Inanul 2000 am cumparat o proprietate un teren intravilan de 1800 m cu acte in regula adica contract de vinzare cumparare prin notariat intabulare cadastru carte funciara . Dupa citeva luni de la data cumpararii am aflat ca parintii fostului proprietar de la care am cumparat eu au facut o chitanta de mana sau cum se spune -inscris sub semnatura privata- cu vecinul acestei proprietati .Acest lucru s-a intimplat cu mult timp inainte -in anul 1991-iar in 1992 au decedat ambii parinti ai celui de la care am cumparat ulterior el mostenind terenul si apoi vinzindu-mi-l mie .Acum vecinul acesta cu chitanta de mana il da in judecata pe cel care mi-a vindut terenul [pe mostenitor]si solicita proprietatea pe care eu o detin cu acte in regula .Eu sunt parte la proces ca intervenient.Poate sa -i dea cistig de cauza instanta de judecata ?eu stiu ca o chitanta de mina are o valabilitate de 3 ani .El invoca faptul ca au decedat ambii la scurt timp dupa ce au facut chitanta .Mostenitorul poate fi obigat acum sa-i dea ceva vecinului cu chitanta ?si ce sa-i dea cind terenul este deja vindut catre mine .Pot sa pierd eu aceasta proprietate cumparata cuacte in regula fiind deci cumparator de buna credinta?Multumesc pentru eventuale raspunsuri !
Chitanţa de mînă are valoarea unui antecontract de v/c. Ea nu poate transmite dreptul de proprietate, ci poate doar să fie temeiul unei acţiuni în prestaţie tabulară, dar numai atîta timp cît nu a intervenit prescripţia extinctivă şi numai dacă imobilul se mai află în patrimoniul promitentului vînzător.
În cazul dumneavoastră, dacă promitentul cumpărător nu a fost lăsat în posesia terenului, dreptul lui de a obţine o hotărîre judecătorească s-a prescris.
Chiar dacă nu ar fi aşa, el nu mai poate cere instanţei să pronunţe o hotărîre prin care să oblige moştenitorul promitenţilor vînzători să-i vîndă terenul, deoarece terenul a ieşit din patrimoniul acestuia. Ar trebui să dovedească reaua dumneavoastră credinţă la încheierea contractului de v/c, adică să facă dovada că aţi cunoscut existenţa antecontractului şi că aţi cumpărat, totuşi, fraudîndu-i interesele.
E foarte important cine stapaneste terenul, dv. sau vecinul cu chitanta...
Liviu, se poate interpreta ca miroase a frauda cand cumperi un teren care nu e liber, e ocupat de altul... Depinde si de hartii, de avocati... evident. Dar tu ai cumpara un teren ocupat?
Terenul este stapinit de mine din anul 2000 data cind l-am cumparat am platit an de an impozitul era viran l-am imprejmuit cu gard de beton am bagat apa curenta canalizare curent electric si am construit un garaj auto acum urmeaza sa construiesc casa dar m-a cam descurajat putin procesul asta ....Comentariul avlil e cam tendentios de parca eu l-as fi luat cu japca dar asta e suntem oameni si interpretam fiecare cum vrem .....X-(
Chitanta de mana
silviucp
buna ziua !Am si eu o intrebare:daca bunicii au vandut casa si terenul cu chitanta de mana semnata de ambii bunici iar intre timp bunicul a decedat,noi nepotii ... (vezi toată discuția)
Probleme
atomol
In 1999 am cumparat un teren cu act de vanzare -cumparare carte funciara nr.cadastru intabulare deci toate actele in regula ,vinzatorul fiind mostenitor al ... (vezi toată discuția)