putut exercita sunt şi la îndemîna moştenitorilor.

Dacă bunul vîndut este un teren cu casă, el face parte din masa succesorală transmisă de la bunic la tată şi apoi către dumneavoastră prin moartea tatălui. La cererea cumpărătorului din chitanţa de mînă, veţi fi obligaţi să-i vindeţi bunul, respectiv să încheiaţi actul autentic.

Dacă e vorba numai despre construcţie, iar la data semnării chitanţei de mînă actele de înstrăinare a construcţiiilor erau valabile sub semnătură privată, atunci chitanţa de mînă este un veritabil contract de vînzare-cumpărare prin care bunul a ieşit din patrimoniul bunicului la data încheierii actului, el nemaifăcînd parte din masa succesorală.

Liviu S.Bordaş
imi puteti spune care este termenul de prescriptie in cazul vanzarii unui teren cu casa prin chitanta de mana (semnatura privata) ?
bunicii mei au vandut un teren cu casa prin chitanta de mana in anul 2002 iar acum in 2008 apar cumparatorii cu aceasta chitanta de mana.Mai este valabila ?
Dacă promitenţii cumpărători au stăpînit în fapt acea casă, dreptul lor nu s-a prescris. Aşa fiind, dacă bunicii (sau moştenitorii lor) refuză încheierea actului notarial, cumpărătorii se pot adresa instanţei.

Liviu S.Bordaş

Ultima modificare: Joi, 23 Octombrie 2008
themis, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Despre inscrisurile sub semnatura privata someone00 someone00 Buna ziua, va scriu in legatura cu o problema legata de vanzarea unui teren cu chitanta de mana. Datele problemei sunt urmatoarele: X vinde unei rude ... (vezi toată discuția)
Poate sa aiba cistig de cauza in defavoarea mea? atomol atomol Inanul 2000 am cumparat o proprietate un teren intravilan de 1800  m cu acte in regula adica  contract de vinzare cumparare prin notariat intabulare cadastru ... (vezi toată discuția)
Casa vandut cu un act scris de mana bela1 bela1 Buna ziua! Problema e urmatorul: Bunica a vandut o casa cu un contract scrisa de mana, cu martori, fara sa fie autentificat de un notar. Bunica in timp a ... (vezi toată discuția)