avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 891 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Puterea actului de mana
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Puterea actului de mana

Am o locuinta de vanzare si potentialul cumparator va primi banii de la banca peste minim o luna. Nu are bani de avans pentru a face un antecontract de vanzare-cumparare, dar are intentia vadita sa cumpere. Cum am putea face in acest caz pentru a ne proteja (eu, scotand locuinta de pe piata si pierzand potentiali clienti, el nemaicautand alta locuinta?

Ma gandeam sa facem un act de mana, ca un antecontract, numai ca va trebui sa specificam o clauza "in cazul in care cumparatorul nu mai vrea sa cumpere, va plati vanzatorului o suma x, iar daca vanzatorul re razgandeste va plati la randul sau suma x cumparatorului". Insa, nu stiu in ce masura va putea vreunul din noi sa racupereze niste bani promisi, cred ca e greu, pentru ca banii aceia n-au existat niciodata.

O alta varianta ar fi sa fac o chitanta de mana in care sa se scrie ca i-am imprumutat suma x (astfel ma protejez pe mine) si un alt act prin care eu sa ma oblig sa vand apartamentul pentru suma Y, altfel renuntand la suma X imprumutata.

Cum credeti ca ar fi mai bine? Sau, daca exista o a treia varianta, mai buna, care ar fi aceasta?

Acest act, cum trebuie incheat? E obligatoriu/recomandat de a fi autentificat la un avocat/notar? E nevoie de martori?

Multumesc.
Ultima modificare: Vineri, 7 Noiembrie 2008
uditza, utilizator
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 21:43, 9 Noiembrie 2008
Puteti face un antecontract la notar fara a se plati un avans. E de preferat ca acel act sa fie autentificat de notar, pentru a avea o forta juridica mai mare.
daca alegeti varianta inscrisului privat, martorii sunt obligatorii.
De unde rezultă obligativitatea martorilor într-un antecontract sub semnătură privată? Ce pot ei dovedi, peste puterea doveditoare a înscrisului? Care este textul de lege care impune această obligativitate?

uditza, încheiaţi un antecontract de vînzare cumpărare, chiar şi sub semnătură privată. Prevedeţi că o parte din preţul stabilit pentru vînzarea apartamentului se achită la data încheierii antecontractului, cu titlu de arvună - ceea ce înseamnă că dacă promitentul cumpărător nu se prezintă, indiferent de motive, pentru încheierea în formă autentică a contractului, pierde suma de bani plătită cu titlu de arvună. Cu cît această sumă va fi mai mare, cu atît creşte interesul promitentului cumpărător de a face tot ce-i stă în putinţă să găsească sursele de finanţare pentru plata întregului preţ.

Liviu S.Bordaş
Poate cineva sa ne citeze exact legea/legile sub care asemenea "hartii de mana" sunt acceptate ca acte doveditoare in instanta? Cata putere au in realitate aceste acte?
morfeus a scris:

Poate cineva sa ne citeze exact legea/legile sub care asemenea "hartii de mana" sunt acceptate ca acte doveditoare in instanta? Cata putere au in realitate aceste acte?



Legea cadastrului 7/1996), art.22, 29 şi L.247/2005, Titlul X art.5.

Actele sub semnătură privată , recunoscute de cel căruia i se opun sau privite de lege ca recunoscute, au acelaşi efect, între părţi, ca şi actul autentic - art.1176 C.Civil.

Liviu S.Bordaş
themis a scris:

uditza, încheiaţi un antecontract de vînzare cumpărare, chiar şi sub semnătură privată. Prevedeţi că o parte din preţul stabilit pentru vînzarea apartamentului se achită la data încheierii antecontractului, cu titlu de arvună - [...] Cu cît această sumă va fi mai mare, cu atît creşte interesul promitentului cumpărător de a face tot ce-i stă în putinţă să găsească sursele de finanţare pentru plata întregului preţ.

Liviu S.Bordaş


Dupa cum spuneam si in mesajul initial, "promitentul cunparator" nu are niciun fel de suma ca avans sau ca arvuna. De aceea cautam o posibilitate de a incheia acest antecontract fara sa fie fizic nevoie de acei bani, dar totusi, dupa cum bine spuneati, ar trebui sa fac astfel incat promitentul cuparator sa faca "tot ce-i stă în putinţă să găsească sursele de finanţare pentru plata întregului preţ".

Astfel, as putea face antecontractul cu o clauza in care sa se specifice obligativitatea platii unei sume in cazul in care una din parti renunta la contract, dar cred ca asta nu va avea valoare in instanta.

A doua varianta, ma gandeam sa fac o hartie de mana prin care sa specific ca i-am imprumutat acea suma, obligativitatea returnarii fiind cred mai puternica decat obligativitatea platii unei sume promise.

Insa vreau sa fac acest lucru ca la carte, ca sa nu raman doar cu o hartie fara valoare, de aceea v-am cerut parerea.

Va multumesc

Alte discuții în legătură

Inscris admis ca proba la proces partaj loanabelciu loanabelciu Buna ziua, V-as ruga sa-mi spuneti daca o chitanta de mana (chitanta in care apare numele vanzatorului, cumparatorului, CNP-ul amandurora nume in clar si ... (vezi toată discuția)
Factura fiscala semnata -act recunoscut de lege??? andreea_vivy andreea_vivy Buna ziua! Unde as putea gasi, daca exista, un articol de lege in care se confirma faptul ca factura fiscala semnata este un document care atesta o obligatie ... (vezi toată discuția)
Antecontract vanzare-cumparare imobil ContSters87348 ContSters87348 buna ziua! va rog sa ma sfatuiti care e cea mai buna cale de urmat la achizitionarea unui apartament, situatia concreta fiind urmatoarea: doresc sa cumpar ... (vezi toată discuția)