themis a scris:
uditza, încheiaţi un antecontract de vînzare cumpărare, chiar şi sub semnătură privată. Prevedeţi că o parte din preţul stabilit pentru vînzarea apartamentului se achită la data încheierii antecontractului, cu titlu de arvună - [...] Cu cît această sumă va fi mai mare, cu atît creşte interesul promitentului cumpărător de a face tot ce-i stă în putinţă să găsească sursele de finanţare pentru plata întregului preţ.
Liviu S.Bordaş
Dupa cum spuneam si in mesajul initial, "promitentul cunparator" nu are niciun fel de suma ca avans sau ca arvuna. De aceea cautam o posibilitate de a incheia acest antecontract fara sa fie fizic nevoie de acei bani, dar totusi, dupa cum bine spuneati, ar trebui sa fac astfel incat promitentul cuparator sa faca "tot ce-i stă în putinţă să găsească sursele de finanţare pentru plata întregului preţ".
Astfel, as putea face antecontractul cu o clauza in care sa se specifice obligativitatea platii unei sume in cazul in care una din parti renunta la contract, dar cred ca asta nu va avea valoare in instanta.
A doua varianta, ma gandeam sa fac o hartie de mana prin care sa specific ca i-am imprumutat acea suma, obligativitatea returnarii fiind cred mai puternica decat obligativitatea platii unei sume promise.
Insa vreau sa fac acest lucru ca la carte, ca sa nu raman doar cu o hartie fara valoare, de aceea v-am cerut parerea.
Va multumesc